Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VÅDDRAGT. Danske børn skal trække i neopren for at lære at svømme. Her er Hovedstadens Svømmeklub igang på Fisketorvet, og snart skal skolebørn på Anholt i gang i havvandet.
Foto: THEA SEJR

VÅDDRAGT. Danske børn skal trække i neopren for at lære at svømme. Her er Hovedstadens Svømmeklub igang på Fisketorvet, og snart skal skolebørn på Anholt i gang i havvandet.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skolebørn skal lære at svømme i havnen

Børn på Anholt er forsøgskaniner for ny ordning, der skal gøre flere børn til gode svømmere.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På mandag skal børnehave- og skolebørn på Anholt smyge sig i stramme våddragter og lyne hinandens ryg, inden de hopper i havnebassinet. En time om dagen i de næste to uger skal de lære at svømme.

Anholt er første pilotforløb i ’Alle skal lære at svømme’-projektet, som Dansk Svømmeunion og Trygfonden står bag sammen med Syddansk Universitet. En Yougov-undersøgelse fra marts viste, at kun hvert anden barn i dag kan svømme 200 meter uden hjælpemidler, når de forlader skolen. Og at kun hver fjerde modtager svømmeundervisning i skolen. Samtidig står 10.000 børn på venteliste til svømmeklubberne, ifølge Dansk Svømmeunion. Så der er behov for at gå nye vandveje.

»På Anholt var der omkring seks timers transport til og fra hallen i Grenå. Kan vi i stedet lære de børn at svømme på ti timer i havet? De erfaringer kan vi bruge til at inspirere andre skoler, der har måttet vælge skolesvømning fra af praktiske årsager«, siger Sofie Gars Holm, fra Syddansk Universitet, Forskning- og innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring.

Sofie Gars Holm peger på, at man i Slagelse ville kunne lære svømning i Storebælt. Og at man i Fredensborg i Nordsjælland, hvor man har opgivet skolesvømning, kunne svømme i Esrum Sø. Ligesom man i Dragør har flyttet undervisningen ud på badeanstalten, da svømmehallen lukkede.

»Det vigtigste er, at det foregår i skoleregi. For bliver det i klub, så er der en risiko for, at kun de ressourcestærke får lært at svømme«, siger Sofie Gars Holm.

Udover at afprøve svømmetimer i naturens eget svømmebassin skal det 3-årige svømmeprojekt 'Alle skal lære at svømme' afklare, hvilken svømmeart der er mest effektiv for begyndere. Hvilken alder man bør starte i. Og hvordan man bedst får barnet til at vænne sig til vand. Så flere kan få lært at svømme fremover.

»Vores fornemmelse er, at de helst skal i gang omkring 8 års alderen. 4. klasse, som det er nu, er for sent, for der er for meget med pubertet. Og så tror vi, at der skal flere intensive perioder til for at give dem vandtilvænning. 20 minutter om ugen er ikke nok«, siger Sofie Gars Holm.

Også Danmarks største svømmeklub er i år rykket udenfor med deres ældste elever ved Fisketorvet i et havnebad i København. Hovedstadens Svømmeklub vil nemlig gerne have et tilbud hen over sommeren, når man ikke kan undervise i hallerne.

»Selv om vi havde helt forfærdeligt vejr sidste mandag, så har vi altså nu gang i 25 børn, der synes, det er rigtig sjov. Vi vil gerne fastholde tweens og teenagere, som alle idrætsforeninger har svært ved, hvis ikke de lige går konkurrencevejen«, siger Lars Sørensen, direktør for Hovedstadens Svømmeklub.

»Vi synes, det er en fed oplevelse for dem at komme ud i naturen. Fair nok, det var isnende koldt, men det hærder dem jo også lidt – og giver nogle gode grin bagefter«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden