BØLGEBRYDER. Coach Mette BT Thomsen (tv) deltog i VM i isvand for to år siden som eneste dansker på langdistance. I næste uge i Sibirien har hun lokket 25 andre danskere til at deltage i VM.

BØLGEBRYDER. Coach Mette BT Thomsen (tv) deltog i VM i isvand for to år siden som eneste dansker på langdistance. I næste uge i Sibirien har hun lokket 25 andre danskere til at deltage i VM.

Motion

26 danskere skal til Sibirien og svømme i en udhulet isterning

Nogle vinterbadere kan ikke få nok. Motionsredaktøren er hoppet i de iskolde bølgerne med tre kvinder på vej til VM i issvømning.

Motion

Vintersvømming er dukket op som et nyt fænomen, der kombinerer to andre store trends, svømning i åbent vand og vinterbadning. Det foregår nemlig i hav, sø eller fjord, men man svømmer i badetøj eller helt nøgen, kun iført naturens egen gåsehud.

Nok er Svanemøllebugten ikke Sibirien. Og nok er vandet helt oppe på 1,6 grader og ikke nede på de minus 1,5 grader, som tilfældet er ved VM i den kommende uge ved den tilfrosne russiske flod Tura i byen Tyumen, hvor 26 danskere skal konkurrere i et 25 meter bassin, hugget ud i flodens is.

Alligevel var motionsredaktøren for en uges tid siden ved at få rimelig kolde fødder. Ikke kun fordi jeg havde glemt mine H2O-badesandaler, mest fordi jeg normalt ikke plejer at svømme, når jeg kommer ned i min klub, Svanemøllebugtens Vinterbadelaug. Succeskriteriet er et hurtig dyp fra stigen, så jeg kan komme i saunaen med god samvittighed og vådt hår. Jeg kalder det komfortbadning.

Men jeg lod mig iført dobbelt badehætte og vandskyende vat i ørerne lokke af Mette ’Icesvimmer’ Thomsen fra Roskilde til at slippe trappen og tage fem svømmetag ud. Fem svømmetag hjem.

SE OGSÅ

»Du kan sagtens klare det. Vi gør det sammen. Se på mig. Sig du er okay. Og tæl hvert eneste svømmetag højt. Tænk på koldt vand som energi«, instruerer den 54-årige kvinde, der for to år siden var den første dansker ved VM i issvømning i Lapland, der klarede at tilbagelægge kongedistancen 450 meter, 18 gange frem og tilbage i et underafkølet isbassin.

Distancen er opstået, fordi man ville svømme en kvart sømil, 463 meter, og så skulle det lige gå op med 25 meter bassinet.

Vand nulstiller sindet

Hvorfor skal man overhovedet bade – endsige svømme rigtig langt – i iskoldt vand?

For Mette BL Thomsen, oprindeligt uddannet sygeplejerske, nu foredragsholder, lifecoach, zoneterapeut og akupunktør, handler alt om personlig udvikling og om at motivere til at styrke sind og krop. Så derfor var hendes første tur i fjorden med Roskilde Vinterbadere 2. oktober 2013 hendes egen undersøgelse af, hvad det ville betyde for kredsløbet og for hendes humør med jævnlige kolde afvaskninger.

»Jeg ved, jeg er impulsiv og nok lidt hyperaktiv. Nogle ville måske give mig diagnosen adhd, men jeg tror ikke på, at alt det med diagnoser og medicin hjælper ret meget. Det er vigtigere at tage udgangspunkt i mennesket og i vores behov. Hvad jeg fandt ud af, var, at jeg nulstiller så dejligt, når jeg kommer i koldt vand. Elementet hjælper mig til at fokusere og centrere min energi. Jeg er blevet gladere, og mit kredsløb er blevet styrket. Tidligere var jeg en frossenpind, men nu går jeg hverken med handsker eller strømper og vinteren«, forklarer Mette BL Thomsen, mens hun sidder og vipper med en nøgen ankel i sin løbesko.

Hun kender også flere depressive og folk med bipolar lidelse (tidligere kendt som maniodepressive) vintersvømmere og -badere, der bruger nedkølingen til at slippe de tunge tanker. Ligesom hun også har hjulpet en kvinde med epilepsi til at få større selvtillid og tro på egen krops evner ved kolde bade.

»Du kan kun være et sted. Og det er i nuet, når du er i iskoldt vand. Det hjælper både hyperaktive og depressive og alle dem, der er ligger imellem de yderpunkter eller som bare er stressede. Meget af det samme kan man sige om vinterbadning, men svømning i koldt vand er mere intensiv, fordi man ofte bliver længere i vandet og bliver kølet mere af«, mener Mette Thomsen, der forklarer, at selve det at være længere i det kolde vand, gør, at man ’bløder op’ og tager bedre imod de gavnlige virkninger. Lidt ligesom en forsømt plante, der skal have lov at stå og soppe lidt med fugt i underskålen.

Verdensmesterens tip

Mette BL Thomsen startede sin badekarriere i efteråret for snart tre år siden i vand, som hun oplevede som rasende koldt, 12 grader.

»Så badede jeg med en veninde, som til min forbløffelse begyndte at svømme. Så fulgte jeg bare efter«, fortæller Mette BT Thomsen.

Tre en halv måned senere stillede Mette Thomsen op til VM i issvømning i Lapland i Finland, hvor vandet var minus 1 grader. Og svømmede som eneste danske kvinde nogensinde den længste distance på 450 meter, mens officials fjernede isklumper undervejs. Og fik bronzemedalje i sin aldersklasse.

»Jeg blev grebet af projektet og begyndte at træne og researche. Ingen vidste noget om det, mange mente bare, at det nok var farligt, og at jeg ville død af det. Hvilket man også kan, hvis man ikke er ordentligt forberedt«.

Inden VM opsøgte hun den svenske verdensmester på 450 meter issvømning Anna-Carin Nordin og spurgte, hvad man gør, når man fryser om fingrene. Verdensmesteren gav to vigtige råd.

»Du skal bare bevæge dem. De falder ikke af. Og hvis det vand, du træner i, ikke er lige så koldt som til konkurrencen, så må du bare svømme lidt længere«, genfortæller Mette BL Thomsen, der nu selv har startet en hjemmeside, iceswimmer.com, hvor hun giver gode råd til folk, der vil i gang. Og som hun bruger til at hverve folk til VM og til at finde glæden ved lange, kolde svømmeture.

»For mig handler det om at turde leve med livsnerve, sætte sig mål og nå dem, og hvad det betyder for dit sind«, forklarer Mette Thomsen, der nu turnerer med foredraget ’Fra vinterbader til VM’.

Yes we can

For motionsredaktøren er de 1,6 grader i Svanemøllebugten helt passende. Det behøver ikke være spor koldere.

»Jeg er okay!«, siger jeg med en vis tilkæmpet entusiasme, mens Mette BL Thomsen kigger insisterende på mig.

Jeg vender mig om på trappen, løber op igen. Og siger, jeg lige skal samle tankerne. Mette kommer op og tager mig i hånden igen.

»Jeg er okay«. Prøver jeg igen, mens min underkrop er ved at blive lammet af det kolde vand, der skvulper om livet på mig.

Jeg kaster mig ud og tæller højt. 1. 2. 3. 4. 5.

»Er du okay?«

»Ja, jeg er okay!« Skriger jeg skingert. Nu vil jeg bare ind i en fart.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

1.2.3.4.5.6.

Jeg er nødt til at tage et ekstra tag for at komme helt ind til min elskede trappe. Det stikker i mine tæer og og mine hænder som glasskår. Men inden i mig bobler det. Jeg gjorde det. YES.

Koldtvandsevangeliet

For Mette BL Thomsen handler issvømmeriet ikke længere om at tage medaljer, men om at lære andre om glæden ved det kolde vand. Og så vil hun til VM gerne gennemføre alle ni discipliner selv, hvilket betyder, at hun skal i det underafkølede vand 2-3 gange per dag. Men vigtigst er det at bane vejen for at andres oplevelser og medaljer. Og at Danmark er kommet for at blive som vintersvømmernation i en sport, der ellers er domineret af russere og finner med henholdsvis 800 og 100 deltagere.

»Det er da helt fantastisk, at vi kan stille med 26 fra Danmark. Og vi bliver mig bekendt fire danske kvinder i på den lange distance, 450 meter. Jeg har haft fornøjelsen at træne med Nadja Joy, som jeg tror, er vores bedste bud på en medalje. Men Dorte Pfaff Ussing og Sinne Lundgaard Rasmussen er også stærke svømmere«, fortæller Mette Thomsen.

Nadja Joy, 28 år, er et exceptionelt svømmetalent, der allerede som 13-årig blev udråbt til den dygtigste danske svømmer blandt udviklingshæmmede. Hun er født med prader-willis syndrom, der er en kromosomforstyrrelse, som betyder, at hun har brug for masser af motion for at styre sin appetit. Hvilket betyder, at hun i dag har vundet over 500 medaljer ved svømmestævner vand over hele verden.

Faktisk har Nadja Joy kun været rigtig vintersvømmer i tre uger. Normalt bruger hun våddragt, men Dorte Ussing og Nadjas mor, Lilli Pannerup, fik hende overtalt til en februarsvømmetur i Storebælt kun iført badedragt. De havde allerede dagen før købt flybilletterne til Sibirien.

»Jeg ville ikke i. Men nu er vi oppe på at svømme 18 minutter og 750 meter. Jeg vil gerne vinde den medalje, og så bliver man dejlig frisk af det kolde vand«, forklarer Nadja Joy, da hun gæstesvømmer i Svanemøllens Vinterbadelaug sammen med Dorte Ussing.

Dorte Ussing er en 58-årig åben vandsvømmer, som er så vild med havet, at hun helst svømmer året rundt i våddragt. Ved nytårseventen ’Cool Kona’ i Roskilde, hvor mottoet er ’only speedos’ prøvede hun for første gang at svømme rigtigt i koldt vand i badedragt. Kort efter lokkede Mette BT Thomsen hende til VM i Sibirien.

»For mig handler det om, at jeg bliver glad af det. Det kan min mand også mærke. Og så ser jeg frem til at skulle være sammen med alle de andre, der har samme interesse i Sibirien«.

Nadja Joy og Dorte Ussing træner sammen i Storebælt ved Slagelse, direkte fra stranden uden sauna bagefter. De skynder sig bare ind i Nadjas mors bil, tager varmt tøj og en sovepose om sig. Får en kop saft, og så kører de hjem til moderen Lilli, hvor de sidder og tør op foran brændeovnen og drikker varm kakao.

»Det er hardcore!«, siger Mette BL Thomsen.

Et saltvandskys

Nok er motionsredaktøren langt fra hardcore. Alligevel føler jeg mig lidt sejere end de øvrige ’radiatorbadere’, som sidder på træbænkene i Svanemøllebugtens Vinterbadelaug på 1. salen med udsigt over Øresund.

Sejheden bliver dog sat lidt i relief, da Mette Thomsen selv springer i vandet, nu hun alligevel har fået våd badedragt, og snupper et hurtigt træningspas, 60 meter ud til stenmolen og tilbage igen i strømlinet crawl. For det er et af hendes små personlige delmål. At de 450 meter i den kommende weekend i Siberien skal foregå i crawl fra start til slut. Ikke noget med at slå over i bryst som for to år siden i Lapland ved hendes debut.

»Men det vigtigste for mig er at komme i vandet. Som jeg siger, når jeg er i Roskilde: Jeg kysser fjorden. Vi mennesker er 70 procent vand, og alt det vand, jeg svømmer i, har jo forbindelse til alt andet vand i verden, også vandmolekylerne oppe i floden Tura. Så det bliver jo lidt ligesom at være på hjemmebane. Sådan vælger jeg at give mig selv ro«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I saunaen er der stor respekt omkring kvinden, som man fra panoramavinduet i 1. salshøjde har set svømme energisk.

Selv ville jeg gerne have klappet, men mine fingre gjorde for ondt.

Følg de 26 danskere i den kommende uge i Sibirien på Mette BL Thomsens hjemmeside:

icesvimmer.com

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Per Munch eller Motion, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce