Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Konflikt. De danske skover danner rammer om en konflikt mellem mountainbikere og hundeluftere.
Foto: Miriam Dalsgaard

Konflikt. De danske skover danner rammer om en konflikt mellem mountainbikere og hundeluftere.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er krig i de danske skove

Over 100.000 mountainbikes kæmper med hundeluftere, stavgængere og ryttere om retten til skoven.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En hundelufter føler sig provokeret af tre unge fyre, der pifter, inden de kommer susende forbi vovsen på mountainbikes uden ringeklokker.

En hest med rytter er kommet på afveje og tramper store huller i mountainbikesporet, som den lokale MTB-klub lige havde brugt en weekend på at renovere.

LÆS ARTIKEL En midaldrende advokat med gule briller tromler på sin fuldt affjedrede kulfibercykel ned ad Djævlebakken i Dyrehaven, så landskabet skabt i istiden lider ubodelig skade. Mange slags mennesker skal begå sig med hinanden i skovens tidligere så dybe og stille ro. Det giver konflikt og frustration. Især for de gamle brugere af skoven. Og konflikterne er værst, hvor menneskene er flest, nemlig i skovene tæt på København og tæt på Trekantsområdet i Jylland, fortæller naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen, der administrerer de danske statsskove. »Hvis vi betragter skoven som en middelstor bus, er der kommet fire nye passagerer om bord. De fylder godt – og de har endda taget deres cykler med. Sagen er bare, at man ikke kan smide nogen ud af en offentlig bus«, siger han. Vildsvin på brede dæk»Vi har alle ret til at bruge skoven. Så vi må opfordre til gensidig hensyntagen. Det er en ny sport – og en af de hurtigst voksende. Man har ret til at cykle på skov og sti. Men det er forbudt at være en idiot«, siger Jes Aagaard, der kalder de mest hensynsløse MTB-kørere for »det danske svar på vildsvinet«, fordi de eroderer skoven ved at køre uden for stierne og kaste sig ned over Djævlebakken i dødsforagt. »Vi er rigtig kede af det, når folk kører på mountainbike på vores istidslandskaber og ødelægger skovbunden. Heldigvis har MTB-klubberne, interesseorganisationen MTB Danmark og Dansk Cykle Union forståelse for problemerne. Derfor laver vi også en kampagne med dem i løbet af sommeren, hvor vi vil indskærpe god opførsel og brug af de særlige MTB-spor, som vi har anlagt«, siger Jes Aagaard.

LÆS ARTIKEL

Det store problem, når Naturstyrelsen ønsker at få mountainbikekørerne i tale, er, at langt de fleste ikke er organiserede. Danske Cykelhandlere oplyser, at salget af MTB-cykler sidste år var 70.000 cykler, hvilket vil sige 14 procent af det samlede antal solgte cykler, og dermed har MTB overhalet racercyklerne i antal. Året før blev der solgt 55.000 MTB-cykler, så trafikpresset stiger i skovene.

»Og så er samfærdselsproblemerne størst, hvor der er flest brugere. For eksempel i Holte, nord for København, hvor vi var så letsindige at gøre Geels Skov til hundeskov, hvor man må gå med hund uden snor, samtidig med at der er masser af MTB-spor. Her ’clasher’ de individuelle behov. Ingen vil finde sig i, at nogen lægger hindringer i vejen for deres lykke. Vi lever alle efter l’Oreals slogan ’Because you’re worth it!’. Men uanset hvad skal de overholde færdselsloven og afstemme hastigheden«, forklarer Jes Aagaard.

Slemme i flok

En af dem, der synes, MTB-folket fylder vel meget i landskabet, er Anne Merete Palmgren Dansk Vandrelaug: »Det, der undrer mig, er, at de ikke har nogen ringeklokke. Jeg synes, de cykler skal være født med en ringeklokke. Så vi andre ikke behøvede at have cyklen oppe i ’nummeren’, før vi opdager den. De kører, som om det er deres vej alene og ikke noget, vi skal dele«, siger hun. »Der er nogle, der ikke tager hensyn. Især dem, der kommer i flok. Der skal være plads til os alle sammen, men når de kommer fem styk ræsende, er det ikke spor sjovt«.LÆS ARTIKEL Den sidste tid har der været historier om folk, der saboterer mountainbikes ved at slå søm op gennem rødder, så cyklerne punkterer, eller ved at spænde wirer eller nylonsnøre på tværs af MTB-stien som chikane. Trods den store mediebevågenhed så voldsomme historier får, er der ved at ske et skift. Birger Kjærbye, der lejer cykler ud og laver guidede ture fra MTB-Tours i Hareskoven nordvest for København, mener, at de mange MTB-cykler nu fylder så meget i landskabet, at de andre skovbrugere er nødt til at acceptere deres tilstedeværelse. »Generelt er forholdene de senere år blevet bedre. Der er kommet flere MTB-stier. Og så er vi blevet mange flere, og dermed er vi en magtfaktor. Man slipper ikke for os bare, fordi man skriver et læserbrev i lokalavisen det grønne område. Jeg tror, folk er ved at vænne sig til, at vi nu er flere mountainbikere i skoven end hundeluftere og vandrere«, siger Birger Kjærbye. Han understreger dog, at den magtposition gør det endnu mere nødvendigt, at MTB-folket husker at følge reglerne for god opførsel. »Sænk farten, hils pænt. Det gør meget for vores image«, opfordrer han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

FACEBOOKBliv ven med Politiken Motion

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden