Motion

Iskoldt overblik: Danske svømmere hentede syv medajler i sibirisk isvand

26 danskere triumferede i sidste uge ved sibirisk flod til VM i issvømning.

Motion

Trods isklumper i overfladen og en temperatur omkring frysepunktet var hjerterne varme og humøret højt i den danske lejr, hvor i alt 26 deltagere i sidste uge stillede op i ni forskellige discipliner ved VM.

Det foregik i Sibirien i den tilfrosne russiske flod Tura i byen Tyumen, hvor der bliver hugget et bassin til lejligheden. Og svømmerne er kun iført badedragt, badehætte og svømmebrille.

»Jo koldere vandet er, jo større venskaber stifter man. Vand er et element, alle kan forholde sig til. Man tager selfier og giver hinanden flag og badehætter. Den russiske kvinde, der vandt guld på 450 meter, blev min bedste svømmeven. Selv om vi ikke forstår hinandens sprog«, fortæller Mette BL Thomsen.

Hun har via sin webside iceswimmer.com fået hidset en større flok danskere op til at deltage i VM. Som hun mener giver livsenergi og mentalt overskud.

SE OGSÅ

Selv snuppede hun i alt fem medaljer, heraf sølv i sin aldersgruppe (55-59 år) på den længste distance 450 meter, som hun gennemførte i crawl og med iskoldt overblik, mere end et minut hurtigere end ved sin debut for to år siden.

De to andre danske medaljer gik til Jan Johansen, tidligere konkurrencesvømmer på 76 år, der vandt sølv på 25 meter bryst og guld på fri 25 meter.

»Jeg synes, det er flot, at vi tager 7 medaljer, bliver den 5. største nation, og at vi har hele fire kvinder med på den lange distance. Nu mangler vi bare mændene«, siger Mette BL Thomsen, der håber at kunne få trommet 100 danskere sammen til om to år, når det næste gang er VM i issvømning i Estland.

SE OGSÅ

Hurtigste danske kvinde blev Nadja Joy, som svømmede de 450 meter på 8 minutter og 9 sekunder, næsten to minutter hurtigere end Mette Thomsen, men hun var i en sværere aldersgruppe med mange stærke unge svømmere.

»Nadja svømmede rigtig flot, og så tænk på, at hun kun har trænet i iskoldt vand uden våddragt i seks uger, før vi tog til SIbirien«, siger Mette Thomsen.

De øvrige kvinder på den lange distance var Sinne Lundgaard Rasmussen, der svømmede på 10 minutter og 36 sekunder og Dorte Ussing, træningskammerat med Nadja Joy, der svømmede de 450 meter på 10 minutter og 53 sekunder.

SE OGSÅ

Det glædede også Mette BL Thomsen, at mange af deltagerne fik yderligere blod på tanden.

»Lene Stein og Morten Vogelius havde begge taget lægeattest med, sådan at de kunne eftertilmelde sig på 200 meter, hvis det gik godt med 100 meter. Og det lykkes for dem begge to at klare den. Og jeg hørte flere sige, at de da sagtens ville have kunnet svømme 450 meter«, fortæller Mette BL Thomsen.

»Så nu venter vi jo bare på Estland om to år, så får vi se, hvor mange, der gør alvor af det«

Læs mere om de 26 danskeres meritter i Sibirien på Mette BL Thomsens hjemmeside:

icesvimmer.com

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Per Munch eller Motion, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce