Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ivan Riordan Boll
Foto: Ivan Riordan Boll

HØNS. »Når jeg forestiller mig mig selv som 80-årig, står jeg på gårdspladsen og strør korn, mens hønsene kommer løbende mod mig,« siger Joan Ørting.

Udeliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Joan Ørting: »Mine høns bor med malerier på væggene«

Joan Ørtings foretrukne uderum er hendes hønsehus ved hendes hjem på Langeland.

Udeliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mine naboer synes, det er sjovt, at jeg gør så meget ud af at have høns. De siger ikke noget, men de smiler bare lidt. Sådan er det nok, når en københavner flytter på landet.

Der hænger blomsterbilleder på væggene i min hønsegård og store malerier med en bondepige i en høstak og en bonde og tyr, der kigger på hinanden. Jeg synes, mine høns skal have noget kultur.

Jeg har jo ikke høns som en almindelig landmand. For mig skal alt være hyggeligt, og derfor skal hønsehuset være lidt ligesom en stue. Jeg elsker at indrette og ordne derude, når hønsene kommer trippende om aftenen. Så siger jeg godnat, mens de falder i søvn på pinden. Om morgenen er de helt glade og friske, når de følger efter hanen ud på gårdspladsen. Det elsker jeg at se på igennem stuevinduet.

Jeg har hørt, at man ikke skal overfodre høns, men mine høns er nok lidt forkælede. Hver gang jeg går udenfor, sværmer de i hvert fald omkring mig. De er mine største fans.

Jeg har 12 høns og 1 hane. I de 9 år, jeg har haft høns, har jeg ikke slagtet en eneste. Jeg ved godt, at når man har høns, skal man kunne hugge hovedet af dem, men det kan jeg ikke. De er mine hyggedyr, og jeg har dem for fornøjelsens skyld.

Min hane hedder Krishna. Alle mine haner har været opkaldt efter guder. Da jeg først fik høns, ville jeg navngive dem alle, men jeg kunne slet ikke kende forskel på dem. Så det er bare min hane, der har et navn.

Jeg har ikke haft stress, og det er nok, fordi jeg har det her helt stille og dejlige sted

Han er effektiv, og han parrer sig mange gange om dagen. Han hiver i hønernes nakkehår og hopper tungt oven på dem. Det ser ikke særlig behageligt ud, og det er slet ikke erotisk for en sexolog. Men i virkeligheden er det godt at have en flittig hane, for så lægger hønsene æg.

Jeg går ud i hønsegården hver dag for at samle æg, og der er altid nok til både naboer, venner og håndværkere. Jeg ordner også lidt og støver billederne af med min flerfarvede støvekost. Men der er faktisk meget lidt arbejde i at have høns. Det lugter ikke, og så behøver jeg aldrig at smide mad ud, fordi jeg fodrer dem med mine rester.

Jeg har altid gerne villet være bondepige, og lige siden jeg var en lille pige, har jeg drømt om blomstermarker. I 2005 købte jeg så huset på Langeland, og der gik ikke længe, før jeg fik høns. Det tager lidt tid at lære et dyr at kende. Kan man holde dem, hvad skal de have at spise, og går de ud på vejen? Sådan er alting jo. Jeg går vildt meget op i mine høns, og i starten sad jeg og studerede dem i timevis. Jeg kan simpelt hen ikke se nogen ulemper ved at have høns, når man bor på landet.

Jeg arbejder i Aarhus og København og er på Langeland cirka halvdelen af tiden. Først troede jeg slet ikke, man kunne have en karriere i byen, hvis man boede på landet, men det kan man sagtens.

Faktisk synes jeg, at det er en fordel at have et hjem i total fred. Jeg har ikke haft stress, og det er nok, fordi jeg har det her helt stille og dejlige sted, hvor der er mørkt om aftenen uden gadelamper. Alting stopper ligesom her. Her får jeg helt ro til at tænke.

Jeg tror, at jeg altid skal bo på landet. Og jeg tror, at jeg altid vil have høns. Når jeg forestiller mig mig selv som 80-årig, står jeg på gårdspladsen og strør korn, mens de kommer løbende imod mig.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Udeliv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden