Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Katrine Vandet Salling er danmarksmester i klatring, og selv om hun ikke er meget for at indrømme det, følger hun tendensen hos kvinder med at skønhedsidealet ikke længere er at være tynd, men stærk. Kilde: politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tendens med muller: Kvinder vil hellere være stærke end slanke

Muskelmasse og lavere fedtprocent er vejen til en ny og sundere kvindekrop.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På pakken med morgenmadsproduktet Rugfras viser en sort silhuet med hestehale, hvordan man kan lave et styrketræningsprogram med ’burpee’, crossfitverdenens svar på yogaens solhilsen.

I sidste års store science fiction-film ’Edge of Tomorrow’ blev Tom Cruise, actionhelten fra ’Mission:Impossible’, sat grundigt til vægs af en bomstærk Emily Blunt.

LÆS ARTIKEL

Og da Mø vandt stort set alt ved Danish Music Awards i efteråret, var hendes stramme overdel med stærke arme indbegrebet af en kvinde, der selv er kravlet til tops. Og kan balancere på spidsen. På en arm.

’Strong is the new skinny’ er mantraet for en moderne kvindebevægelse, der dropper den feminine, slanke, spinkle pige. Til fordel for masser af muller og selvtillid. Men som også kræver masser af målrettethed og disciplin. Som man så til gengæld kan få point for på de sociale medier – og i selskabslivet.

En af de nye stærke kvinder er Maya Lützhøft fra Aarhus, der er 24 år og læser til sygeplejerske. På Instagram har hendes profil, ’Mayadroem’, 14.000 følgere, som hun altså daglig opdaterer med, hvad hun træner, hvordan hun spiser, og hvordan resultaterne viser sig, for eksempel når hun laver pull-ups med den stærke ryg vendt mod kameraet. Hvilket gav 381 ’synes godt om’.

»Jeg begyndte at styrketræne, fordi det kvindeideal, jeg ønskede, ændrede sig. Der er intet sundt ved at se tynd ud, men en muskuløs kvinde udstråler sundhed og balance. At være tynd kan alle blive, men at blive stærkere kræver hårdt arbejde og selvdisciplin. Du skal hele tiden udfordre dig selv og overraske din krop. Hvis du altid løfter de samme vægte på den samme måde, sker der ingenting«, fortæller Maya Lützhøft.

Hun var egentlig en ’cardio-pige’, der dyrkede kredsløbstræning som løb og spinning, men hun fik ingen synlige resultater. Indtil hun begyndte på hold med styrketræning som bodypump og crossfit.

»Styrketræning gavner min sundhed nu og i fremtiden. Jeg er snart færdiguddannet sygeplejerske. At have en stærk krop ruster mig bedre til at kunne passe på min krop, så jeg kan passe mit arbejde i mange år«.

Også i kæden fitness dk har man de sidste 5-6 år mærket kvindebevægelsen fra langvarig udholdenhedstræning mod intensive intervaller og styrketræning. På hold med styrketræningselementer er over halvdelen af deltagerne kvinder.

Leon Hutchinson, der er ansvarlig for personlig træning i kædens 43 centre, mener, at der er to ting på spil:

»Sundhedsmæssigt er det gået op for folk, at man er nødt til at opbygge flere muskler for at forbrænde flere kalorier og for at have en stærk og stabil krop – løbeture er ensidigt og slider dig bare ned. Og samfundsmæssigt har hele ideen om, hvad der er feminint, ændret sig. I dag vil kvinder have lighed og udstråle power«, siger Leon Hutchinson.

To ud af tre kunder, der opsøger personlig træning, er kvinder. Og de har de ofte helt specifikke krav.

»For eksempel vil mange gerne have en stor og stærk bagdel som Kim Kardashian, og så skal de jo i gang med at lave squats (ned i hug og op igen)«, siger Leon Hutchinson.

»Den anden klassiker er ønsket om at få Madonnas stærke arme og skuldre. Ingen vil længere ’bare slanke sig’«.

Professor Gertrud Pfister fra Københavns Universitet, Institut for Idræt, er sportssociolog og har forsket i, hvordan mænd og kvinder opfatter sig selv og bliver fremstillet i massemedierne.

»Ved de første olympiske lege var der ikke en eneste kvinde. Sidste gang var der kvinder i alle sportsgrene – også i boksning, wrestling og vægtløftning. Det gælder ikke kun i sport. Kvinder overtager mænds vaner, roller og status overalt i samfundet, lige bortset fra i de magtfulde lag i forretningslivet«.

Gertrud Pfister ser det som en generel tendens, at cirka halvdelen af befolkningen sidder helt stille, mens den anden del træner vildt. Og bevæger sig fra udholdenhedstræning, løb, cykling og svømning til det mere udfordrende og styrkebetonede.

Det startede med mændene, der skulle dyrke crossfit og ikke længere kunne nøjes med at løbe, men ville have forhindringer og mudder undervejs. Den trend er kvinderne kommet med på.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Se i sundhedsblade som Iform, hvor kvinderne viser stærke arme og rygge. Se på tennisspillerne Wozniacki og Williams-søstrene. De er modeikoner, fordi de er så muskuløse og seje«.

Gertrud Pfister understreger, at kvinder godt kan træne hårdt. Forestillinger om, at livmoderen falder ud eller bækkenet bliver smallere, passer ikke.

Til gengæld tyder ny forskning fra Center for Holdspil og Sundhed, som Gertrud Pfister er tilknyttet, at kvinder i overgangsalderen kan have glæde af hård fysisk aktivitet. Man kan mildne skadevirkninger ved nedgangen i kvindeligt kønshormon med hård træning, så kvinderne bliver mindre ramt af knogleskørhed.

Og her kan Gertrud Pfister godt være lidt bekymret for, at ældre og knap så perfekte kvinder vil have svært ved at se sig selv i det ungdommelige,stærke og skærende lys.

»Det er et krops- og skønhedsregime. En ungdomsfascination, der drives af medier og marketing. Samtidig med at vi her i Danmark har et stort sundhedspres. Hvis du ikke træner og spiser sundt, er du en fiasko. Vi vil optimere på alle planer. Og det passer crossfit godt til. Men hvordan vil en overvægtig rengøringsdame have det med crossfit«, spørger Gertrud Pfister.

Hun fortæller, at man netop på Center for Holdspil og Sundhed har fået store sundhedsgevinster for rengøringsdamer, der spillede forskellige boldspil med særlige, sociale regler.

»Alle skulle løbe. Alle fik bolden, og det var helt klart sjovere for dem, end crossfit eller løb ville have været«, siger Gertrud Pfister, der dog understreger, at alle jo har glæde af en stærk krop. Så man kan gøre ting, stå på ski, klatre og løbe ture.

»Det er skønt at nyde sin krop – at blive bedre til det, man gør. Små mål og små sejre. Jeg synes ikke, man skal være så fordømmende. Lad folk gøre deres egne fejltagelser. Vi har jo altid et valg«.

Det nye aspekt er selvfølgelig, at man kan følge med i de andres valg hele tiden. Helt ned til, hvor mange chin-ups, bænkpres og skulderpres som Maya Lüthøft har trænet i dag på sin instagramprofil.

På de sociale medier kan man også følge de unge kvinder, som nu stiller op til Dansk Bodybuilder og Fitness Forbunds store konkurrencer i efteråret.

I 2012 oprettede man for første gang kategorien Bikini Fitness som den letteste vægtklasse med 18 deltagere. Sidste år stillede 120 op i den nye kategori, som dermed er den største af alle discipliner i dansk bodybuilding. Og den vil blive endnu større i september 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Maya Lützhøft, sygeplejerskestuderende fra Aarhus, er de sociale medier en måde at føre egen træningsdagbog på, men med heppekor.

»Det giver mig motivation at dele billeder på Instagram. Mine følgere kan ofte se fremskridt, som jeg ikke selv kan se. De er altid søde til at komme med kommentarer – og det motiverer mig at dele det«, forklarer Maya, der også laver bloggen mayadroem.dk.

Langt de fleste af hendes følgere er kvinder. Men der er også mænd, som hænger på Maya Lützhøfts træning:

»De mænd, som følger med, er ofte imponeret over, hvad jeg kan løfte. Det giver mig endnu mere motivation i centeret, når jeg kan løfte lige så meget som mænd. Jeg tror ikke, at de synes, det er lige så sjovt som jeg!«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden