Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

GENTEST. Svenske kvinder fik hjælp til slankekuren via amerikansk DNA-test.
Foto: JENS DRESLING

GENTEST. Svenske kvinder fik hjælp til slankekuren via amerikansk DNA-test.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfattere bag slankesucces: Gentest hjalp svenske kvinder

Viden om egne gener gav kvinder succes med slankekur. Norsk forsker tvivler.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg, Anna, har prøvet alt. Jeg har slanket mig med Vægtvogternes pointsystem. Jeg har drukket pulvermåltidserstatninger. Jeg har undgået kulhydrater. Hvergang har jeg tabt mig. Men efter kuren har jeg også hvergang taget på igen«.

Sådan skriver Anna Bratt, 42 år og videnskabsjournalist på det svenske dagblad Dagens Nyheter.

Sammen med sin kollega Karin Bojs har hun skrevet bogen 'Vikten av gener: Hur DNA påvirker din vikt', om hvordan de to brugte tests af deres egen DNA-profil til at blive klogere på den rette slankestrategi.

LÆS ARTIKEL

Anna Bratt tog testen Inherent Health, (vægttabs-test til 960 kroner, hvor de tester for fem gen-varianter, der alle betyder noget for, hvordan man optager fedt og kulhydrater). Det foregår ved, at hun sendte en lille afskrabning fra indersiden af sin kind til laboratoriet i USA.

Fedtfølsom
Ved testen fandt hun ud af, at hun tilhører de 39 procent af befolkningen, der er særligt følsomme overfor fedt i kosten. Andre 45 procent skal passe på kulhydraterne. Mens de sidste 16 procent skal tage sig i agt for begge dele.

LÆS ARTIKEL

»Slanke-industrien har fortalt os, at den samme kur passer til os alle sammen. Jeg troede, at jeg skulle undgå kulhydrater for enhver pris. Nu opdagede jeg, at jeg sagtens kan holde fast i langsomme kulhydrater, hvis jeg eller passer på med fedt«, fortæller Anna Bratt, der altså brugte DNA-profilen til at få et varigt vægttab.

Test kan inspirere
Bogen om at slanke sig ved genernes hjælp er netop udkommet i Norge, men den norske fedmeforsker Teresia Wangensteen er i Dagbladets tillæg Magasinet meget lidt begejstret for DNA-profilens indtog:

»Selv om vi kender vores genetiske disposition, er det sjælden, at vi kan give generne hele skylden for vores overvægt. Enkelte geners betydning er forsvindende lille i sammenligning med vores livsstil, altså kost og motion«, siger Teresia Wangensteen fra Oslo Universitetssygehus, afdeling for medicinsk genitik.

LÆS ARTIKEL

»Men måske kan svaret på sådan en gen-test give inspiration til nogle. På samme måde som når vi får en skridttæller her på jobbet for at give os et ekstra kick til at motionere«, siger fedmeforskeren til Dagbladet.

FACEBOOKBliv ven med Politiken Motion

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden