0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børn lærer ikke at svømme i skolen

Mindre undervisning og lukning af haller gør, at børnene lades i stikken.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
SARA GALBIATI
Foto: SARA GALBIATI

HAVSNØD. Danske skolebørn lades i stikken, når det kommer til svømmefærdigheder, mener Dansk Svømmeunion.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lukning af svømmehaller og færre svømmetimer på skemaet betyder, at danske børn ikke lærer at svømme ordentligt.

Dansk Svømmeunion frygter konsekvenserne og udsender her et nødråb til landets kommuner om at tænke sig om en ekstra gang. Også i Danmarks Idræts Forbund ser man på udviklingen med stor bekymring – en udvikling, der i værste instans vil resultere i flere drukneulykker.

LÆS

Kommunernes budgetter er faldet på plads. Men mange steder har man sparet på svømmeundervisning og vil lukke dyre haller. Dermed risikerer man, at børnene ikke kan leve op til undervisnings-ministeriets fælles mål i idræt om at 'kende til og være fortrolig med sikkerhed i og på vand'.

Svømning forsvinder fra lokalområderne »Når kommunerne vælger enten helt at lukke for svømmehalsfaciliteter eller at bortskære skolesvømningen, går det hårdt ud over svømmedueligheden i nærmiljøet med børnene som de helt store tabere«, siger Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen.

LÆS

I Dansk Svømmeunions hovedorganisation Danmarks Idræts-Forbund er man også bekymret over udviklingen:

»Vi er i DIF dybt bekymret over udviklingen på skolesvømningsområdet. Vi har af samme grund sammen med Dansk Svømmeunion besluttet at få kortlagt, hvorledes det på landsplan ser ud med skolesvømmeundervisningen: Får børnene reelt den undervisning, som er målet ifølge folkeskoleloven?«, spørger DIFs formand, Niels Nygaard.

De svageste børn svigtes

Det er Dansk Svømmeunions klare opfattelse, at den nødvendige fortrolighed med sikkerhed i vand ikke kan opnås ved teoretisk undervisning i et klasselokale. Fortroligheden med vand er en vigtig opgave for folkeskolen at varetage.

DOKUMENTATION Undervisningsministeriets mål med idræt for unge i 9. klasse(eksternt link)

Mange forældre tager derfor sagen i egen hånd og går til svømning om eftermiddagen/aftenen og i weekenden, hvor svømmeklubber underviser. Men det hjælper ikke den del af eleverne, der udelukkende skal klare sig med det, de får af svømning i folkeskolen.

»Når man flere steder vil gøre svømning til et aktivt tilvalg, risikerer vi at tabe de svageste i samfundet«, siger direktør Pia Holmen fra Svømmeunion. Hun frygter en social skævvridning, når det gælder svømmefærdigheder og i yderste konsekvens flere drukneulykker.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Politiken Motion og få ugens løbetip i din indbakke. Skriv din mail i boksen herunder. Så deltager du i lodtrækningen om 50 startnumre til Copenhagen Marathon i maj 2011.Vinderne får besked 1. december.

Læs mere: