Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LØB. Der er mange måder at være sund på, mener læge Bente Klarlund. (Arkivfoto)
Foto: Michael Sohn/AP

LØB. Der er mange måder at være sund på, mener læge Bente Klarlund. (Arkivfoto)

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du behøver ikke løbe for at være sund

Der er mange måder at leve sundt på, forklarer professor Bente Klarlund Pedersen i sin nye bog.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange af os spanker os selv, fordi vi ikke lever op til ambitionen om at leve sundt dag ud og dag ind. Det er en af de konklusioner, overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen kan drage oven på arbejdet med sin nye bog, »Hva’ nu, hvis jeg hader sport?« med undertitlen »100 spørgsmål til sundhedsprofessoren«.

»Det har overrasket mig, at så mange spanker sig selv. De er utrolig bekymrede over, at de ikke lever op til de mange »regler«, som de synes, der er. Jeg kan godt forstå det, for der er så mange budskaber, som sendes ud i medierne. Folk spekulerer eksempelvis over, om det er et problem, at de aldrig spiser broccoli, men jeg kan så sige, at det vigtigste er at spise sundt og ikke for meget. Det kan også være, at de er urolige over, at de ikke har tid til at træne i fitnesscenter, men så kan jeg berolige med, at der er så mange andre måder at flette motion ind i hverdagen på. Vi skal ikke gøre det vanskeligere, end det er«.

LÆS KLUMME I det hele taget ser Bente Klarlund Pedersen det som sin mission at sortere i budskaberne for os og ved hjælp af forskningen at skelne væsentligt fra uvæsentligt. Et sundt og godt liv Bogen udspringer af, at Bente Klarlund Pedersen modtog DR’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen 2010. Med æren følger, at man skal holde seks foredrag på P1 og skrive en bog. Inden foredragene fandt sted, opfordrede hun lytterne til at komme med forslag til, hvad hun skulle tale om, og en del af spørgsmålene er også kommet med i den nye bog.

Det samme er en række spørgsmål, som Politikens læsere har stillet til hende i brevkassen her på tjek.dk.

Mange af spørgerne er optaget af, at al den sundhed ikke må komme i vejen for »det gode liv«, hvilket fik Bente Klarlund Pedersen til selv at reflektere over, om der vitterlig er en modsætning mellem en sund livsstil og »det gode liv«.

»Undersøgelser viser, at noget af det, som folk lægger mest vægt på, når de skal beskrive et godt liv, er, at de og deres nærmeste ikke er syge, og at de har tætte relationer til familie og venner. Begge dele er også gavnlige for sundheden«.

LÆS KLUMME

»Noget andet er de nydelsesfulde ting som alkohol og søde sager. De hænger i højere grad sammen med det, jeg kalder »de gode øjeblikke». Der er også plads til dem i en sund livsstil, men det er klart, at for meget ikke er godt«.

Spørgsmålene og svarene er samlet i temaer med hver sit kapitel. Titlerne på dem giver et indtryk af den muntre og jordnære tone, som kendetegner bogen. »Hvis motion er så sundt, så giv det til de syge« er et eksempel, som samtidig viser, at her handler det ikke om at komme under tre timer, næste gang der er Copenhagen Marathon.

Bred ambition

Målgruppen er alle dem, som gerne vil leve sundt, men helst ikke skulle bruge for mange resurser på det. De kaster sig næppe over tykke og tunge bøger om sundhed, hvilket denne da heller ikke er. Her er heller ingen grafer eller fotos af sunde og veltrænede mennesker, men derimod sjove tegninger af Niels Roland.

LÆS KLUMME »Min ambition er at nå ud til et bredt publikum med denne bog. Tanken er, at man ikke behøver at læse den fra ende til anden, og prisen bliver så lav, at den gerne skulle ud at ligge i supermarkeder og på tankstationerne«.

Til sidst skriver Bente Klarlund Pedersen om sig selv om »missionæren», som voksede op i Frelsens Hær for senere at missionere inden for sundhed - med de kampe, der følger med.

»Når man som ung teenager har prøvet at stille sig op i kantinen med hundredvis af slagteriarbejdere, så har man fået en ballast med, der gør, at det senere er piece of cake at tale ved en international kongres med flere tusinde deltagere«, skriver hun.

»Hva’ nu, hvis jeg hader sport?« udkom på forlaget Bianco Luno den 1. november og koster 149,95 kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden