GENTEST. Svenske kvinder fik hjælp til slankekuren via amerikansk DNA-test.
Foto: JENS DRESLING

GENTEST. Svenske kvinder fik hjælp til slankekuren via amerikansk DNA-test.

Motion

Forfattere bag slankesucces: Gentest hjalp svenske kvinder

Viden om egne gener gav kvinder succes med slankekur. Norsk forsker tvivler.

Motion

»Jeg, Anna, har prøvet alt. Jeg har slanket mig med Vægtvogternes pointsystem. Jeg har drukket pulvermåltidserstatninger. Jeg har undgået kulhydrater. Hvergang har jeg tabt mig. Men efter kuren har jeg også hvergang taget på igen«.

Sådan skriver Anna Bratt, 42 år og videnskabsjournalist på det svenske dagblad Dagens Nyheter.

Sammen med sin kollega Karin Bojs har hun skrevet bogen 'Vikten av gener: Hur DNA påvirker din vikt', om hvordan de to brugte tests af deres egen DNA-profil til at blive klogere på den rette slankestrategi.

LÆS ARTIKEL

Anna Bratt tog testen Inherent Health, (vægttabs-test til 960 kroner, hvor de tester for fem gen-varianter, der alle betyder noget for, hvordan man optager fedt og kulhydrater). Det foregår ved, at hun sendte en lille afskrabning fra indersiden af sin kind til laboratoriet i USA.

Fedtfølsom
Ved testen fandt hun ud af, at hun tilhører de 39 procent af befolkningen, der er særligt følsomme overfor fedt i kosten. Andre 45 procent skal passe på kulhydraterne. Mens de sidste 16 procent skal tage sig i agt for begge dele.

LÆS ARTIKEL

»Slanke-industrien har fortalt os, at den samme kur passer til os alle sammen. Jeg troede, at jeg skulle undgå kulhydrater for enhver pris. Nu opdagede jeg, at jeg sagtens kan holde fast i langsomme kulhydrater, hvis jeg eller passer på med fedt«, fortæller Anna Bratt, der altså brugte DNA-profilen til at få et varigt vægttab.

Test kan inspirere
Bogen om at slanke sig ved genernes hjælp er netop udkommet i Norge, men den norske fedmeforsker Teresia Wangensteen er i Dagbladets tillæg Magasinet meget lidt begejstret for DNA-profilens indtog:

»Selv om vi kender vores genetiske disposition, er det sjælden, at vi kan give generne hele skylden for vores overvægt. Enkelte geners betydning er forsvindende lille i sammenligning med vores livsstil, altså kost og motion«, siger Teresia Wangensteen fra Oslo Universitetssygehus, afdeling for medicinsk genitik.

LÆS ARTIKEL

»Men måske kan svaret på sådan en gen-test give inspiration til nogle. På samme måde som når vi får en skridttæller her på jobbet for at give os et ekstra kick til at motionere«, siger fedmeforskeren til Dagbladet.

FACEBOOKBliv ven med Politiken Motion

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden