0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
David Dee Delgado/Ritzau Scanpix
Foto: David Dee Delgado/Ritzau Scanpix

Tusinder deltog i søndagens New York Marathon

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skubbede sig baglæns med sine tæer: 52-årig lammet mand gennemfører sit 12. maraton i kørestol

David Fraser var den sidste til at gennemføre, men stadig virkelig stolt over at han nu endnu engang kunne gennemføre et New York City Marathon i kørestol.

Motion
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Som den allersidste nærmede Dave Fraser sig mållinjen til New York City Matathon. Hundredvis af glade mennesker jublede af ham på sidelinjen, selvom mørket for længst havde lagt sig over New York City. De 42,2 kilometers maratondistance var blevet tilbagelagt i kørestolen. Langt det meste af ruten baglænd - skubbet af sted med tæerne hele vejen.

52-årige David Fraser fra Brooklyn er spastiker og sidder derfor i kørestol. På trods af det har han lige gennemført sit 12. New York City Marathon i sin kørestol.

I et maraton løber man jo. Det syntes Dave også, så selvom han sidder i kørestol, formår han stadig at ’løbe’. Ingen hænder bliver nemlig brugt, når Dave triller over målstregen i sin kørestol.

Som sagt gennemførte Dave Fraser baglæns. Han sidder i sin kørestol og skubber sig frem med sine tæer. Dave er født med sin sygdom og har derfor aldrig rigtig kunnet gå. Sygdommen påvirker dele af hjernen, der kontrollerer bevægelse og muskler. Men selvom han ikke er fysisk stærk, er han stadig målrettet og vil for hver en pris gennemføre.

»Så længe jeg ikke vågner op med et drop i min arm, vil jeg gennemføre løbet«, har Dave Fraser sagt til The Wall Street Journal.

Dave er også hurtigere, når han kører baglæns og bruger sine fødder, da han er meget svag i armene. Hans fødder har deres helt egen funktion, når Dave begiver sig ud i verden baglæns. Hans venstre fod styrer retningen, og den højre fod skubber ham frem. Han siger selv at det er ligesom at styre en bil. For ham er hans kørestol hans egen lille bil, og det gør ham glad at tænke på kørestolen på den måde, fordi han aldrig kommer til at køre bil.

Det startede på arbejdet

I år 2007 begyndte den nu rutinerede maratonløber at træne sig op til sit første New York City maraton. Han har lige siden løbet dem alle baglæns.

Dave Fraser fortæller i et interview på YouTube med Will Sanchez, som selv er maratonløber, at han begyndte at løbe på grund af sit arbejde. Det begyndte med et wellnessprogram med arbejdet.

Her blev alle bedt om at lave en fysisk udfordring, fordi at de ansatte skulle blive sundere. Da Dave fik udfordringen, blev han spurgt, om han troede, at han kunne gennemføre.

»Hell yeah«, svarede han - han tvivlede overhovedet ikke på egne evner. Han fortæller også, at han altid har drømt om at løbe et New York City Maraton. Det har været en drøm, siden han var 7 år.

Drømmen begyndte efter at have set et maraton i fjernsynet som lille. Den blev dog lagt på hylden, fordi Dave Fraser ikke kunne gå. Han havde aldrig troet, at det kunne lade sig gøre, men han ville ikke lade sin sygdom stoppe ham fra at forfølge sine drømme, så da han fik chancen, greb han den.

Morgenen efter han fik udfordringen, begyndte hans benhårde træning i Central Park i New York. Han havde ikke mange mål til sin første træning; han vidste faktisk ikke hvad han lavede. Ikke nok med at det var hans første løbetræning nogensinde, så var det også »en brutal varm sommerdag«, som han selv siger.

Under træningen mødte han Will Sanchez. De begyndte at løbe sammen, og efter den træning, besluttede Will, at han ville hjælpe Dave med at blive klar til hans første maraton. De har løbet sammen lige siden.

Kilder: YouTube (Will Sanchez), The Wall Street Journal, CNN og ESPN.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden