Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ALEXANDRE MENEGHINI/AP
Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/AP

Flere forældre kører deres børn i skole. Men cykling kan forebygge fedme hos børn.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre kører deres børn fede

Antallet af børn, der er bliver kørt til skole, er fordoblet på få år. Det fører til fedme og alvorlige sygdomme.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn er blevet mere inaktive, og det har alvorlige konsekvenser for deres helbred.

Mange forældre snupper bilen og kører deres børn til skole i stedet for at cykle. På 15 år er antallet af forældre, der kører deres børn i skole fordoblet, viser en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen har lavet.

Samtidig sidder flere børn længere tid foran fjernsynet eller computeren. To ud af tre drenge på 11 år, er fysisk inaktive i mere end tre timer om dagen.

Det kan have alvorlige konsekvenser for deres helbred:

Fedme har alvorlige konsekvenser »Vi følger amerikanerne i fedmekurverne, vi er bare nogle år bagefter. Udviklingen i USA er så alvorlig, at de er begyndt at oprette specielle diabetesklinikker kun til børn«, siger Niels Wedderkopp, som er overlæge og ph.d ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

Hjertekarsygdomme og diabetes 2 er en følge af overvægt, og især diabetes 2, som flere børn og unge får, forringer livskvaliteten:

Overvægt giver diabetes
»Diabetes 2 er en meget alvorlig sygdom, der gør, at de sidste 20 år af ens liv bliver kraftigt forringet. Blodomløbet bliver svækket, og det kan i yderste konsekvens betyde, at man skal have amputeret sine ben«, siger han.

Cykling til skole forebygger fedme
Men børn kan med få midler forhindre, at de bliver så overvægtige, at de får alvorlige sygdomme senere i livet. En ny undersøgelse viser, at børn, der cykler til og fra skole hver dag, får deres kondition forbedret med ni procent.

Og det giver resultater:

»Børn, som cykler til skole, får ofte pulsen lidt op, og det er sundt. Resultaterne peger på, at børn kan forebygge alvorlige sygdomme, som for eksempel hjertelidelser senere i livet, ved at cykle til og fra skole«, siger Niels Wedderkopp.

Inaktive børn er udsatte
Undersøgelsen omfatter 770 fynske børn fra 3. til 9. klasse, hvor den ene gruppe har indført aktive vaner i deres hverdag, som for eksempel at cykle til skole, mens den anden gruppe har været inaktive.

Der er stor forskel på de to grupper:

»Blandt de inaktive er langt flere, hvor det hele er galt. De har både for højt blodtryk, er overvægtige, har for meget kolesterol i blodet og nedsat insulinfølsomhed, og det gør dem særligt udsatte for en lang række lidelser«, siger han.

Get Moving Pattebarn

Offentliggørelsen af undersøgelsen er startskuddet på en kampagne, som Sundhedsstyrelsen sparker i gang i dag, der hedder 'Get Moving Pattebarn' , som skal sætte fokus på at få motion ind i børns hverdag.

Hele ugen er der TV-spots og en lang række aktiviteter, hvor blandt andet Hjortespring Skole i Herlev og Rødovre Skole i Rødovre får udvidet deres skoleskema fra 2 timers idræt om ugen til 8 timer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn er aktive en time om dagen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden