Plask. Med fokus på sin 'gameplan' holder Mette Jacobsen sin kurs og fart i vandet.
Foto: Jens Dresling

Plask. Med fokus på sin 'gameplan' holder Mette Jacobsen sin kurs og fart i vandet.

Motion

Svømmestjernens råd inden Christiansborg Rundt: God hav-svømning starter i bassinet

På lørdag skal flere end 2.000 svømmere plaske sig rundt om Christiansborg.

Motion

Sidste år coachede hun kronprinsessen og svømmede med Mary Christiansborg Rundt.

I år lavede hun for to uger siden svømmedelen af KMD Ironman Copenhagen to sekunder hurtigere end vinderen af KMD Ironman Copenhagen. Hun klarede de 3,8 km ved Amager Strand ved at holde sig til sin ’gameplan’.

»Det er jeg stolt af. Jeg er 40 år, det er syv år siden, at jeg har trukket mig fra eliten, og jeg har fået to børn«.

Siger Mette Jacobsen, der har deltaget i OL fem gange for Danmark og fået 36 EM og VM-medaljer. I dag underviser hun på Østerbro i København i Charlottehaven Health Club, der har eget bassin. Her oplever hun, hvordan rigtig mange voksne prøver at lære at crawle for eksempel for at kunne klare 2 km rundt om Christiansborg.

Hold kurs og fart »Det vigtigste til et stævne som Christiansborg Rundt er, at du har en god ’gameplan’. At du kender et tempo, du føler dig tryg ved, og at du holder dig til det, uanset, hvor mange der overhaler dig«, siger Mette Jacobsen, der måtte bruge samme taktik for to uger siden til ironman.

LÆS ARTIKEL

»Det var frustrerende i starten, da en hurtig gruppe stak af fra os alle sammen. Men jeg styrede mig og fandt min rytme. Og stille og roligt overhalede jeg dem igen«, siger Mette Jacobsen om de 3,8 km, som hun tilbagelagde på under 49 minutter og 44 sekunder.

»Det andet råd er at undgå panik. Hvis du for eksempel bliver ramt af en anden svømmer eller af en bølge og sluger vand, så glemmer begynderen tit alt om teknik og får intet ud af armtagene. Find roen og fokuser på din teknik. Tænk på en eller to ting, der har hjulpet dig i din træning. For eksempel albuen op eller benene op, eller hvad det nu er for dig«. Vild med åbent vand


Mette Jacobsen er jo selv nærmest født i en svømmehal og lå i blød i klor det meste af sin ungdom. Men hun er - ligesom så mange andre danskere - blevet grebet af de oplevelser, man får, når man skifter fliser og banetov ud med åbent vand og naturoplevelser.

»Jeg elskede bassinet. Men i dag er det stik modsat. Jeg er så glad for følelsen af frihed og af, at jeg ikke skal vende hele tiden. Jeg elsker at svømme rundt i Furesøen med min mand, som har ofret sig og tager med ud. Jeg siger hele tiden’gud, hvor er det spændende, prøv at se der’. Han vil hellere hjem i en fart«.Hendes råd, når hun skal lære sine kunder i fitnesscentret at svømme i åbent vand, er, at man bygger det stille og roligt op. Trin for trin. Ikke noget med bare at springe ud i det sorte dyb.

»Det største chok er, når striben på bunden af bassinet forsvinder. Start med at gå ud i lavt vand med sandbund, så du roligt kan vænne dig til at klare dig uden stribe. Men sådan at du nemt kan bunde«.

Når man har fået lidt fundamental tryghed, er det på tide at lære at svømme i våddragten.

Hold mange pauser

»Tag en svømmemakker med eller endnu bedre, en svømmelærer, så du kan få nogle tip fra en, der kan se dine problemer udefra«, siger Mette Jacobsen, der ofte lokker nogle af sine kunder fra Charlottehaven med ud til en intro-session. »Hold masser af pauser, hvor I nyder det, og hvor I kan få snakket om teknik«, anbefaler Mette Jacobsen.

LÆS OGSÅ For pauserne gør, at der er overskud til at tænke teknik, så man får det maksimale ud af de kræfter, man bruger. Og med god teknik følger tempo og tryghed. Når alt det er sagt, så har Mette Jacobsen et råd til alle. Både begyndere, åbent vandsvømmere, kommende jernmænd og alle de, der kunne tænke sig at lære crawl, så de er klar til store oplevelser i det fri næste år. »Start i bassinet. Tag en lærer. Og lær det ordentligt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce