Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmarks mest pålidelige navne: Kan du gætte, hvilke 131 navne ud af 89.241, der er brugt hvert år siden 1900?

Der er mange logiske, men også nogle overraskelser på listen over danskernes navne-evergreens.

Prøv at quizze dit selskab. Den første, der rammer forbi, har tabt.

Hvem skal hente den næste omgang, hvem skal hoppe først i vandet, eller hvem skal bare udråbes som den mindst navnekyndige i selskabet..?

Det bliver den, der først nævner et navn, som ikke er et af de 131 navne, der har været de mest konstante gennem 119 års dansk navnehistorie.

Med baggrund i det nye datasæt ’Babynavne fra 1900 til i dag’ har vi lavet et træk på, hvilke af de i alt 89.241 forskellige navne, der skiller sig ud ved at være brugt hvert eneste år fra 1900 til 2018. De mest pålidelige, om man vil.

De fleste er  klassikere, men der vil nok også være et par aha-oplevelser imellem, så mon ikke dit selskab kan nå ret langt, før de bummer med et forkert bud.

Tager du opfordringen op og vil lege quizmaster, har vi lavet en mobilvenlig liste i alfabetisk rækkefølge lige herunder, du kan bruge som tjekliste, når dine deltagere skiftes til at sige et navn.

Babynavne fra 1900 til i dag

Indtil i dag har det via Danmarks Statistik kun været muligt at se navnes udbredelse og udvikling tilbage til 1985, men ved at tage udgangspunkt i cpr-registerets oprettelse i 1968 har Politiken fået skabt et datasæt, der går tilbage til 1900.

Datasættet rummer ikke navne på personer, der er døde i perioden 1900-1968, men da der ikke formodes at være nogen sammenhæng mellem navnevalg og dødelighed, bør den enorme datamængde stadig give et retvisende billede af danske babynavnes udvikling siden 1900.

Politiken har bygget flere digitale indgange til datasættet, som du kan finde på denne overbliksside, og i denne artikel kan du læse en uddybende forklaring på datasættets tilblivelse.

Under listen har vi lavet udviklingsgrafer for de 131 navne med de mest populære fra toppen.

God fornøjelse. Og husk, at når I rammer et navn, der ikke er på listen, kan I i Babynavnemaskinen finde ud af, hvilke/hvilket år, det ikke blev brugt.

'Inger' tog eksempelvis sin hidtil eneste pause i 2002.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden