afhængighed. Børn i 7. klasse bruger mobilen så meget, at de lider af koncentrationsbesvær og træthed, som forstyrrer indlæringen.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

afhængighed. Børn i 7. klasse bruger mobilen så meget, at de lider af koncentrationsbesvær og træthed, som forstyrrer indlæringen.

Trivsel

Fire ud af ti piger er afhængige af deres mobiltelefon

Mobiltelefonen skader mange børns trivsel, viser Børnerådets nye undersøgelse.

Trivsel

Mange børn bruger deres telefon så meget, at de føler sig pressede og har svært ved at koncentrere sig. Det viser en stor undersøgelse fra Børnerådet, skriver Ultra Nyt.

Det er vigtigt for børn at kunne komme i kontakt med vennerne og følge med på de sociale medier. Men for en stor del af dem kommer telefonen til at fylde lidt for meget i hverdagen, viser en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 2.000 elever i 7. klasse.

Hvert tredje barn er så tæt knyttet til sin telefon, at der er tale om afhængighed. Det er primært pigerne, der har svært ved at lægge telefonen fra sig. 40 procent af pigerne i undersøgelsen føler sig afhængige af telefonen, mens det kun gælder for 22 procent af drengene.

GUIDE:

Tallene er bekymrende, mener Børnerådets formand Per Larsen.

»Det er overraskende og urovækkende, at unge er så påvirkede af mobiltelefonen. Det gør virkeligt indtryk, at vi kan se, at det nogle gange skader børnenes trivsel«, siger Børnerådets formand Per Larsen til Ultra Nyt på DR

Trætte og ukoncentrerede

Meget tyder på, at det er en endnu større belastning hvis man er storforbruger af telefon, computer og tablet. De der bruger medier mere end fire timer dagligt, har oftere svært ved at koncentrere sig og føler sig oftere trætte om morgenen end andre børn.

»På den lange bane er det jo forfærdeligt. De her børn er i en indlæringsfase, og hvis de ikke er koncentrerede, får de ikke fuldt udbytte af skolen, og det kan påvirke resten af deres liv«, siger Per Larsen.

I undersøgelsen fortæller børnene, at de føler sig pressede på to måder. Mange får nervøse trækninger når telefonen og dermed vennerne og de sociale medier er uden for rækkevidde. Men faktisk oplever mange, at det også er et pres, når man er online, fordi det giver en følelse af forpligtigelse.

»Det kan være, den anden person bliver lidt sur, hvis der går lang tid, før man svarer«, forklarer en pige, der hedder Ingeborg, i undersøgelsen.

Ifølge Per Larsen er løsningen ikke, at man ruller den teknologiske udvikling tilbage, men han håber, at undersøgelsen medfører en debat om, hvordan man bruger teknologien.

»Vi skal finde ud af, hvordan vi dæmper bivirkningerne, og her er forældrene vigtige. De bliver nogle gange negative rollemodeller, hvis de sidder ved middagsbordet og kigger på deres tablet«, siger Per Larsen til Ultra Nyt.

SMARTPHONE-BRUGER:

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce