TRÆNING. Skriv dine timer i sengen ned og få mere ud af din træning.
Foto: JAN GRARUP

TRÆNING. Skriv dine timer i sengen ned og få mere ud af din træning.

Motion

Se her om du sover nok til at komme i god form

Test dig selv - vækkeuret er lige så vigtigt som pulsuret.

Motion

Vil du være i god form og få det maksimale ud af din træning, så kommer du ikke udenom at tage dine lagner alvorligt.

Hvis du sover dårligt eller for lidt, så kan kroppen ikke resituere, og så er du hverken klar til træning eller til konkurrence.

LÆS ARTIKEL

»Det er meget individuelt, hvor megen søvn, vi har behov for. Men det er sikkert, at du præsterer under niveau, hvis du ikke sover tilstrækkeligt og regelmæssigt«, siger Søren Berg, associeret professor, dr. med. og lægelige chef ved Scansleep, en privat søvnmedicinsk klinik i København, Aarhus og Aalborg.

De fleste har behov for et sted mellem 7-9 timers søvn. For at finde sit behov mere præcis, kan man notere sit søvnmønster over en uge, for eksempel i skemaet fra Scansleep.

HENT SKEMAfra Scansleep her

Søvneksperten Søren Berg kan ikke anbefale iPhone app som Sleep Cycle, målingerne er slet ikke præcise nok. Men hans klinik og andre læger er i stand til at gennemføre målinger med 'aktigraf', en aktivitetsmåler spændt om armen, der kortlægger kroppens søvnkrav.

Det vigtigste for at få en god søvnrytme er:

1) Stå op på samme tid hver dag.

»Også selv om du er kommet for sent i seng, er det vigtigt, at du står op. Så får du en naturlig træthed om aftenen. Ligger du for længe, så vender man rytmen. Hjernen skal holdes i jerngreb, når det kommer til søvn«, siger Søren Berg.

2) Undlad store måltider før sengetid.

»Spis det rigtige, og spis ikke for meget i timerne, inden du skal i seng«.

3) Kost og søvn hænger sammen.

»Hvis du for eksempel flyver til en anden tidszone for at løbe maraton, så kan du undlade at spise i flyet, og så starte med 'det rigtige' måltid, for eksempel morgenmad, når du kommer frem. Så kan du lokke kroppen til at komme ind i den rigtige søvnrytme. Måltiderne er noget af det, vi bruger for at få folk i fase, så de sover ordentligt«, forklarer Søren Berg leder af søvnklinikken Scansleep.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken Motion

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce