Fitnessfejl. Kasper Lund Kirkegaard, der har forsket i fitnesskulturen i snart syv år, demonstrerer, hvordan man IKKE skal gøre, hvis man skal blive en trofast og aktiv fitnessudøver. Se fejlene ved at klikke på linket i boksen herunder til højre.
Foto: Martin Lehmann

Fitnessfejl. Kasper Lund Kirkegaard, der har forsket i fitnesskulturen i snart syv år, demonstrerer, hvordan man IKKE skal gøre, hvis man skal blive en trofast og aktiv fitnessudøver. Se fejlene ved at klikke på linket i boksen herunder til højre.

Motion

Guide: Sådan får du succes med fitness

Stort forskningsprojekt viser, at det gælder om at opføre sig som en kvinde og træne som en mand, hvis du skal blive fast kunde i fitnesscentret.

Motion

»Det dårligst tænkelige motiv for at opsøge et fitnesscenter er, at du udelukkende træner for vægttabets skyld eller for at få en smukkere krop«.

Sådan siger Kasper Lund Kirkegaard, der i snart syv år har arbejdet for Idrættens Analyseinstitut, hvor han blandt andet har undersøgt, hvordan danskere motiveres til og dyrker deres motion i fitnesscentre. I sidste uge har han netop forsvaret sin ph.d.-afhandling om emnet.

»Vi kan se, at de personer, der i vores undersøgelser siger, at de træner fitness at tabe sig, i højere grad end andre føler, at træningen er pligtbetonet, hvilket også resulterer i, at de træner markant mindre regelmæssigt end dem, der f.eks. svarer, at de træner for kropsligt velvære«, fortæller Kasper Lund Kirkegaard.

LÆS ARTIKEL Undersøgelserne viser, at hvis du synes, at fitnesstræningen i sig selv er sjov og motiverende, så er der markant større chancer for, at du træner regelmæssigt, end hvis du er tøvende overfor fitnesscentrets træningsformer og egentlig ikke synes, at fitnesstræningen er sjov. Overrasket over lysten til træning En af de store overraskelser for Kasper Lund Kirkegaard var, at så mange af de adspurgte fitnessudøvere nyder deres træning. Hele 68 procent af fitnessudøverne siger, at de fitnesstræningen er præget af lyst, hvilket betyder, at de godt kan lide at komme i centret og svede. Hvilket står i modstrid med mange forskeres og sportsfolks fordomme om, at fitness er kedeligt og præget af pligt. »Til gengæld kan vi også se, at de, der ikke føler glæde ved træningen, kommer markant mindre i centret og derved også med større sandsynlighed ender med at droppe ud før eller siden. Det karakteristiske ved de, der opgiver er, at de har købt en drøm, som ikke hænger sammen med det, de oplever med træningen og de konkrete, kropslige resultater«, siger Kasper Lund Kirkegaard.

LÆS ARTIKEL

I faktaboksen i bunden forklarer Kasper Lund Kirkegaard, hvilke faktorer, der er med til at gøre fitness til en langtidsholdbar træningsform.

Det allervigtigste er faktisk, at du deler dit ønske om at træne med en person, du har en stærk relation til.

»Hvis både du og jeg vil træne, og vi lover at gøre det sammen, så er vi samtidig også ved at gøre træningen til en meningsfuld aktivitet«, forklarer Kasper Lund Kirkegaard.

LÆS ARTIKEL

Meningen kan også opstå, fordi du deltager på et hold, måske endda det samme hold uge efter uge, hvor instruktøren lægger en stil, som du synes tilgodeser både det sjove, det effektive og fornemmelsen af socialt samvær med andre ligesindede.

Og så kan meningen være, at du har fundet et fitnesscenter, hvor du føler dig tilpas med omgangstonen, så du har lyst til at komme igen og give den en skalle.

LÆS ARTIKEL

Foreningscentre gør det godt

»Her ser vi, at bl.a. de fleste foreningsdrevne fitnesscentre faktisk gør det lidt bedre end de kommercielle, hvilket skal forklares med den sociale omgangsform i foreninger, der er mere uformel«, siger Kasper Lund Kirkegaard. Han forklarer, at centre ofte har deres egen træningskultur, når det gælder tøjstil, sprog mellem de aktive, og hvorvidt man taler til eller med andre. Eller om kulturen mere er præget af, at man bare tager sine høretelefoner på og forsvinder ind i sin egen verden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden