Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Melissa Kühn Hjerrild
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

NATURLIGT. Ukrudtet får lov til at vokse i Mette Helbæks have

Udeliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Helbæk: »I min familie er vi næsten aldrig syge, og jeg tror, at det er, fordi vi er så meget udenfor«

Ude- og indeliv skal smelte sammen i ØsterGro-kokken Mette Helbæks have på Amager.

Udeliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukrudtet får lov til at vokse i min have. Jeg har lige været i Guatemala på et kursus i plantemedicin og lært, at de planter, der vokser omkring én, er dem, man har mest brug for. Så hvis man ser i sin have og ikke har pillet for meget i den, kan man få et hint om, hvad man har brug for at spise.

Jeg er meget optaget af det naturlige, og det er også det, min nye bog handler om: Hvad vi mennesker naturligt har det bedst med at putte i vores kroppe og omgive os med.

Derfor er det sindssygt vigtigt for mig at være udenfor. Forrige sommer stillede min mand og jeg vores seng ud i haven for at se, hvordan det var at sove udendørs. Det var vildt dejligt nogle af nætterne, men selvfølgelig ikke så rart, når det regnede. Vi blev nødt til at smide sengen væk bagefter, fordi den var helt muggen. Alligevel kommer vi helt sikkert til at gøre det igen.

Vi mennesker overser nogle missing links, når det kommer til at være i naturen. Da vi sov udenfor, fik vi en helt anden fornemmelse af dagens rytme. Vi faldt i søvn under stjernehimlen og vågnede sammen med solsorten, og vores døgnrytme tilpassede sig efter naturen. Vi stod op, når det var lyst, og sov derfor meget mindre end normalt, men vi havde ikke brug for mere søvn.

I min familie er vi næsten aldrig syge, og jeg tror, at det er på grund af, at vi er så meget udenfor

I min familie er vi næsten aldrig syge, og jeg tror, at det er, fordi vi er så meget udenfor. Jeg har børn på 5 og 9 år, og vi bruger alle haven sindssygt meget. Vi har et stort bålsted, som vi laver mad på om sommeren, og så er der to ældgamle store træer, som er helt fantastiske. Min mand og jeg tager tit nogle puder derop og sidder i træerne og snakker og drikker vin.

Vi har meget fokus på, at vores ude- og indeliv skal smelte sammen – både herhjemme og på restauranten, hvor gæsterne sidder midt i en mark på et tag i et drivhus fyldt med planter. Det er videnskabeligt bevist, at når man omgiver sig med levende planter, udløser man flere endorfiner. Vores gæster siger tit, at deres hjerter slår langsommere bagefter, og at de føler sig mere glade og lettere.

Det er helt vildt fascinerende, at mennesker kan udløse endorfiner ved bare at sætte sig på en mark og nyde udsigten. Det handler om at nyde at være til stede, og der gør planterne altså et eller andet, der får os til at give slip.

I min have har jeg om sommeren højbede med jordbær, rabarber, kål, krydderurter, løg, salat og radiser. Det er mest som inspiration til mit arbejde og ikke så meget, fordi vi skal kunne leve af det. Lige for tiden går jeg ofte derud for at vande og se, hvad der er skudt op. Egentlig er det lidt ligesom at have børn.

De kræver meget af én, og man har dårlig samvittighed, hvis man ikke har tid til det. Men ligesom børn er der ikke noget, der er bedre til at tvinge én til at være til stede og koncentrere sig om, hvad man laver, og lukke ned for andre tanker. Det gør haven med mig.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Udeliv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden