Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Plask. Med fokus på sin 'gameplan' holder Mette Jacobsen sin kurs og fart i vandet.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svømmestjernens råd inden Christiansborg Rundt: God hav-svømning starter i bassinet

På lørdag skal flere end 2.000 svømmere plaske sig rundt om Christiansborg.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sidste år coachede hun kronprinsessen og svømmede med Mary Christiansborg Rundt.

I år lavede hun for to uger siden svømmedelen af KMD Ironman Copenhagen to sekunder hurtigere end vinderen af KMD Ironman Copenhagen. Hun klarede de 3,8 km ved Amager Strand ved at holde sig til sin ’gameplan’.

»Det er jeg stolt af. Jeg er 40 år, det er syv år siden, at jeg har trukket mig fra eliten, og jeg har fået to børn«.

Siger Mette Jacobsen, der har deltaget i OL fem gange for Danmark og fået 36 EM og VM-medaljer. I dag underviser hun på Østerbro i København i Charlottehaven Health Club, der har eget bassin. Her oplever hun, hvordan rigtig mange voksne prøver at lære at crawle for eksempel for at kunne klare 2 km rundt om Christiansborg.

Hold kurs og fart »Det vigtigste til et stævne som Christiansborg Rundt er, at du har en god ’gameplan’. At du kender et tempo, du føler dig tryg ved, og at du holder dig til det, uanset, hvor mange der overhaler dig«, siger Mette Jacobsen, der måtte bruge samme taktik for to uger siden til ironman.

LÆS ARTIKEL

»Det var frustrerende i starten, da en hurtig gruppe stak af fra os alle sammen. Men jeg styrede mig og fandt min rytme. Og stille og roligt overhalede jeg dem igen«, siger Mette Jacobsen om de 3,8 km, som hun tilbagelagde på under 49 minutter og 44 sekunder.

»Det andet råd er at undgå panik. Hvis du for eksempel bliver ramt af en anden svømmer eller af en bølge og sluger vand, så glemmer begynderen tit alt om teknik og får intet ud af armtagene. Find roen og fokuser på din teknik. Tænk på en eller to ting, der har hjulpet dig i din træning. For eksempel albuen op eller benene op, eller hvad det nu er for dig«. Vild med åbent vand


Mette Jacobsen er jo selv nærmest født i en svømmehal og lå i blød i klor det meste af sin ungdom. Men hun er - ligesom så mange andre danskere - blevet grebet af de oplevelser, man får, når man skifter fliser og banetov ud med åbent vand og naturoplevelser.

»Jeg elskede bassinet. Men i dag er det stik modsat. Jeg er så glad for følelsen af frihed og af, at jeg ikke skal vende hele tiden. Jeg elsker at svømme rundt i Furesøen med min mand, som har ofret sig og tager med ud. Jeg siger hele tiden’gud, hvor er det spændende, prøv at se der’. Han vil hellere hjem i en fart«.Hendes råd, når hun skal lære sine kunder i fitnesscentret at svømme i åbent vand, er, at man bygger det stille og roligt op. Trin for trin. Ikke noget med bare at springe ud i det sorte dyb.

»Det største chok er, når striben på bunden af bassinet forsvinder. Start med at gå ud i lavt vand med sandbund, så du roligt kan vænne dig til at klare dig uden stribe. Men sådan at du nemt kan bunde«.

Når man har fået lidt fundamental tryghed, er det på tide at lære at svømme i våddragten.

Hold mange pauser

»Tag en svømmemakker med eller endnu bedre, en svømmelærer, så du kan få nogle tip fra en, der kan se dine problemer udefra«, siger Mette Jacobsen, der ofte lokker nogle af sine kunder fra Charlottehaven med ud til en intro-session. »Hold masser af pauser, hvor I nyder det, og hvor I kan få snakket om teknik«, anbefaler Mette Jacobsen.

LÆS OGSÅ For pauserne gør, at der er overskud til at tænke teknik, så man får det maksimale ud af de kræfter, man bruger. Og med god teknik følger tempo og tryghed. Når alt det er sagt, så har Mette Jacobsen et råd til alle. Både begyndere, åbent vandsvømmere, kommende jernmænd og alle de, der kunne tænke sig at lære crawl, så de er klar til store oplevelser i det fri næste år. »Start i bassinet. Tag en lærer. Og lær det ordentligt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden