Stillinger som 'den etbenede hund' og 'den omvendte hund' er blandt de hyppige gengangere hos Joga på Frederiksberg.
Foto: Cicilie S. Andersen

Stillinger som 'den etbenede hund' og 'den omvendte hund' er blandt de hyppige gengangere hos Joga på Frederiksberg.

Motion

»I Joga tilbyder vi kun træning – det indre lader vi folk selv om«

Ny dansk kæde af træningsstudier tilbyder yogaøvelser uden meditation og indisk spiritualitet.

Motion

Velkommen til joga med j«, siger den langlemmede mørkhårede kvinde iført kropsnære sorte bukser, tatoveringer og top. Siddende på sin træningsmåtte i samme farve slår hun smilende tonen an til en times undervisning i en helt ny slags yoga.

Hendes iPhone stemmer i kort efter. Joga dyrker man nemlig ikke i stilhed eller til meditationsmusik, men til radiohits.

Joga stavet med både j og kolon, jo:ga, er to danske iværksætteres bud på en ny træningsform, som skiller yogaens fysiske øvelser fra åndedrætsøvelser og meditation, som ellers er grundsten i det mere end 5.000 år gamle indiske system, hvor udøverne arbejder på at skabe harmoni mellem kroppen og sindet.

I foråret åbnede kædens første to træningsstudier på Frederiksberg og i Indre By, og endnu et åbner 1. maj på Østerbro. Inderhavernes mål er at nå at åbne 12 studier alene i år. Håbet når helt ud over Danmarks grænser.

Mændene bag Joga er Andreas Bang og Klaus Vesti Andersen, som for snart ti år siden fik ideen til CrossFit Copenhagen, der i dag har vokset sig til en kæde med 19 træningscentre i hele landet. De har startet Joga, fordi de ser et hul i markedet for yoga uden åndelighed.

»Vi kan selv rigtig godt lide det fysiske ved yogaen. Men de steder, det bliver tilbudt, skal man forholde sig til alt muligt andet end træningen. Det kan godt blive for spirituelt og fodformet, hvis man bare gerne vil køre kroppen igennem efter en hård arbejdsdag. I Joga tilbyder vi kun træning – det indre lader vi folk selv om«, fortæller Andreas Bang.

Han har ikke selv sat sig på yogamåtten særlig mange gange i sit liv, men det har kompagnonen Klaus til gengæld.

Han dyrkede traditionel yoga længe før CrossFit-tiden, dengang de begge arbejdede som skiinstruktører i Sydeuropa, og yoga ikke rigtig var noget, mænd gik til herhjemme.

Jeg selv har i plus 15 år cyklet byen rundt med sammenrullet yogamåtte på ryggen og har efterhånden prøvet det meste: Messingklokker, røgelse, meditationsskamler, klangskåle, duftlys, 'ôm'-fællessang, næseborsåndedræt og ikke mindste den obligatoriske afsluttende hilsen på sanskrit hvisket med samlede håndflader foran brystet: 'namaste'.

Det skal være simpelt

Jeg fornemmede det godt allerede på hjemmesiden, at Joga ikke bare er endnu et nyt københavnsk yogastudie med variationer over samme tema.

»Vi går ikke så meget op i guder, guruer, røgelse og trancelignende tilstande. Vi siger bare 'hej' og 'velkommen' i stedet for 'namaste' og 'ôm'. Og du behøver ikke at være Goa-yogi med rasta-hår for at være med«, står der.

I stedet har makkerparret udviklet en i deres øjne mere ukompliceret form for yoga sammen med underviserne Pernille Benita Lekic, Nina Alstrup og Emil Schou.

»Vi tror ikke, at alle helt forstår, hvorfor yoga skal være så svært tilgængeligt. Vi har prøvet at bruge nogle danske og engelske navne i stedet. Det er vigtigt at gøre træningen så simpel som muligt, så alle kan være med«, forklarer Andreas Bang.

Indretningen i studiet er også simpel. Eneste møbler er en række sorte træningsmåtter hængt op på den hvidmalede bagvæg. Og logoet ’jo:ga’ malet med sort i mandshøjde bag instruktøren. I rummet er ingen spejle, ingen pøller, ingen klodser, bælter, bolde, øjenpuder eller tæpper.

Vi tror, at mænd gerne vil gå til yoga, men at mange ligesom vi selv synes, at det er et meget feminint univers.

Kvinderne på måtterne omkring mig er i 20’erne og 30’erne. Kun en enkelt mand har fundet vej. Og så er der mig på 41.

»Vi forventer, at vores koncept vil tiltrække flere mænd med tiden. Vi tror, at mænd gerne vil gå til yoga, men at mange ligesom vi selv synes, at det er et meget feminint univers«, siger Andreas Bang.

Hvert minut af den 55 minutter korte time bliver udnyttet. Hver time er bygget op om to øvelser, som er de samme dagen igennem, uanset hvilket tidspunkt man træner på. Stillinger som 'løber' og 'kriger' er hyppige gengangere.

Først viser instruktøren dagens øvelser efter en let opvarmning. Derefter følger en række træningssekvenser med variationer over de to øvelser. Pauserne mellem både øvelser og sekvenser er få og korte. Lige nok til en slurk vand, som de fleste forudseende nok har medbragt.

Foto: Cicilie S. Andersen

»Og reset«, siger instruktøren med jævnlige mellemrum gennem hele undervisningen.

Planke – ned – kobra – omvendt hund. Navnet er det nye ved det. Altså genstart.

Efter et par omgange begynder hvert reset at føles som en hvilepause. Joga giver nemlig sved på panden og kræver både styrke, balance og smidighed at følge med. Dagens stillinger er ikke teknisk svære, og træningen går ikke hurtigere end traditionel vinyasa, men fordi man i yoga udnytter kroppens egen vægt som modstand, kræver den kræfter, uanset om man staver den med y eller j. Enkelte af mine medmotionister henter papir undervejs for at tørre måtter af. Andre har husket håndklæde.

Det er godt nok med indre ro, men det er ikke det, der er vores fokus. For os er det vigtigst, at kroppen bliver rørt.

Min sidemand lægger sig i ’barnets stilling’ et øjeblik, mens vi andre lige akkurat formår at blive stående i planken. Det er hårdt, men ikke for hårdt. Og instruktøren pisker på intet tidspunkt en hidsig hårdtpumpet stemning op, som det godt kan ske i fitnesscenter-yoga. Til gengæld er der heller ingen af yogaens blide mentale styringer, som kan lede tankerne på flugt, mens det smerter i kroppen.

Andreas Bang fortæller, at han og resten af teamet er på vej med flere forskellige typer joga, så der bliver andet at vælge imellem end WOD, workout of the day, som indtil videre er det eneste på programmet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi laver en time, der er lidt blidere. Men det bliver stadig, så man føler, man får noget ud af det; man skal ikke sidde og meditere«, siger han.

Kan man tage sjælen ud af yoga?

Definitionen på yoga er ifølge folkets leksikon Wikipedia:

»Yoga er et indisk system til indøvelse af åndedrætsteknik, kropsstillinger og moralske forskrifter. Formålet med yoga er at opnå Samâdhi (den højeste tilstand), som er en form for salighed eller forløsning for yoga-udøveren. Yoga er kontrol af tankebølger i sindet«.

Så kan man overhovedet skille fysisk og mental yoga ad og stadig kalde det yoga? Det mener mændene bag Joga, at man sagtens kan – i hvert fald hvis man staver det med j.

Derfor bliver det heller ikke et krav på lidt længere sigt, at underviserne hos Joga har en traditionel yogauddannelse bag sig. Joga-teamet uddanner dem selv på en række kortere kurser.

»Vi tror ikke, det er så vigtigt for medlemmerne, at underviserne kender udtrykkene på indisk. Vi går op i, at de ligger over den standard for, hvordan vi mener, en holdundervisning skal være, og det har vi god erfaring med fra CrossFit. Vi er netop ikke et meditations- og yogacenter, hvor det godt kan blive meget spirituelt med årelange forløb med selvudvikling«, siger Andreas Bang.

Helt kort død mand

Dagens træning går et gear ned, da der er fem minutter tilbage. Et par korte stræk, og så skal vi ligge på ryggen for lige at falde til ro til sidst.

Til traditionel yoga varer 'savasana' eller 'død mands stilling' typisk 10 minutter eller mere.

Her er det 2 minutter og uden at dæmpe belysningen.

Men det er længe nok til at være rart.

Yoga-traditionalister vil måske savne de lange meditative stræk og roen. Men hvis man holder af vinyasa og kan leve med at finde sjælefreden et andet sted, er joga effektiv og forholdsvis billig styrketræning med stor koncentration og ro på.

Og joga ligner yoga i tilstrækkelig grad til, at jeg kan mærke på kroppen, at det er det, jeg har dyrket.

Nybegyndere kan følge med uden for store vanskeligheder, hvis de er i nogenlunde form. Erfarne yogier vil nyde forspringet ved at kende teknikstillingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kan helt klart mærke, at jeg er blevet bedre til det siden første gang. Og det passer mig rigtig godt, at det kun er en time. Jeg når ikke at kede mig«, fortæller Marianne på måtten ved siden af mig.

Hun har dyrket yoga før og er med til sin sjette joga-time.

Underviseren sætter sig i skrædderstilling som signal til, at vi skal til at stoppe for i dag. Jeg former læberne til et ’namaste’. I stedet siger hun:

»Tak, fordi I kom og brugte en time sammen med mig. Hav en fortsat rigtig god aften«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden