Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VANEDANNENDE. Det er bare om at komme igang. Motion er langt vigtigere end diæt, hvis man vil klare sig fri af sukkersyge og hjertekarsygdomme. (arkivfoto)
Foto: LÆRKE POSSELT

VANEDANNENDE. Det er bare om at komme igang. Motion er langt vigtigere end diæt, hvis man vil klare sig fri af sukkersyge og hjertekarsygdomme. (arkivfoto)

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Motion selv uden vægttab hjælper mod diabetes

Sved på panden er bedre kur mod sukkersyge end at skære ned på kalorierne.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Udholdenhedstræning - med eller uden vægttab - er bedre end diæt til at forbedre helbredet hos overvægtige unge mænd«.

Sådan skriver cand. scient i idræt Pernille Nordby i en ph.d. afhandling.

LÆS ARTIKEL

48 fede unge mænd er kommet under lægens opsyn. Målet var at finde ud af, om motion og udholdenhed i sig selv hjælper mod diabetes 2 og hjertekarsygdomme. Eller om vægttabet også er en nødvendig del, hvis man ønsker at forebygge disse livsstilssygdomme. Og konklusionen er, at sved er godt, uanset hvad badevægten siger.

Kun træning hjælper mod sukkersyge
Mændene blev delt i fire grupper, der fik et 12 ugers forløb.

En gruppe blev udsat for udholdenhedstræning og en diæt med færre kalorier. En anden gruppe fik samme træning, men ingen kostændring. Et tredje gruppe fik kun diæt. Og så var der kontrolgruppen, der levede videre som hidtil.

Træniningen bestod af 3-4 gange om ugen med dels moderat fysisk aktivitet og dels 3-4 træningsgange pr. uge med højintens træning (omkring 85 procent af maxpuls i 3-4 minutter ad gangen) Resultaterne var:

  • Kun de to grupper, der har trænet, har fået forbedret deres insulinfølsomhed, som er målestokken for, hvor god kroppen er til at omsætte sukker. Har man dårlig insulinfølsomhed er man på vej mod diabetes 2. Når dårlig insulinfølsomhed er blevet en kronisk tilstand, har man diabetes 2, sukkersyge.
  • Det farlige fedt om maven (der sætter sig mellem tarmene og de indre organer) blev reduceret for alle tre gruppers vedkommende. Altså har både de to træningsgrupper og diætgruppen en mindre risiko for hjertekarsygdomme efter de 12 ugers indgreb.

LÆS ARTIKEL

Altså fik de unge mænd, der trænede, men ikke tabte sig, alligevel en større helbredsmæssig gevinst, end deres nøjsomme jævnaldrende, som går glip af insulinfølsomhedsforbedringen og den særlige fedtforbrænding ved hårdt arbejde.

FACEBOOKBliv ven med Politiken Motion

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden