STARTSKUD. Til klapsalver fra tilskuerne løb 1.600 ivrige motionister torsdag aften i vandet for at jagte titlen som tiendedels jernmand.
Foto: JEPSER GRØNNEMARK

STARTSKUD. Til klapsalver fra tilskuerne løb 1.600 ivrige motionister torsdag aften i vandet for at jagte titlen som tiendedels jernmand.

Motion

Alle kan blive en lille smule jernmand

Ved triatlonstævnet 4:18:4 kan man prøve kræfter med en tiendedel af en Ironman. Udfordringen lokkede torsdag aften 1.600 motionister i vandet, på cyklen og i løbeskoene.

Motion

Ved siden af muskelmænd i våddragt står kvinder i bikini og mænd med lange badeshorts og nøgne ølmaver. Alle iført neongrønne og gule badehætter.

Til tonerne af Maroon 5's hit 'Moves Like Jagger' står de adrenalinfyldte i vandkanten ved Amager Strandpark og ser frem til at kaste sig ud i en gedigen omgang bevægelse bestående af 400 meter svømning, 18 kilometer cykling og 4 kilometer løb. Her kan alle, der har mod på en udfordring, være med. I højtalerne tælles ned fra 10, og lyden af et horn sender første hold i vandet med højlydte plask og jubelråb fra tilskuerne.

Det er en virkelig fed måde at mødes med sine kolleger og gøre noget sjovt.

KMD 4:18:4 har siden 2010 lokket øvede og uøvede triatleter til at kaste sig ud i det, der svarer til en tiendedel af en Ironmandistance. Løbet har bredt sig til ikke kun at foregå i København, men også Odense, Aalborg, Aarhus og Helsingør. I år afholdes løbet i København både torsdag, fredag og lørdag - som en slags optakt til Ironman, der sættes igang søndag samme sted. Denne torsdag deltager 1.600 motionister, og over de kommende dage vil mere end 5.000 kunne kalde sig en tiendedels jernmand.

Foto: JESPER GRØNNEMARK

Opvarmning til grillfest Inden løbet skydes igang, har de mange deltagere gjort sig klar ved hver deres cykelstativ, hvor de mellem de forskellige discipliner i hast skal skifte tøj og udstyr. Humøret er højt blandt en gruppe kollegaer fra et ingeniørfirma, der stiller med 35 mand til løbet. Iført grå hættetrøjer varmer de op med armsving, mens de griner af interne jokes.

»Det er en virkelig fed måde at mødes med sine kollegaer og gøre noget sjovt. Vi har en konkurrence kørende mellem afdelingerne på jobbet om, hvem der klarer det bedst«, fortæller 42-årige Charlotte Fyner. Hun satser dog selv på bare at gennemføre.

»Det gør ikke noget, hvis jeg kommer sidst i mål. Så kan jeg bare nyde godt af, at de andre allerede har dækket op til grillbord og fest«, siger hun med et grin.

Jeg har virkelig meget respekt, for dem der tager hele ruten selv.

Ved siden af flokken står Nikolaj Humle med sin 9-årige søn William. Han deltager i 4:18:4 for tredje år i træk sammen med en flok venner. William er med for at heppe og vifter allerede med det dannebrogsflag, han har i hånden. Nikolaj Humle har tilmeldt sig løbet for at få en sjov oplevelse, men han gruer lidt for skiftet fra cykling til løb.

»Det føles vildt mærkeligt, når man går i gang med at løbe. Man skal lige vænne sig til en helt anden form for bevægelse, mens ens ben bare gerne vil blive ved med at hjule afsted. Der er næsten altid nogen, der falder«, siger han med en lidt nervøs latter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hurtigst i stafetten
Da først startskuddet har lydt, sendes mindre flokke af deltagere i vandet med fire minutters mellemrum. Første hold i vandet fordeler sig hurtigt med et par enkelte hurtige crawlere i front med en lang hale af brystsvømmende deltagere efter sig. Og knap er andet hold deltagere i vandet, før den første deltager er oppe igen.

Magnus Andersen tonser som første mand op af vandet med røde kinder og en tid på blot 4 minutter og 40 sekunder. Han er en af de deltagere, der har valgt at deltage på et stafethold. Hans kollega Iain Campusano fortsætter på cykelruten for senere at give stafetten videre til Anders Felthus, som er trioens løber.

»Jeg har virkelig meget respekt for dem, der tager hele ruten selv«, siger Magnus Andersen, da han har fået pusten og sendt sin holdkammerat afsted på cyklen. Han kunne godt tænke sig at prøve at gennemføre hele løbet selv en dag. Svømningen har han godt styr på, men løbedelen skræmmer ham. Derfor er det stafetversionen af 4:18:4, han har kastet sig ud i.

Formålet med løbet i dag er også at bakke op om kollegaen Iain, der halser afsted på cykelruten. Dagens løb er nemlig en slags opvarmning for ham, inden han skal gennemføre en hel Ironman på søndag.

Alle får en sejr

Efter knap en halv time er skiftezonen forvandlet til et forvirrende mylder af deltagere, der febrilsk forsøger at smyge sig ud af vådt badetøj og ned i stramme cykelshorts. I larmende cykelsko løber de med spændt hjelm afsted mod cykelstart lige forbi deltagere, der kaster cyklen fra sig, smider hjelmen og sætter afsted i nyspændte løbesko. Løberuten slanger sig mellem strandparkens anlagte klitter og leder triatleterne frem mod målstregen.

LÆS OGSÅ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flokken af heppende familiemedlemmer og venner hober sig op ved målstregen, hvor triatleterne én efter én kommer løbende med armene i vejret og rødblussende kinder, mens der deles high fives og kram ud til alle sider. Nogen kaster sig fladt på jorden og puster ud. Andre går nonchalant hen til vandposterne og tager en kammeratlig snak med dagens konkurrenter.

Men alle, der løber over målstregen, modtages af en velkomstkomité af frivillige, som kaster grønne medaljekæder om halsen på de svedende deltagere. Uanset tidspræstation har alle nemlig vundet retten til at kunne kalde sig en tiendedels Ironman.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce