Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bliver man klogere på døden, når man bliver ældre? Se tre ældre fortælle om døden. Kilde: Politiken.tv/ Kirsten Nilsson. Klip: Henrik Haupt

Trivsel
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældre Sagen: Vi skal bryde tabuet om døden

Hvis vi ikke taler om døden og sorgen, bliver vi alene med den, mener Ældre Sagen i ny bog.

Trivsel
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi bør tale om de døde, græde over dem, grine eller brokke os uden berøringsangst. De er jo bare døde. Det bliver vi også selv en dag«.

Ordene er Margrethe Kählers. Hun er chefkonsulent i Ældre Sagen og forfatter til en ny bog, ’Tæt på døden’. Bogen bygger på en undersøgelse, hvor fire efterladte – både yngre og ældre – samt elleve læger, sygeplejersker og sosu-assistenter fra hospitaler, hospicer, plejehjem og hjemmeplejer er blevet interviewet om en række aspekter om døden: alt fra sorgen hos de efterladte til, hvordan sundhedspersonale i forskellige sektorer arbejder med den sidste tid.

Forfatteren mener, at døden stadig er et tabu, og at det er forkert, fordi vi bliver ensomme med vores tanker og angst. Og hun mener, at vi i vores rationelle, nordiske kultur typisk giver de sørgende tre måneder at sørge i, og så må de »se at komme videre«. I modsætning til andre kulturer – for eksempel de jødiske og buddhistiske – hvor der er ceremonier omkring den efterladte med langvarig omsorg og opmærksomhed, forklarer hun.

»Det er misforstået, når familien for at trøste siger: »Pjat, Bedste, du ser så godt ud, der er længe til, du skal dø«, for så bliver den ældre bare mere isoleret med sine tanker. Og det er også den anden vej, når en døende slår situationen hen for at skåne sin familie, for så bliver de ensomme i deres sorg«.

Vi frygter lidelsen

Margrethe Kähler mener, at der generelt er for lidt viden om, hvilke muligheder der er i behandlingssystemet for en værdig død, og hun forklarer, at mange – eksempelvis på landets plejehjem – ikke har viden om den palliative indsats, som indsatsen for at lindre lidelser for døende hedder i fagsproget.

Og hun mener, at hvis folk vidste mere om, hvad palliation kan, så ville der ikke være så mange, som gik ind for aktiv dødshjælp.

I en undersøgelse lavet for blandt andet Palliativt Videnscenter fra 2013 svarede hele 71 procent af danskerne, at de var enige eller meget enige i, at aktiv dødshjælp skal være en mulighed. Men når folk er dødssyge, er det få, som reelt har det ønske, forklarer professor og centerchef Helle Timm fra Videncenter for Rehabilitering og Palliation. Her arbejder de også med den sidste tid.

»En positiv holdning til aktiv dødshjælp handler meget om frygten for lidelsen, smerten og det ubærlige. Og den frygt kan jo være reel«, forklarer Timm.

Hun mener desuden, at vores forhold til døden er flertydigt. På den ene side bombarderes vi med død og ødelæggelse i medierne, mens den personlige, tætte død på den anden side stadig kan være svær at få talt om. Desuden viser forskningen, at det er meget individuelt, hvorvidt og hvordan vi vil tale om døden, og at mange faktisk ikke ønsker at tale med en professionel sundhedsperson om den.

»Man kan godt praktisk forholde sig til sin egen død, eksempelvis sin begravelse, men alligevel leve på en måde, hvor man undgår at forholde sig til, at man snart skal dø. Det behøver ikke være en modsætning. Det er helt individuelt, og derfor må personer, som arbejder med mennesker tæt på døden, hele tiden forholde sig til den enkelte person og vedkommendes familie«.

På Rigshopsitalet arbejder præst Lotte Blicher Mørk med døende og deres pårørende hver dag. Dem, hun møder, er ofte yngre eller midaldrende, som skal tage afsked med livet, lang tid før de havde forestillet sig det.

Hun forklarer, at tabuet om døden blandt andet handler om, at selv om vi med vores fornuft ved, at vi kan dø i morgen, så pakker vi det væk i en »naturlig naivitet« om, at det kun rammer naboen.

»Men hos dem, jeg møder, som er uhelbredeligt syge, er den naturlige naivitet væk, og de må sande, at vi alle er naboer, hvor end vi bor«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kan ikke kontrollere døden

Lotte Blicher Mørk vil også gerne aftabuisere døden, men hun advarer mod, at man tror, at man kan få tjek på døden som på andre ting i sit liv.

»Vi ved ikke, hvad det vil sige at dø, og vi ved ikke, hvad der skal ske med os. Den uvidenhed gør os desperate. Hvis der er noget, vi senmoderne mennesker er udfordret af, er det magtesløsheden. Vi er så vant til at have kontrol, men døden, den får vi ikke magt over. Vi kan ikke afmystificere døden ved at tale om den. Den kan ikke tales væk, hvis vi vel at mærke har noget at miste«.

Hun mener, at det kan blive en selvmodsigelse at tale om ’den gode død’, fordi der så er fare for, at den bliver noget, vi selv har ansvar for at opnå.

»Vi tror, at jo mere vi terapeutiserer over døden, jo lettere bliver det at dø. Men hvis du har mennesker, du elsker, så er døden ikke god. Men samtidig mener jeg jo ikke, at døden får det sidste ord. Det gør al den kærlighed, der er stærkere end døden, for man holder jo ikke op med at elske en, fordi vedkommende dør«, siger Lotte Blicher Mørk.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden