Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Læser Sebastian spørger Bente Klarlund om hun synes, at børn dyrker nok motion
Foto: Per Folkver

Læser Sebastian spørger Bente Klarlund om hun synes, at børn dyrker nok motion

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Er to ugentlige idrætstimer i skolen nok?

Professor Bente Klarlund Pedersen svarer på læsernes sundheds- og motionsspørgsmål.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læse Sebastian Maak Mit navn er Sebastian Maak, jeg kommer fra Værløse, og jeg vil gerne stille dig et par spørgsmål. Vi har projektopgave om sport, og da du jo er sundhedsekspert, ved du jo en hel masse om sport. Så her er vores spørgsmål: Synes du, der er nok idrætstimer på skolerne? Lige nu er der to timer om ugen. Synes du, at børn dyrker nok sport i deres fritid? Kan det passe, at man dyrker mindre sport, jo ældre man bliver – omkring 15 år?

LÆS ARTIKEL:

Hvad synes du er godt og dårligt ved at dyrke sport?

Svar

Jeg er tilhænger af, at alle børn er fysisk aktive mindst 1 time hver dag i løbet af skoledagen. Nogle er, og andre er bestemt ikke. Det er med børn som med voksne – aldrig har så mange dyrket så meget sport – og aldrig har der været så mange fysisk inaktive børn.

LÆS ARTIKEL: Der er cirka 90 procent blandt de 7-9-årige, men kun cirka 80 procent blandt de 13-15-årige, der dyrker sport. Udviklingen blandt de 7-9-årige har været stigende, mens udviklingen blandt de 13-15-årige har været faldende. Selv om nettoresultatet således er det samme, er det uheldigt, at færre af de større børn dyrker sport. Det er netop de store børn, der har behov for struktureret fysisk aktivitet i form af sport for at opretholde en god kondition. Det er principielt ikke strengt nødvendigt for børn ’at gå til sport’ i form af at være medlem af en idrætsforening for at opnå kondition. Børn og unge skal først og fremmest ’gå til sport’ for idrættens egen skyld, af hensyn til kammeratskabet og det sociale samvær, som giver plads til det enkelte barns behov og udvikling. Rent fysiologisk kan man ikke måle, at struktureret fysisk aktivitet i form af at ’gå til sport’ giver god kondition hos førskolebørnene eller børn i de første skoleklasser.

LÆS ARTIKEL:

I denne alder er deltagelse i sport derfor i høj grad et spørgsmål om, at barnet lærer, hvad det vil sige at dyrke idræt. Det er en god ide at lade børn forsøge sig med forskellige former for idræt, i håb om at der er én eller et par idrætsgrene, der fænger. Samtidig opnås motoriske færdigheder, der senere gør det attraktivt at dyrke en bestemt sportsgren med henblik på kondition og styrke.

I præpuberteten og puberteten kan idrætten være det element af struktureret fysisk aktivitet med en vis høj intensitet, som skal til for at sikre den kondition og styrke, der er nødvendig for sundheden.

Uanset om man dyrker sport eller ej, er det under alle omstændigheder vigtigt, at man får masser af hverdagsmotion. Så tag cyklen, eller gå, når du ’går til sport’, når du skal i skole eller hen til vennerne.

Bente Klarlund Pedersen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden