Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Udholdenhed. De deltagende på holdet bliver udsat for krævende øvelser i 37 graders varme. FOTO: Daniel Hjort

Udholdenhed. De deltagende på holdet bliver udsat for krævende øvelser i 37 graders varme. FOTO: Daniel Hjort

Fitness

Det er varmt og det er hårdt: Kom med til svedetræning i 37 grader

Seks centre alene hos Fitness World tilbyder træning i kogende varme lokaler.

Fitness

»Luk lige døren«, lyder det i en venlig, men bestemt tone inde fra HeatWave-salen.

Vi befinder os i et kælderlokale under Fitness World på Søborg Hovedgade.

Her sikrer infrarøde varmepaneler i loftet, at temperaturen konstant er på 37 grader. Og den gode varme skal helst ikke slippe ud, lader vores holdkammerat os forstå.

Politiken har meldt sig til en heatwave-power-time for på egen krop at opleve, hvad varmen gør ved kroppen, når træningen foregår i et rum opvarmet til den menneskelige legemstemperatur.

Fire centre på Sjælland og et i hhv. Aarhus og Odense tilbyder det samme, og flere er på vej. Det samme melder andre fitnesskæder om, og yogacentre har i en del år tilbudt yoga i varme.

LÆS ARTIKEL

»Den intensive varme giver dig mulighed for at arbejde mere effektivt med smidighed og mobilitet. Når man så tilsætter elementer, som forbedrer din kernestyrke, så giver det nogle gode resultater«, siger Morten Andersen, der er holdansvarlig i Fitness World.

Foto: Daniel Hjort

Morten Andersen mener, at holdene er relevante for alle, der vil øge deres præstationsevne.

Cykelrytteren, som vil forbedre sin position på cyklen, eller crosstraining-udøveren, der vil forbedre sin løfteteknik via bedre mobilitet.

Smutter ned bagi
Iført shorts og undertrøje lister jeg barfodet mod en plads bagest i lokalet. Mit påskud er, at jeg herfra bedre kan danne mig et indtryk af mine medtrænenes oplevelser af den, allerede nu, insisterende varme. Men sandheden er lige så meget, at tanken om, at et helt heatwave-power-hold får udsigt til mine lidelser, gør bageste række attraktiv.

En håndsoprækning viser, at vi er mange debutanter. Instruktør Pernille Stryger Olsen indleder med at minde os om, at selv om varmen provokerer os, skal vi ikke gøre det til en konkurrence:

»Hvis det bliver for varmt, eller du får dårligt, skal du sætte dig op. Ikke noget med at lægge sig ned – det vil gøre det værre. Tag også vand en gang imellem. Men prøv at lade være med at gå ud«.

Et hurtigt kig rundt i lokalet afslører, at de infrarøde stråler allerede har dekoreret små svedperler på de fleste ansigter, og fotografen, som går rundt i jeans, strømpesokker og T-shirt, ser ud, som om han går en lang time i møde.

Accepter varmen
»Det er mit nye drug«, siger Pia Rose Thorstensson på 55 år, som har bredt sit håndklæde ud på måtten på min højre side. Det er hendes anden gang på power-holdet, men hun har tidligere prøvet yogahold i opvarmede lokaler.

»Det handler meget om at acceptere varmen og fortælle dig selv, at du godt kan holde den ud. Første gang var det næsten ubehageligt, men du lærer at håndtere den lidt efter lidt«, siger hun.

I takt med, at Pernille Stryger Olsen sætter os i gang med mere styrkeprægede øvelser, begynder varmen for alvor at blive en modspiller.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I holdbeskrivelsen står der, at varmen blandt andet gør det muligt at komme ind i nogle dybere stræk, men den fordel betales med en høj pris. Varmen fra de loftshængte paneler føles tør, mens alt omkring mig er vådt. Jeg må opgive at tage noter på min blok, da svedpletterne kun lader små øer af tørt papir tilbage.

Med Rage Against The Machines tunge riff som lydtæppe kommanderer Pernille Stryger Olsen os i gang med armbøjninger og squats:

Foto: Daniel Hjort

»Husk nu at smile«, siger hun i det lyserøde head-set, mens jeg sagte roser mig selv for at have plads bagest i lokalet.

For alle aldre

På min venstre side ligger sveddryppende Tom Typp Nielsen. Den 51-årige flytekniker er egentlig gået forkert.

LÆS OGSÅ »Jeg troede faktisk, jeg var kommet til Hatha Yoga«, afslører han. Den T-shirt, han bar i begyndelsen, er røget af, og der er snart ikke noget tilbage i vandflasken ved hans side. »Jeg har drukket to liter«, siger han.I spejlet, som fylder hele den ene væg, har jeg fået øje på et ur. Vi er gået ind i sidste kvarter af timen. Øvelsernes intensitet er faldet drastisk og består nu af forskellige stræk, men underligt nok er det langt den mest ubehagelige del.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Varmen er ubarmhjertig, og det føles, som om kroppen har opgivet at blive nedkølet. Hver gang fotografen går ud af lokalet, kommer der en lille kile af kold luft ind, som jeg i tankerne takker ham inderligt for. Men varmen er blevet lidt for meget. Jeg følger Pernille Stryger Olsens råd, sætter mig op og tager et par slurke 37 grader varmt vand.

Endelig bliver døren ud til frisk ilt og den svalende, kølige formiddagstemperatur åbnet. Timen er forbi.

»Var det o.k.? Jeg så godt, at du kiggede ret meget op på uret til sidst«, bemærker Pernille Stryger Olsen kækt.

»Der er altid en lidt særlig stemning efter sådan en time«, siger hun.

Den holdning deler Tom Typp Nielsen:

»Folk står og snakker sammen, efter timen er færdig. Vi har ligesom delt en særlig oplevelse«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce