Løft. Klarer man blot to gentagelser, scorer man niveau 1 på Forsvarets træningsapp, der går fra 0 til 5.
Foto: Peter Hove Olesen

Løft. Klarer man blot to gentagelser, scorer man niveau 1 på Forsvarets træningsapp, der går fra 0 til 5.

Motion

Martin og Malene kom i form på stuegulvet med ny app

På otte uger har 155.000 danskere downloadet en trænings-app fra Forsvaret. Et ægtepar fra Albertslund har prøvet systemet af og er begejstrede.

Motion

Maximum 20 minutters træning.

3-4 gange om ugen på stuegulvet uden redskaber eller maskiner. Mens kartoflerne koger og labradoren Nala forsøger at være med. Kan det virkelig gøre en forskel?

Martin og Malene Teller Blume, begge 42 år og håndboldspillere med dårlig samvittighed over, hvad jobs og tre børn kan gøre mod kroppen, har prøvet ’Træn med forsvaret’ appen, der blev lanceret i begyndelsen af september. En gratis app, der skal hjælpe brugeren med at få grundformen på plads på baggrund af starttest.

LÆS OGSÅ Tjek.dk var med, da ægteparret tog testen efter otte uger. Resultatet var bemærkelsesværdigt. »Tilde. Løb op og vej dig«.

Martin Teller Blume, souschef i Musikteatret Albertslund og tidligere håndboldspiller på højt niveau, gør klar til ’lunges’ på det lyse parketgulv i rækkehuset i Albertslund vest for København. På dansk udfaldsskridt. Hvor man altså sætter en ben frem foran det andet, og bukker i det forreste knæ, indtil det bageste knæ er 10 cm over gulvet.For at gøre øvelsen lidt sværere, skal man samtidig bære en sandsæk på 20 kg over nakken. Og det er så her, syv-årige Tilde og hendes - viser det sig - 24,5 kg kommer ind i billedet.

»Da vi skulle lave den her for otte uger siden, kunne jeg kun tage to«, siger Martin, mens han sætter barnet på skuldrene.

Martin kom op i niveau
Forsvarets app er indrettet, sådan at man skal lave otte forskellige styrkeøvelser samt en løbetest. Resultatet bliver omsat i niveauer fra 0-5, hvor fem er det bedste. Ved lunge-øvelsen kommer man op på niveau 1 efter 20 gentagelser.

I dag lykkes det Martin Teller Blume at klare 22 gentagelser med barn på slæb. Ikke bare kommer han altså op på niveau 1, han kan også glæde sig over 20 flere gentagelser:

»Det er godt nok overraskende. Jeg havde ikke troet, at der var sket så meget. Måske var det også fordi, vi startede på så pinligt lavt et niveau. Men det undrer mig, at 3-4 gange ugentlig træning har betydet så meget«.Martin Teller Blumes test for otte uger siden var ikke noget, man hænger op i stuen og blærer sig med. Syv af de otte øvelser klarede han til niveau 0. Konditesten – hvor man løber så langt, man kan på 12 minutter - gav niveau 1. Og i en enkelt af styrkeøvelserne - træk til bryst - kom han op på niveau 2.

Nu ligger han på niveau 2 eller 3 i alle styrkeøvelserne.

Og konditallet har flyttet sig fra 38,9 til 44. Hertil kommer, at han måler 4 cm mindre om taljen.

»Nu holder vi fast. Det er fedt at have fået en træner. Det er meget bedre, at den beeper i lommen på mig, end at Malene siger, at nu skal vi træne«, siger Martin Teller Blume, som vil gå videre med et nyt program på 8 uger, som app-en udregner udfra den nye test.

Malenes dårlige samvittighed
Ideen med ’Træn med forsvaret’ er netop at udstyre de udsendte soldater og folk, der arbejder i forsvaret hjemme og i udlandet med en træner i lommeformat. Der kan den ligge og minde dig om, at det nu er tid til 15-20 minutter med fx en række core-træningsøvelser (til at styrke ryg, lænd og mavemuskulaturen).

Tjek.dk skrev om appen ved premieren i september og efterlyste på vores Facebook-side folk, der havde lyst til at prøve konceptet.Det ville Malene Teller Blume godt. For hun og hendes mand havde besluttet at kæmpe sig ud af den dårlige samvittighed og få styr på den core-træning, hun godt vidste ville hjælpe på ondt i lænden.

Sidste sommer lavede hun en halv jernmand, men i et år har hun ikke kunnet løbe på grund af hælspore og smerter i lænden. Til gengæld har hun cyklet og svømmet. Men det der med core-muskulaturen er svært at få passet ind.

»De der stabiliserende øvelser har været min dårlige samvittighed, siden dengang hvor jeg spillede håndbold på divisionsniveau og gik til styrketræning. App-en virker overraskende motiverende. 15 minutter kan man godt lige finde tid til, mens maden er i ovnen. Det, der overrasker mig mest, er nok, hvor lidt tid, vi faktisk har brugt«, siger Malene Teller Blume, der arbejder i Coop Danmark med indkøb af nonfood.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Noget andet, der overraskede mig var, hvor ringe form, jeg var i, da vi lavede den første test for otte uger siden. Elastikken er sgu blevet slap. Jeg troede faktisk, det stod bedre til«.

Malene Teller Blume lægger sig på spisebordet med overkroppen ud over bordpladen. Martin holder fast i hendes underben. Nu skal hun holde kroppen oppe, så lang tid hun kan, når hun har startet testen på sin iPhone.

Popcorn og powertræning

Telefonen beeper tre gange i takt med mikrobølgeovnen, der fortæller børnene Magnus,Thea og Tilde ovre i sofaen foran fjernsynet, at nu er der popcorn. »Jeg har allerede ligget her meget længere end sidst. Det er overraskende godt«, siger en begejstret Malene. »Men vi snakkede ikke så meget sidst«, siger Martin.Malene klarer 1 minut og 47 sekunder, hvilket betyder, at hun her kommer fra niveau 0 op på niveau 1. På ’statisk mave’ går det endnu bedre. Her formår Malene at sidde på bagdelen med fødderne oppe i så lang tid, at hun ryger op på niveau 4, hvor hun otte uger tidligere kun scorede niveau 1. På sidebro højre (ligesom at lave ’planken’, bare til den ende side) kom Malene fra niveau 2 helt op på niveau 5. »Er det virkelig rigtigt? Hvor vildt«, siger Malene Teller Blume.

Hvor hun for otte uger siden scorede niveau 0 eller 1 i de fleste af øvelserne, ligger hun nu med flest fra niveau 3 til 5. Og hun har også smidt 5 cm om taljen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun mener, at hun og Martin har fået meget ud af at støtte hinanden og at gøre det sammen. Med app-en som udløsende faktor.

Eneste problem med appen er, at man ikke kan køre med forskellige brugere. Dvs, at de er nødt til at have hver sin app installeret på hver sin maskine. Sådan at hun bruger sin iPhone, mens Martin lægger familiens iPad ved siden af sig, når der skal trænes.

Martin Teller Blume siger:

»Men det er bare en lille ting. App-en virker. Og det er meget mere motiverende på mig, at app-en siger, at jeg skal træne, end når Malene gør det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce