Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Lærke Posselt
Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan håndterer du mountainbiken

MTB-tours guider giver her ni gode råd til hvordan du tæmmer jernhesten.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Ned ad bakke skal du ’stå op i stigbøjlerne’. Hold pedalerne i ro i vandret position. Rejs dig fra sadlen, skub numsen bagud, hold om styret med stærke, brede arme, og hav begge hænder på bremsen.

Tip: Slap af, så cyklen kan bevæge sig under dig, og du kan opsuge terrænet.

2. Op ad bakke er det lettest at blive siddende eller at løfte numsen en smule fremad, så man støder lidt i saddelspidsen. Det giver et lidt bedre vejgreb. Bøj fremad i ryggen, og klem albuerne ind mod siderne, så du kan fiksere overkroppen og træde mere kraftfuldt.

Tip: Vælg et meget lavt gear, så du får succesoplevelsen at komme helt op.

3. Brug bagbremsen (højre hånd), så tosset du vil, men vær ekstremt forsigtig med forreste bremse (venstre hånd), for du ryger let ud over styret, hvis forhjulet blokerer.

Tip: Hav kun én finger på forbremsen, så er det svært at klemme særlig hårdt.

4. Brug bageste gear hele tiden
Hvis du er ny i trafikken, lad kæden blive på midterste klinge foran og nøjes med at justere på de små gear på baghjulet (skifteren i højre hånd).

Tip: Skift og lav små justeringer konstant, så du vænner dig til fornemmelsen og ?hurtigt kan reagere, hvis der kommer ?stigning eller mudderhul.

5. Hold gang i pedalerne
Det er naturligt at stivne og holde op med at træde i pedalerne foran en bro, et stykke med store rødder, eller når man kører ned i et dybt mudderhul, men bekæmp dit instinkt og hold gang i fødderne, stille og roligt. Så har du styrefart og kontrol og kan nemmere gasse op igen.

6. Hjælp cyklen op af hullerne
Kører du ned i et mudderhul, vil forgaflen opsuge stødet, og du kan gå helt i stå. Fidusen er at tvinge cyklen fremad med armene, når man er ved at gå i stå i bunden af hullet.

7. Kør vinkelret på rødder i skovbunden, især hvis der er vådt, er de svære forhindringer. Tricket er at køre vinkelret på forhindringen, ligesom du ville gøre, hvis du skulle op over en kantsten.

8. Se forhindringen – og se op

Skal du over en smal bro, kig ned og find ind på broen, men skynd dig at rette blikket op og finde et fikspunkt på den anden side. Kigger du ned, kommer du til at slingre.

9. Farten af din ven, men kend din begrænsning. Du har brug for god fart i cyklen hele tiden. Hvis man bremser for meget ned, bliver den ustabil. Men du skal selvfølgelig også passe dig selv og ikke tage for store chancer.

Tip: Vælg terræn, som ikke er for vildt i begyndelsen.

Kilder: Kenny Olsson og Steffen Dilleng, guider hos MTB-Tours i Hareskoven.

FACEBOOKBliv ven med Politiken Motion

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden