aktivt. Små børn skal have frihed til at bevæge sig så meget som muligt, lyder anbefalingen far Sundhedsstyrelsen.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

aktivt. Små børn skal have frihed til at bevæge sig så meget som muligt, lyder anbefalingen far Sundhedsstyrelsen.

Motion

Sundhedsstyrelsen: Helt små børn skal helst bevæge sig hele tiden

Ny officiel anbefaling til 0-4 årige råder til mindre skråstol, autostol og skærmtid.

Motion

Sundhedsstyrelsen har tidligere udarbejdet anbefalinger om fysisk aktivitet for større børn (5-17-årige) og voksne. Nu er tiden kommet til de små børn.

Anbefalingerne er, at de små skal bevæge sig så meget som muligt. Og styrelsen har udarbejdet enkle råd til forældrene, så man stimulerer barnets medfødte lyst til aktivitet.

SE OGSÅ

»Små børn bevæger sig helt af sig selv, hvis de får mulighed for det. Derfor handler anbefalingerne overordnet om, at vi skal give børnene mulighed for at være aktive og gerne på mange forskellige måder«, fortæller specialkonsulent Lisa von Huth Smith i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

»De bruger deres krop og bevægelser til at udforske omgivelserne med og til at skabe kontakt til andre. De er helt naturligt i bevægelse hele tiden, og det er det, vi skal støtte som forældre, institutioner med mere med de nye anbefalinger«.

Sundhedsstyrelsen har delt deres anbefalinger op efter alder.

Fra 0-1 år:

 1. Lad barnet ligge så meget som muligt på maven, når det er vågent (styrker ryg og arme)
 2. Sørg for, at barnet bevæger sig på forskellige måder i løbet af dagen (styrker motorik)
 3. Sørg for, at barnet kan bevæge sig frit (undlad skråstol, autostol og høj stol mest muligt)

Fra 1-4 år:

 1. Sørg for, at barnet bevæger sig på forskellige måder i løbet af dagen (styrker motorik)
 2. Sørg for, at barnet kan bevæge sig frit (undlad skråstol, autostol og høj stol mest muligt)
 3. Begræns skærmtid.

Se flere bud på aktiviteter for småbørn i faktaboksen.

De voksne kan gøre en forskel

Grundprincippet er, at forældre og dagtilbud giver barnet mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. På den måde bliver barnets motorik styrket.

Derfor råder Sundhedsstyrelsen forældre til at tænke over, hvordan de kan styrke deres børn i at bevæge sig i dagligdagen, og samtidig tænke over hvor længe de 1-4-årige børn tilbringer foran en skærm.

SE OGSÅ

De nye anbefalinger til små børn er forskellige fra anbefalingerne til de større børn. De sætter ikke tid på, hvor meget de små skal være aktive. Det skyldes ifølge Sundhedssstyrelsen, at forskningen på området ikke er så langt endnu, at man kan fastsætte, hvor lang tid de små børn bør bevæge sig om dagen, eller hvor lang tid de højst bør bruge på stillesiddende aktiviteter som TV, tablets og computer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce