Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

MÅLSØGENDE. Når man har travlt med at have det sjovt, glemmer man, at træningen er hård, viser erfaringer fra IF Bytoften, der spiller fitness fodbold i Gladsaxe.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder bliver slankere og sundere af 16 ugers Fodbold Fitness

Stor sundhedseffekt ved blot to timers fodbold om ugen for voksne kvinder.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bedre kondition, hjertefunktion og balanceevne. Samt lavere fedtprocent. Og dermed en mindsket risiko for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme og type 2 diabetes.

Det var resultatet for en gruppe utrænede kvinder, der i 16 uger har dyrket 'fodbold fitness' under overvågning fra Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet. Det skriver det idrætspolitiske nyhedsbrev, DIF Opinion, der udkommer i morgen.

LÆS ARTIKEL

Kvinderne tabte sig i snit 1,5 kg, fik stærkere muskler og fik en 16 procent bedre kondition, lavere blodtryk og forøget knoglemasse. På fire måneder.

Det resultat er lige så godt som det, de kunne have opnået ved monoton styrketræning kombineret med intervalløb. Men på grund af spillets underholdende kvaliteter oplever kvinderne ikke fodbold fitness nær så hård.

»Jeg har i 10 år forsket i fodboldspillets sundhedseffekter, og er derfor ikke overrasket over, at kvindefodbold har positive effekter på hjerte, muskler og knogler. Men jeg er alligevel imponeret over, at fodbold fitness-kvinderne får så stort udbytte af træningen på så kort tid«, siger Peter Krustrup, der er professor ved University of Exeter og medlem af styregruppen i Center for Holdspil og Sundhed, der står bag undersøgelsen.

»Forbedringerne har betydning for spillernes træningstilstand og evne til at lave noget aktivt i hverdagen, men bestemt også for spillernes sundhed. Der er ingen tvivl om, at effekterne af de 16 ugers træning virker forebyggende i forhold til eksempelvis hjertekarsygdomme«, siger Peter Krustrup.

Små baner - mere sjov

Fodbold Fitness-konceptet er udviklet i et samarbejde mellem DIF og Dansk Boldspil-Union og henvender sig til voksne. Der spilles typisk på mindre baner og med masser af boldkontakt, og der er desuden lagt stor vægt på de sociale elementer. Konceptet blev udviklet i 2011 og tæller nu over 100 klubber over hele landet.

LÆS ARTIKEL

Et af de steder, hvor Fodbold Fitness fungerer godt, er i klubben IF Bytoften i Gladsaxe. Her samles 38 kvinder en gang om ugen, og heraf har kun 10 spillet fodbold tidligere, og deres fodbolderfaringer ligger over 10 år tilbage i tiden.

Holdets træner, Thomas Dreyer, der også er formand for klubben, har fra sidelinjen kunnet se den effekt, som er blevet dokumenteret i Center for Holdspil og Sundheds undersøgelse.

»Da vi startede det her op den 9. august sidste år, kunne kvinderne ikke løbe en halv omgang rundt om 11-mandsbanen. Nu løber de to gange rundt, og først herefter går vi for alvor i gang med motionsøvelserne. Resultaterne var der lynhurtigt. Jeg kan se, at de kommer i bedre form og taber sig. Spillerne er selv dybt forundrede over, hvor hurtigt de er kommet i form«, siger Thomas Dreyer.

Sundt og socialt
En af disse spillere er 36-årige Anne Mette Lerche Hansen. Hun havde aldrig tidligere spillet fodbold, da hun sidste år troppede op til træning i IF Bytoften.

»Jeg er kommet i langt bedre form. Jeg kan mærke, at mine muskler er blevet stærkere, og at jeg har fået en bedre kondition. Desuden sætter jeg også stor pris på det sociale element i det, som er med til at holde en til ilden«,siger Anne Mette Lerche Hansen, der er meget bevidst om de risici, der følger med, hvis man er i dårlig form.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er noget, jeg tænker meget over. Jeg har tidligere været nede med stress og fik i den forbindelse ordineret fysisk aktivitet. Den oplevelse er en væsentlig årsag til, at jeg er på fodboldbanen i dag. Jeg kan mærke, at det er godt for mit helbred«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Professor Peter Krustrup håber, at også kommunerne vil gå aktivt ind i fodbold fitness sammen med lokale idrætsforeninger med mulighed for at få en stor sundhedsgevinst for en lille investering. Et eksempel er Roskilde Kommunes Sundhedscenter, hvor man i samarbejde med Roskilde Boldklub tilbyder overvægtige i kommunen et forløb på 10 uger med undervisning i sund livsstil og deltagelse i fodbold fitness.

»Det er nogle fantastiske resultater, og jeg håber, at vores borgere kan få det samme ud af det. Vi har tidligere undervist i sund livsstil, men vi kan konstatere, at dem, der kun har modtaget undervisning og ikke dyrket motion, ikke har tabt sig«, siger Christina Sørensen, der er sygeplejerske og sundhedskonsulent i Roskilde Kommunes Sundhedscenter.

Slanke-fodbold

Hun er i øjeblikket i fuld gang med at rekruttere overvægtige til projektet, der går i gang i begyndelsen af august. Hun skal stå for undervisningsdelen, men en træner fra Roskilde Boldklub står for fodboldtræningen.

»Mit mål er, at de taber sig, kommer i bedre form, og at de fortsætter det sunde liv efter de 10 uger, når undervisningen stopper. Herefter skal de fortsætte med fodboldtræningen, og jeg håber, at der bliver skabt en gruppedynamik med en gensidig opbakning og et socialt fællesskab«, siger Christina Sørensen.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos Center for Holdspil og Sundhed vil man nu til at kigge nærmere på andre idrætsgrene og finde ud af, om de har de samme sundhedseffekter som fodbold fitness.

»Intensiteten er også høj i andre boldspil som basketball, hockey og håndbold. Men det er endnu ikke undersøgt, om utrænede målgrupper uden forudgående erfaring kan få lige så meget ud af disse idrætsgrene. Det er vi meget interesserede i at undersøge«, siger Peter Krustrup fra Center for Holdsport og Sundhed.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden