Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Simon Fals
Foto: Simon Fals

Monsterkedelige. Der er ikke mange rosende ord fra dommerne om supermarkedernes rejer i lage og rejer på frost.

Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Test af rejer fra frost og lage: »De burde forbydes«

Udvandede rejer uden smag skuffer dommerne i test af pillede rejer.

Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

«Sørgeligt«. »Chokerende«. »Jeg er målløs«. »De burde forbydes«.

LÆS ARTIKEL

Måske er det store ord at bruge om nogle små lyserøde havdyr, men de to dommere i Lørdagslivs test af rejer fra dybfrost og lage er oprigtigt rystede. De har netop blindsmagt dybfrostvarianten af rejerne fra Coop X-tra og er lamslåede over den ringe kvalitet:

»Det er det argeste lorteprodukt, jeg har smagt i meget lang tid. Det rører mig dybt, at det kan være så dårligt«, siger fiskehandler Rasmus Petersen, som i kraft af sit job får lidt af hvert i munden, når han skal udvælge de bedste varer til sin butik på Frederiksberg.

Bløde og udvandede
Husholdningslærer og kogebogsforfatter Kirsten Høgh Fogt fra Madakademiet supplerer:

»Rejerne er helt bløde og udvandede og smager ikke af rejer. Det er et meget kedeligt produkt, som sikkert sælges billigt«, bemærker hun.

X-tra-rejerne med en kilopris på 100 kroner hører ganske rigtigt til i den billige ende af de otte varianter i Lørdagslivs test, men pris og kvalitet følges ikke nødvendigvis ad.

Dommerne viser sig samlet set at være mest tilfredse med Nettos rejer fra Rejehuset, som koster cirka det samme som rejerne fra Coop. Eller nok snarere mindst utilfredse, for decideret begejstring formår ingen af rejerne at vække hos dommerne.

Vand i munden
Om man vælger rejer fra frost eller rejer i lage, er et spørgsmål om smag og behag. Lagerejerne har været frosne, før de lander i lagen og får plads blandt på supermarkedernes ferskvarer. I butikskæderne Føtex og Bilka fordeler salget sig næsten ligeligt mellem de to varegrupper med en lille overvægt til de frosne, oplyser Dansk Supermarked.

Vælger man lagerejerne, får man typisk en mere salt og syrlig smag med i købet, konstaterer dommerne. Der er bl.a. salt og surhedsregulerende midler i lagen, og det kan smages. Kirsten Høgh Fogt kritiserer, at de dræende lagerejer er meget våde at få i munden.



»Man får nærmest en hel skefuld vand, før man når til selve rejen«, siger hun.

Monsterkedelige
Coops X-tra-rejer gør heller ikke godt indtryk i lageversionen:

»De er monsterkedelige og har en gummiboldagtig konsistens«, noterer dommerne blandt andet.

Rejerne fra Royal Greenland og Blue Ocean er ifølge emballagerne i størrelse L (large), mens Rejehuset byder en størrelse M (medium).



»Det er jo fuldstændig ligesom dametøj. Mediumrejen er større end dem i large«, bemærker Kirsten Høgh Fogt.

Når det handler om udseendet, er der flest pluspoint til de store kutterrejer fra Royal Greenland, som har et længere halestykke end de øvrige.

Maskinpillede
Rasmus Petersen konstaterer, at flertallet af rejerne i testen tydeligvis er maskinpillede – en proces, hvor rejerne bl.a. skylles med store mængder vand. Det går ud over både smag og konsistens, pointerer fiskehandleren, som slet ikke oplever det mindste glimt af den intense wow-oplevelse, som smagen af en omgang søkogte rejer – dvs. rejer, som koges på båden umiddelbart efter fangsten – giver.

»Jeg vil hellere spise færre rejer og så bruge pengene på at få nogle ordentlige en gang imellem«, konstaterer Kirsten Høgh Fogt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce



Et bud på en bedre rejeoplevelse kunne være en omgang kogte skalrejer fra frost: »Jeg har lige været til et arrangement, hvor vi fik sådan nogle fra Royal Greenland. De gjorde ikke det store væsen af sig, men de var suverænt meget bedre end samtlige rejer i denne test«, fastslår Rasmus Petersen.

Færgerejemad

Kirsten Høgh Fogt opfordrer også til lidt pillearbejde i den gode smags tjeneste: »En lille indsats gør ofte en kæmpe forskel, når det gælder madlavning. Rejerne her er nemme at bruge, hvis man ikke gider lave mad. Men det er ærgerligt, hvis man aldrig får den erfaring, at rejer kan være noget andet og meget bedre«, siger hun.

LÆS OGSÅ Helt ubrugelige er de testede rejer dog ikke: Har man smag for de rejemadder, som typisk serveres på færger, vil der være masser af genkendelsens glæde. Rejerne kan også bruges i stuvninger og andre retter, hvor rejerne spiller en mindre rolle for den samlede smagsoplevelse, mener Kirsten Høgh Fogt. X-tra-rejerne bør man højst tilbyde katten, mener Rasmus Petersen. Research: Karoline Krog Vind og Benedikte Lundberg






Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden