GRISEBASSE. Da Michael Phelps holdt som elitesvømmer, fortalte han, at han rutinemæssigt tisser i vandet. Hvilket ifølge badevandsekspert er en rigtig sløj ide.
Foto: JENS DRESLING

GRISEBASSE. Da Michael Phelps holdt som elitesvømmer, fortalte han, at han rutinemæssigt tisser i vandet. Hvilket ifølge badevandsekspert er en rigtig sløj ide.

Motion

Usundt og dårlig stil: Dumt at tisse i bassinet

I morgen begynder EM i svømning i Herning. Mange elitesvømmere indrømmmer at have tisset i bassinet.

Motion

Nogle elitesvømmere vil ikke spilde træningstid med et toiletbesøg. Andre gør det, når de varmer op. Mange laver sjov med det, men bassintisseri er en skadelig kultur, som klubben bør stoppe, mener træner fra Esbjerg Svømmeklub.

En bassinvandsekspert forklarer, at svømmerne ovenikøbet risikerer deres eget helbred.

LÆS ARTIKEL

Den amerikanske svømmer Michael Phelps erkendte efter OL i London, at han tisser i bassinet. Til Wall Street Journal sagde han, at klor alligevel dræber bakterierne. OL-vinder fra Beijing Rebecca Adlington har ifølge BT sagt i tv-showet 'I'm a celebrity', at hun altid urinerer i poolen. Og Carly Geehr, der også tidligere var på det amerikanske landshold, har luftet egen utæthed på det sociale medie quora.com.

Et almindeligt fænomen
I morgen begynder EM i svømning i Jyske Bank Boxen, hvor der er blevet bygget to bassiner til lejligheden. Om der vil komme andet end rent vand i de 2,4 millioner liters bassiner, ønsker de danske svømmehelte Jeanette Ottesen og Rikke Møller Pedersen ikke at kommentere overfor Politiken. Men i miljøet er problemet kendt.

»Jeg ved, det sker. Omfanget er svært at gisne om. Jeg tror, der er forskel på kulturen fra klub til klub. Men det sker hyppigt«, siger Thomas Christiansen, der har været konkurrencetræner i Odense, Ringe og Kolding, og så har han været årgangstræner for Rikke Møller Pedersen.

LÆS

I dag arbejder han som breddeudvikler i Esbjerg Svømmeklub, men fra sine egne erfaringer med konkurrencetræning, mener han, at træneren har en stor del af ansvaret for opførslen i bassinet.

Plads til tissepauser
»Når folk skriver om det på Facebook, er det tit sådan noget med 'høhø', smiley-tegn og 'you are so busted'. Her må træneren sige, at det ikke er i orden. Og træneren kan sørge for at lægge programmet, sådan at der er mulighed for at komme på toilettet. Svømmere er meget pligtopfyldende, og hvis man tvinger dem til at træne i to timer med masser af væske undervejs uden pause, så kan de færrest jo klare det uden at tisse«, siger svømmetræner Thomas Christiansen.

Ligesom Michael Phelps tror mange, at urin stort set er uskadeligt, fordi det er sterilt, når det forlader kroppen. Men problemet er, at når klor i vandet bekæmper urin, dannes nye kemiske forbindelser, såkaldt bundet klor eller kloraminer, der damper ud af vandet, lige hvor svømmerne trækker vejret. Det svider i øjnene og lugter.

TV

»Uanset om urinen kommer fra konkurrencesvømmere, hr. og fru Jensen eller lille Peter, så er det uønskede stoffer, der tilføres vandet. Og de kloraminer, der dannes kan genere slimhinder og give luftvejsirration«, siger Ole Bidstrup, ekspert i svømmebadsteknologi ved Teknologisk Institut, der rådgiver offentlige svømmehaller om behandling af badevand.

Skadeligt for luftveje

»Populært kan man sige, at når man tisser i et svømmebad, så er man selv med til at skabe dårlig vandkvalitet og dårlig luftkvalitet, og da konkurrencesvømmere netop har megen focus på bedst mulig vandkvalitet og luftkvalitet, fordi de opholder sig mange timer dagligt i bassinvand, virker det meget selvmodsigende og yderst uheldigt, hvis nogle konkurrencesvømmere ikke er opmærksom på problemet med tilførsel af urin til bassinvandet«, siger Ole Bidsted, der fortsætter:

»Vi må håbe, at udtalelserne fra et par enkelte konkurrencesvømmere ikke dækker over en generel dårlig urinhåndtering hos alle konkurrencesvømmere«.

LÆS ARTIKEL

Ole Bisted understreger, at svømmehallerne naturligvis kan håndtere forureningen. Men at alle badegæster, fra babysvømmere til elite, kan gøre det til en bedre oplevelse med brug af færre kemikalier, filtrering og rensning, hvis man absolut aldrig nogensinde urinerer i bassinet - og desuden sørger for ordentlig afvaskning inden svømmeturen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden