Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Astrid Louise Rasmussen
Foto: Astrid Louise Rasmussen

SAMVÆR. Bediha Sari,Amalie Bøckmann Ochwat og Anosha Khan går i 9. klasse på Højdevangens Skole på Amager i København. Når de får fri ved tre-tiden om eftermiddagen, er der ikke mere energi til fysisk samvær. I stedet taler de med hinanden gennem en skærm.

Trivsel
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Teenagepiger går direkte alene hjem fra skole, men er alligevel sammen

9.-klasses piger bruger fritiden sammen gennem hver deres skærm.

Trivsel
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når dagens sidste time slutter for landets 9.-klasser, går størstedelen af pigerne hjem hver for sig. De bruger ikke eftermiddagen med hinanden i fysisk forstand, men er sammen med hinanden over de sociale medier fra hver deres værelse.

Ifølge en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed er Danmark blandt de europæiske lande, hvor skolebørn bruger mindst tid med deres venner efter skole, og særligt pigerne i 15-årsalderen fritiden hver for sig. Det er faktisk kun syv procent af pigerne i aldersgruppen, der, ifølge undersøgelsen, udtrykker, at de ofte bruger tid med deres venner efter skole.

Og det er »så rigtigt«, lyder det i kor fra Anosha Khan, Amalie Bøckmann Ochwat og Bediha Sari, der går i 9. klasse på Højdevangens Skole på Amager i København. Når de får fri ved tre-tiden om eftermiddagen, går de nemlig alle direkte hjem og taler med hinanden gennem en skærm, fortæller 16-årige Anosha Khan.

»Når jeg kommer hjem sidder jeg på min iPad eller telefon, på Snap Chat, Facebook og Instagram. Så kommunikerer jeg med mine venner der i stedet for at tage ud. Altså vi snakker om de samme ting, som vi ville snakke om socialt udenfor«, siger hun.

Lange skoledage

Og det er særligt de lange skoledage, der gør det »svært at overskue« andet end at gå hjem hver for sig, fortæller 15-årige Amalie Bøchmann Ochwat.

»Skolen fylder i forvejen meget med lektier og eksamen, så det tager meget på en. Så når jeg får fri, har jeg mest lyst til at gå hjem og slappe af. Men samtidig er jeg jo på en måde stadig sammen med mine venner«, siger hun og viser gåsetegn, når hun siger sammen.

Det er nemlig meget mere afslappende at være "sammen" over nettet, forklarer hun.

»Når man kommer hjem fra skole, er man sygt træt. Man behøver ikke hele tiden at være på, når man er hjemme og sidder med sin telefon. Hvis man skal være sammen med sine veninder sådan fysisk, så kræver det mere energi. Så det handler om, at du kan slappe af samtidig med, at du faktisk kommunikerer. Bare på en anden måde«, fortæller hun.

Der er ingen af pigerne, der har fritidsaktiviteter efter skole. Og selvom de nogle gange ville ønske, at de havde noget at give sig til hen på eftermiddagen, så er det svært at finde overskud til andet end at bruge tid sammen på de sociale medier, mener Anousha Khan.

Og det er de andre enige i. Klokken bliver hurtigt fire, før de er hjemme fra skole, og med lektier, en lur og aftensmad er der ikke megen tid tilbage til at lave andet, fortæller 16-årige Bediha Sari.

»Skolereformen har haft en rigtig stor effekt på, at vi ikke er sammen efter skole, tror jeg. Før i tiden havde vi fri senest kl. to, og så var vi stadig friske til at være sammen. Nu er dagen næsten slut, når vi får fri, ikke, og det tænker jeg har gjort en rigtig stor forskel. Det er ret ærgerligt«, siger hun.

Ville gerne være fri for telefonen

Og pigerne ville faktisk selv ønske, at de i højere grad kunne slippe telefonerne.

»Jeg tror nogle gange, at det er noget, vi skal have hjælp til. At fjerne vores telefon og så lave noget andet. Du kan jo sagtens lægge din telefon på bordet, men det at lade være at røre ved den er svært. Pludselig blinker den, og så tænker du 'hov', der var en snap chat. Når først du er der, så går du lige på Facebook, og så har du lige pludselig siddet der i flere timer, og så er dagen gået«, siger Anosha Khan.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Bediha Sari så også gerne, at mobilen fik en pause fra tid til anden.

»Man kan godt mærke, hvor meget det nogle gange påvirker én. For eksempel når man er på arbejde og ikke har sin telefon på sig, så føler man faktisk, at man er til stede med sine venner, og det er en ret dejlig følelse«, siger hun, mens Amalie Bøckmann Ochwat stemmer i.

»Når vi er fysisk sammen, så behøver vi slet ikke vores telefoner så meget. Så snakker vi jo bare. Det er sjovere at være sammen fysisk. Der er ligesom mere bevægelse. Det er altså ikke det samme at skrive 'haha' på telefonen, som at grine i virkeligheden«.

Undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed er foretaget blandt 220.000 europæiske skolebørn i 42 lande.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden