Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

BARSELSMOTION. Aktive mødre kommer hurtigere ned på normalvægt. Men motion står ikke øverst på kommunernes liste over indsatsområder.
Foto: SARA GALBIATI

BARSELSMOTION. Aktive mødre kommer hurtigere ned på normalvægt. Men motion står ikke øverst på kommunernes liste over indsatsområder.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuner vil ikke fokusere på motion til nye mødre

KL mener, at det vigtigste er, at sundhedplejersken fortæller om sund kost.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommunerne har generelt ikke en politik, der skal få nye mødre ud at gå med barnevognene i en fart, til trods for at der findes mange indikationer på, at det er en god ide. For eksempel et forsøg gennem to år i Randers.

LÆS

»Overvægt blandt gravide og barslende er et vigtigt fokusområde for kommunerne. Men det er også et kompliceret område at arbejde med, da der fortsat mangler viden om effektfulde indsatser«, forklarer Nina Gath, der er konsulent på sundhedsområdet hos Kommunernes Landsforening.

Indsats mod overvægt virker

Kommunernes Landsforenings anbefaling til kommunerne lyder derfor, at de skal indføre den forebyggelsespakke om overvægt, som Sundhedsstyrelsen for nylig har udgivet. Og hvor der er opridset en grundindsats, der betyder, at sundhedsplejersken skal opfordre til sund kost og et særligt fokus på overvægtige mødre.

»De indsatser, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, er dem, hvor vi ved mest om effekten. Dermed udnytter vi også ressourcerne bedst muligt «, forklarer Nina Gath.

LÆS

Foreholdt erfaringerne fra Randers, ’Mor i bevægelse’, hvor man gennem to år gav inaktive kvinder rammer til at være mere fysiske både før og efter fødslen med gode resultater både for vægttab og aktivitetsniveau, svarer hun:

»Jeg kender ikke indsatsen i Randers, som lyder interessant, og det er naturligvis vigtigt, at kommunerne skaber ny viden på området, men det er bare vigtigt, at de målte effekter også kan overføres til andre kommuner, som gerne vil gå i gang med udviklingsindsatser«.

Mange instanser bør bidrage

Nina Gaths ønske for den fremtidige indsats er, at man ser på hele processen fra gravid til småbarnsfamilie.

LÆS

»Den praktiserende læge er jo den første, som har kontakt med den gravide. Så kommer jordemoderen, og senere er det så kommunen, som stiller med sundhedsplejersken. Og måske kunne man forestille sig, at foreningslivet også medvirkede med nogle motionstilbud«.

Siger altså konsulent Nina Gath fra Kommunernes Landsforening.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden