Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TROFÆ-JÆGER. Bjarne Andersen, 70, skal også til Berlin på søndag. Her er han efter Athen Marathon i 2009, som var hans maraton nummer 49.
Foto: PER MUNCH

TROFÆ-JÆGER. Bjarne Andersen, 70, skal også til Berlin på søndag. Her er han efter Athen Marathon i 2009, som var hans maraton nummer 49.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er verdens største maratonnation

Intet folk i verden løber flere maraton. Intet folk arrangerer flere maraton end os.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På søndag, når det går løs ved Berlin Marathon med 40.000 deltagere, stiller omkring 5.000 danskere til start. Dermed er vi den næststørste nation efter Tyskland. Og hvis man sammenligner med indbyggertal, så er der ingen, der løber flere maratonløb end os.

19.285 danskere stillede sidste år op til et maraton et eller andet sted på kloden. Det betyder, at 0,38 procent af befolkning det år løb et maraton. Dermed er vi næsten tilstede ved dobbelt så mange løb som nummer to, Sverige, hvor 0,22 procent af befolkningen løber maraton.

Dernæst følger Japan, USA og Holland. Mens Tyskland er på den liste helt nede på femtepladsen over maratonløb i forhold til indbyggerantal. Dog skal man bemærke, at statistikken ikke tager højde for, om en person har løbet flere maratonløb samme år.

På jagt efter suset Det er Henrik Lund Jensen, pressechef for H.C. Andersen Marathon i Odense, der selv træner elite og motionister, der har samlet data fra Association of Road Racing Statisticians.

»At vi er så flittige løbere i Danmark, tror handler om selvrealisering. Vi jager suset, anerkendelsen, 'the second life'«, siger Henrik Lund Jensen.

LÆS ARTIKEL

Han peger på, at danskerne også er store maraton-entreprenører, der laver en masse maratonløb, mange med ganske få deltagere. Faktisk ligger vi på denne liste på en 3. plads (se boksen foroven). Og sammenligner man med indbyggertallet, går vi som maratonnation helt ud af skalaen.

»Det er udtryk for en særlig dansk iværksætterkultur inden for idrætten. Vi venter ikke på at et forbund tager initiativ, vi gør det selv. Du kalde det frihedstrang, anarkisme - udfoldelseslyst - vi findes os ikke i noget, vi er et gør-det-selv folk, og maratonløberne bliver glade, når de kan glæde andre med at arranere et løb«, siger Henrik Lund Jensen fra H.C. Andersen Marathon.

LÆS ARTIKEL

Eneste punkt, hvor danskerne halter bagefter, er på kvindeandelen. Der går fire maratonmænd på en kvinde, og her ser det helt anderledes ud i USA og Canada, hvor fordelingen nærmer sig halvt af hvert.

Få danske maratonkvinder

Henrik Lund Jensen har to bud på den manglende ligestilling i Danmark.

»Måske er danske kvinder mindre ekstreme. Multiløberne findes mest blandt mænd, og måske nøjes kvinderne med halvmaraton, fordi de er 'klogere' og ved, at det ikke sundt at løbe maraton. Måske er det fordi, at mange mænd for eksempel i USA er 'kropsdovne' og følger den traditionelle manderolle. Dermed vil de sundhedsbevidste kvinder stå bedre i statistikken«.

Samlet set var der i 1995 maratonløb 813 steder i verden. Sidste år var der 3586 maratonløb og antallet af deltagere er på de år femdoblet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden