0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mød generalen bag DHL-stafetten

Niels Jørgen Holdt opmåler ruten, tømmer skraldespande og øver sig i at uddelegere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PRYNER ANDERSEN JONAS
Foto: PRYNER ANDERSEN JONAS

Niels Jørgen Holdt er formand for Sparta - og meget, meget mere.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis lungerne hænger ud af halsen, benene føles betontunge, og de fem kilometer i firmastafetten DHL forekommer lange for nogle af de 131.250 løbere, der i denne uge sætter deltagerrekord i Fælledparken, skal de sende en venlig tanke til Spartas formand Niels Jørgen Holdt.

For ruten kunne nemt være blevet længere. Inspirationen til det store løb kommer nemlig fra firmastafetter i USA, hvor distancerne er en del længere.

»De afstande var for store for danskerne. Og så fik jeg ideen til fem gange fem kilometer«, siger Niels Jørgen Holdt.

Begyndte med 670 deltagere
Sådan blev det. Fem gange fem kilometer og med fem deltagere på hvert hold. Og sådan har det været, siden stafetløbet blev løbet første gang i 1981 med 670 deltagere.

Kombinationen af den overkommelige længde, holdånd og konkurrence på den hyggelige måde har gjort DHL-løbet til en succes, hvor deltagere med vidt forskellige kurver og formkurver kappes om at vise chefen sålen på deres løbesko. Ideen har endda bredt sig til Danmarks tre andre store byer.

LÆS ARTIKEL

Men hvem er han egentlig? Manden bag Sparta, der ud over DHL står for Copenhagen Marathon og en halv snes andre store byløb, som hvert år gør københavnere sundere?

Manden i den gule vest
Først og fremmest er Niels Jørgen Holdt svær at løbe op. Der er fart på. Han cykler forrest med gul vest og rødt flag ved starten i Fælledparken for at rydde banen for ølkasseslæbende tilskuere. Han er også den, der går rundt i parken og tømmer skraldespande, når sidste løber er vaklet hjem.

Men det er samtidig ham, der styrer Spartas budget med en årsomsætning på 30 millioner kroner og et netop færdiggjort byggeprojekt på 40 millioner kroner.

»Mø hø...hvordan fanden beskriver man sin bror?«, siger fotografen Jacob Holdt, da han fanges på sin mobiltelefon i en computerbutik.

»Han er vel lige så meget workaholic som jeg selv«, griner han efter lidt betænkningstid.

Stangspring på fiberstang
De to præstesønner fra Vestjylland har andet til fælles. De kommer fra et hjem, hvor faderen hellere ville trykke hånd end give knus. Og de har altid dyrket atletik.

I haven var Niels Jørgen den første til at bruge fiberstang til at lave høje spring. Han blev så god til atletik, at han kom i JydskeVestkysten. En omtale, der den dag fyldte lige så meget som sovjetlederen Khrusjtjovs besøg i Danmark.

Det med arbejdsomheden går igen, når man spørger kollegaer og venner om, hvem løbegeneralen egentlig er. De ansatte på Spartas kontor finder af og til chefen siddende i mørke kun med computeren tændt, når de møder om morgenen. Han har også haft sovepose med til stafetten i Fælledparken. For man ved jo aldrig, om det bliver nødvendigt at sove med løbeskoene på.

Ikke god til at uddelegere
»Han sidder højst på sin kontorstol i fem minutter i løbet af denne uge. Han cykler rundt og holder øje med, at alt fungerer, som det skal. Det gør han formidabelt, fordi han har været med til at bygge det hele op«, siger Dorte Viberg, der er Spartas direktør for løb i København.

Hun er sammen med Lars Nissen dem, der planlægger løbet og gør det muligt for chefen at bruge sine evner der, hvor han selv synes, han er bedst. På græsset i parken. Det er nemlig ikke let for Niels Jørgen Holdt at uddelegere.

»Det har været hans store svaghed, at han gerne selv vil lave det hele. Det er ikke, fordi han ikke stoler på andre, men han vil bare gerne have fingrene med i alt«, siger løbetræner Richard Hjortebjerg, der har været med til at starte den store firmastafet.

Idealistiske amatør
Problemet med uddelegering hænger ifølge flere løbere også sammen med Spartas og hele løbekulturens eksplosive udvikling. Det har udvikle