Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
Udeliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Vælg den rigtige sko til traveturen

Skoen skal først og fremmest være rar at have på, den må ikke stramme, og den skal sidde godt fast.

Udeliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Individuelt. Jep, det er forstået – det er umuligt at fortælle, hvilken sko eller støvle du skal købe, hvis du vil have gang i det med at gå, for fødder er forskellige, turlængde, klima og terræn varierer, smag og behag ligeså.

Nogle kan gå kapgang i stiletter, mens andre får ondt, bare de går en lille tur, så prøv, prøv, prøv. Men tag det alvorligt at finde noget, det er rart at gå i, for et godt match er ifølge statsautoriseret fodterapeut Lene Scheuer »sindssygt vigtigt«.

LÆS ARTIKEL

»Går man rundt i noget, der ikke passer til foden, kan man hurtigt få nogle fejlstillinger, som danner hård hud, ligtorne, knyster, overlagte tæer, hammertæer og så videre«, siger hun.

På længere sigt kan det give problemer videre op i kroppen. Forsøger man at aflaste fødderne med en forkert stilling, kan det sætte sig i ankler, knæ, hofte og ryg.

»Nogle får sågar hovedpine, fordi de går forkert på grund af smerter i fødderne«, siger Lene Scheuer fra Fodterapeuterne på Lyngby Torv.

Har man vanskelige fødder, opfordrer hun folk til at opsøge en butik, hvor de kan få kompetent vejledning, men man kan også gøre meget selv ved at være grundig, når man prøver nyt fodtøj .

Gå op og ned i skoene

En del forbrugere fokuserer alene på, om skoens længde er tilpas og glemmer at mærke efter, om skoens såkaldte tåkap er høj nok, så tæerne ikke klemmes på den led, eller om der er plads nok over vristen.

»Man skal gå lidt rundt med skoen, både opad og nedad, som man gør udendørs. Desuden er det alfa og omega, at skoen kan lukkes ordentligt, så den sidder godt fast på foden, uanset om det sker med snører eller velcro«, siger fodterapeuten.

Om det er bedst med en sko, en kort støvle eller en med højt skaft, afhænger lidt af terrænet, man typisk færdes i, men også af anatomi. For nogle vil ankelstøtte være afgørende for at undgå skader, mens skaftet for andre vil føles ubehageligt, fordi det generer ankelknoglen.

Gængse gåsko og vandrestøvler findes i mange skobutikker samt butikker med fritids- og sportsudstyr. De suppleres af butikker med særligt fokus på sundt og måske ortopædisk fodtøj samt forhandlere af specialsko, f.eks. med gænger, der giver et særligt rul fra hælen, sko til barfodsløb etc.

»Og husk nogle ordentlige strømper«, formaner Lene Scheuer.

Det med at købe en lidt for stor størrelse for at give plads til en lun sål og sokker er ikke vejen frem. Tværtimod holder det foden passiv, så fødderne bliver kolde, og flere lag kan give generende folder. En god vandrestrømpe skal være svedabsorberende og figursyet uden at stramme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden