Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MÅL. For haveentusiasten er den perfekte have målet. Tegning: Mette Dreyer

MÅL. For haveentusiasten er den perfekte have målet. Tegning: Mette Dreyer

Udeliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvilken udelivstype er du? Urban garden-hipster, terrasse-general eller fortovsexhibitionist

Find dig selv og din nabo blandt Politikens seks karakteristiske udelivstyper.

Udeliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Haveentusiasten

Haveentusiasten er et splittet væsen, der elsker at have sit udeliv i den levende natur, men også gerne vil styre den, bekæmpe den forkerte del af den og beskære den med sin havesaks med håndtag af rosentræ, som han eller hun har købt i Politiken Plus-butikken.

Den ægte haveentusiast har den perfekte have som mål, altså en have med det helt rigtige farvespil af modestauder og en vækstsæson, hvor blomstringer afløser hinanden med en præcision som en militærmarch forbi Kreml. Her er unødvendig græsplæne bandlyst sammen med fliser, grus, legestativer fra Silvan og andre villaejernøkker, da det ville være et overgreb mod børnene, hvis de ikke havde en levende have at gå ud i.

Alle samtaler med haveentusiasten i perioden marts-september ender med at handle om hendes nye historiske roser, der kan dateres tilbage til Jin-dynastiet, midler mod dræbersnegle eller om stiklinger, der flittigt falbydes til plantebyttedag i biblioteksparken i Nærum. Der kan man også lige låne den nyeste bog om Claus Dalbys krukkehave.

Haveentusiasten holder pause på terrassen med det fine provençalske plankebord og kurvestolene, men har efter inspiration fra Haveselskabets medlemsblad også placeret forskellige siddepladser rundt om i haven, hvor man kan sætte sig, lægge havehandskerne fra sig og nyde synet af et særlig nydeligt æbletræ af en sort, der kun findes i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Ønske: At det var moralsk i orden at bruge Roundup.

Største irritation: At naboen kalder sin tilgroede møghave og udklækningscentral for dræbersnegle for en ’naturgrund’.


2. Sommerhuselskeren

Sommerhuselskeren bor i sommerhus i flere måneder om året, synes, det er bedst at holde ferie i Danmark, og har heller ikke råd til andet, da der er gået rådsvamp i husets nordvendte væg, og han eller hun nu har en større sag mod sit forsikringsselskab kørende.

Hvert ledigt øjeblik, der ikke tilbringes på stranden, bruges på at småreparere ting, ringe til skadedyrsbekæmpelse om de mange muldvarpeskud, sætte stærekasser op og trække strandsten på snor og hænge dem op i træerne, fordi det er så hyggeligt. Elsker stilheden i naturen, men også sin Husquarna motorsav, der kan lave et mindre birketræ om til sushi på 30 minutter.

Sommerhuselskeren ved efterhånden alt om håndværk og retter dig, hvis du kalder noget et søm og et bræt, når enhver kan se, at det er en dyvel og en lægte. Er også et naturmenneske og lige så stolt af sin kompostbunke som af sine børn.

Når der ikke skal laves projekter eller ligges på stranden, triller han eller hun på raleighen ned til et af områdets øko-gårdbutikker eller surfer nettet tyndt for nye opskrifter på ting med solbær fra haven eller hyben nede fra klitterne. Fordi hyben smager bare så dejligt.

Har papvin fra Netto i køleskabet og et svaleskab til tonic ude i redskabsskuret og er derfor som regel beruset fra klokken 16.30, hvor trækulsgrillen bliver tændt.

Ønske: Alt fra Bauhaus’ haveafdeling.

Største irritation: Naboens åndssvage fyrretræ, der tager al solen.3. Terrassegeneralen

Terrassegeneralen købte sit hus længe før finanskrisen og har siden da brugt en pæn del af friværdien til at bygge den perfekte terrasse, som er så stor, at den både kan huse såvel et elegant loungesæt i uforgængeligt sort rattan med tilhørende glasbord (perfekt til gintonics på Hendrick’s gin, når venneparret fra Virum kommer på besøg) som et havesæt til 10 personer fra Jysk.

Der skal også være plads til en oversize hængeparasol, en motordreven markise med fjernbetjening og den Weber Genesis-gasgrill, som er terrassens fysiske og ideologiske centrum, også selv om den er lidt klejn i det i forhold til den Weber Summit med seks gasbrændere, terrassegeneralen egentlig føler sig berettiget til.

På terrassen tilbringes eftermiddage og aftener fra maj til sen september med at grille, drikke supertoscanere, sole sig og læse FDM’s medlemsblad, Motor.

Villaen har også en stor og nu dejligt luftig have, efter at terrassegeneralen tilbage i 2004 jævnede stauder, bærbuske og små træer med sin buskrydder. Robotplæneklipperen blev så forvirret af al den beplantning. Det eneste, der nu bryder havens endeløse kortklippede rullegræstæppe af PGA tour-kvalitet, er børnenes trampolin fra XL Byg.

Ønske: At få en af de nye robotplæneklippere, der kan betjenes via wi-fi.

Største irritation: At naboen bliver ved med at flyve sin fandens drone med kamera ind over hækken.


4. Altanejeren

Altanejeren føler sig som verdens lykkeligste menneske, da kommunen efter 6 års tovtrækkeri med andelsforeningen har givet tilladelse til at hænge nye altaner i rustfrit stål ud på etageejendommen.

»Det er som at få et rum til«, siger de til deres kærester, og nu bliver den dullet op med rækker af små lyseblå hængende altankasser, et minidrivhus på endevæggen, set på altaninspiration.dk, et parisisk cafébord med tilhørende klapstole i teak, og en lille gasgrill fra Bilka, der hele tiden bliver blæst ud af turbulensen rundt om bygningen.

Moden dikterer pastelfarvede puder, så dem er der mange af sammen med moderigtige kobbertrådkurve købt i Nettos spotvaremarked. Aftener tilbringes med at drikke rosé med veninderne eller se ’Orange is the New Black’ på Macbooken godt hygget ind i et blomstret vattæppe.

Så kommer efteråret, hverdagen indfinder sig, blomsterne dør i altankasserne, og altanen bliver langsomt fyldt op med flasker, den åndssvage tvillingeklapvogn, der ikke kan være nogen steder, flamingokassen fra forsøget på at gro tomater og 2 kubikmeter papkasser fra Ikeas Bestå-reoler. Der er kun lige plads til at drikke hvidvin og genoptage den dårlige vane med at ryge efter maden.

Ønske: Et kælderrum til skrammel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Største irritation: At skidtet er vestvendt.


5. Urban garden-hipster

Til daglig arbejder urban garden-hipsteren som tekstforfatter for et mediebureau, men i fritiden dyrker han eller hun sin sande identitet som byhaveejer, selvforsyningsentusiast og medlem af den voksende locavore-bevægelse. Som en eller anden sagde under en empati-workshop arrangeret af Alternativet: »... hvis man ikke er en del af løsningen, er man en del af problemet«. Og her, på adressen på Nørrebro, er man i den grad en del af løsningen.

Så altanen eller den lille køkkenhave i kolonihavehuset er fyldt op med flamingokasser med agurker og frisésalat for ikke at nævne små dejlige kartofler, mad nok til at dække hans behov i mindst 1 1/2 uge af året.

Men det er dog nogle gange svært at holde modet oppe, når de flotte gulerodstoppe dækker over små seje gnallinger og agurkerne bliver ramt af meldug, på trods af at de er plantet i gamle vintageskuffer i galvaniseret stål og gødet med biodynamisk hønselort fra plantetorvet.dk.

Den utrættelige urban garden-hipster lader sig ikke stoppe, men får overtalt naboerne til at dyrke tomater oven på cykelskuret og gå med til kurser i fermentering i et baglokale på Amager. Det hele går op i en højere enhed, når urban garden-hipsteren i begyndelsen af august inviterer til et par middage, hvor stort set det hele er hjemmeproduceret, og de rosende ord flyder i en uendelig strøm, fordi ingen tør andet.

Ønske: Pinupplakat med Camilla Plum liggende i et bed af habenero-chilier.

Største irritation: At gårdlavet ikke vil gå med til et mindre hønsehold.

LÆS OGSÅ

6. Fortovsexhibitionisten

Det er ikke alle, der har en altan, en villahave, et kolonihavehus eller andre muligheder for at komme ud i det fri i deres ejendom. Og så kan man enten gå i parken eller ned på den lokale café og drikke kaffe til 38 kroner for en dobbelt latte, eller man kan gøre som fortovsexhibistionisten: tage sin klapstol ned foran hoveddøren, hvor han eller hun nu sidder demonstrativt og ublu med morgenhår og læser avis iført, hvad end han eller hun gik i seng med.

Gerne T-shirt og pyjamasbukser, hoodie og shorts eller slåbrok. For det er da kun snerper og kramper, der lader sig genere af det, og så er det jo lidt sydlandsk at sidde på gaden.

Kaffen kommer i den store ståltermokande fra Fjeld&Fritid, da det simpelt hen er for besværligt at rende op og ned hele tiden for at få en refill, og lekturen er et fire uger gammelt bogtillæg fra Weekendavisen om Umberto Eco eller Liza Marklunds forrige Annika Bengtzon i paperback. De mere hardcore har også en pakke blå Kings og et askebæger med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er der ikke sol foran indgangsdøren, kan de vælge f.eks. at have en ikeastol permanent låst til et lindetræ ved Peblingesøen. Denne ene kvadratmeter offentlige grund er nu hendes.

Andre altanløse bærer omfangsrige bakker med kiks, te og madder ned i baggården til deres faste bord i det hjørne, hvor der er sol i tidsrummet 15-16 og plads til at folde hele Politiken ud, selv om den stadig er delvis i broadsheet og dermed ubrugelig under alle andre vindforhold. Her kan de effektivt holde øje med alle naboer.

Ønske: En kæreste.

Største irritation: At have glemt lighteren oppe på tredje sal.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Udeliv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden