Foto: Lærke Posselt
Motion

Sådan håndterer du mountainbiken

MTB-tours guider giver her ni gode råd til hvordan du tæmmer jernhesten.

Motion

1. Ned ad bakke skal du ’stå op i stigbøjlerne’. Hold pedalerne i ro i vandret position. Rejs dig fra sadlen, skub numsen bagud, hold om styret med stærke, brede arme, og hav begge hænder på bremsen.

Tip: Slap af, så cyklen kan bevæge sig under dig, og du kan opsuge terrænet.

2. Op ad bakke er det lettest at blive siddende eller at løfte numsen en smule fremad, så man støder lidt i saddelspidsen. Det giver et lidt bedre vejgreb. Bøj fremad i ryggen, og klem albuerne ind mod siderne, så du kan fiksere overkroppen og træde mere kraftfuldt.

Tip: Vælg et meget lavt gear, så du får succesoplevelsen at komme helt op.

3. Brug bagbremsen (højre hånd), så tosset du vil, men vær ekstremt forsigtig med forreste bremse (venstre hånd), for du ryger let ud over styret, hvis forhjulet blokerer.

Tip: Hav kun én finger på forbremsen, så er det svært at klemme særlig hårdt.

4. Brug bageste gear hele tiden
Hvis du er ny i trafikken, lad kæden blive på midterste klinge foran og nøjes med at justere på de små gear på baghjulet (skifteren i højre hånd).

Tip: Skift og lav små justeringer konstant, så du vænner dig til fornemmelsen og ?hurtigt kan reagere, hvis der kommer ?stigning eller mudderhul.

5. Hold gang i pedalerne
Det er naturligt at stivne og holde op med at træde i pedalerne foran en bro, et stykke med store rødder, eller når man kører ned i et dybt mudderhul, men bekæmp dit instinkt og hold gang i fødderne, stille og roligt. Så har du styrefart og kontrol og kan nemmere gasse op igen.

6. Hjælp cyklen op af hullerne
Kører du ned i et mudderhul, vil forgaflen opsuge stødet, og du kan gå helt i stå. Fidusen er at tvinge cyklen fremad med armene, når man er ved at gå i stå i bunden af hullet.

7. Kør vinkelret på rødder i skovbunden, især hvis der er vådt, er de svære forhindringer. Tricket er at køre vinkelret på forhindringen, ligesom du ville gøre, hvis du skulle op over en kantsten.

8. Se forhindringen – og se op

Skal du over en smal bro, kig ned og find ind på broen, men skynd dig at rette blikket op og finde et fikspunkt på den anden side. Kigger du ned, kommer du til at slingre.

9. Farten af din ven, men kend din begrænsning. Du har brug for god fart i cyklen hele tiden. Hvis man bremser for meget ned, bliver den ustabil. Men du skal selvfølgelig også passe dig selv og ikke tage for store chancer.

Tip: Vælg terræn, som ikke er for vildt i begyndelsen.

Kilder: Kenny Olsson og Steffen Dilleng, guider hos MTB-Tours i Hareskoven.

FACEBOOKBliv ven med Politiken Motion

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce