SMIDIGHED. For Monica Erstad (tv) er stavtræningen blevet en daglig vane, som hjælper hende med smidigheden i skuldrene, ikke mindst når hun har kørt i bil.  Også Flemming Perlt er trofast stavgymnastik, det holder ham smidig, når han skal ud og løbe.
Foto: MARIE HALD

SMIDIGHED. For Monica Erstad (tv) er stavtræningen blevet en daglig vane, som hjælper hende med smidigheden i skuldrene, ikke mindst når hun har kørt i bil. Også Flemming Perlt er trofast stavgymnastik, det holder ham smidig, når han skal ud og løbe.

Fitness

Kultfænomen: Stemmen fra fortiden svinger staven

Kaptajn Jespersens barnebarn vil ruske og ranke danske mænd og kvinder.

Fitness

Det er 52 år siden, at kaptajn Jespersen døde. Men hans grundideer om ’træningspligt’ og sunde ritualer er stadig forbløffende oppegående og anvendelige også for nutidens ’Ratslaver og bilmaver’, som titlen på en af hans mange bøger lød. Og hans barnebarn, 72-årige Margrethe Neergaard, fører arven fra fortidens store helsepersonlighed videre.

»En smuk klædedragt i en ussel muskeldragt, viser mand udadtil, men svækling indadtil«, lød en af hans barske kommentarer fra morgengymnastikken, der i 25 år vækkede Danmark klokken 7 om morgenen via statsradiofonien.

Mandag til fredag stod den tidligere militærmand parat på Danmarks Radio med gennemtrængende stemme og øvelser og formaninger, og hans principper for rank ryg, motion og sund livsførelse lever videre i folkedybet.

Kultfænomen

I tv-serien ’Matador’, hvor bankdirektør Varnæs og Mads Skjern gør gymnastik med ’kaptajnen’. På Hindsgavl Slot til sommerens sundhedsstævne, hvor kaptajnens originale stave hentes på præstegården i fødebyen på Fyn. Og nu kan man i Hellerup også gå til stavgymnastik på hold hos barnebarnet på Kaptajn Jespersen Instituttet.

Margrethe Neergaard er blevet en efterspurgt foredragsholder både til virksomhedskonferencer og i foreninger som for eksempel Hjerteforeningen, hvor deltagerne kan prøve stavens virkning.

»En stav i hvert hjem og en stav på hvert kontor. Det var min morfars vision, som jeg nu har gjort til min mission«, fortæller Margrethe Neergaard, der lejer sig ind med sine hold i en danseskole på Gersonsvej i Hellerup skråt over for Øregaard Gymnasium.

Hun var kun 20 år, da ’kaptajnen’ døde, men hun har lige siden selv været stor tilhænger af stavgymnastik. Og har blandt andet brugt staven, når hun træner sine salgskonsulenter, der sælger lægemidler. Men lige nu har den veltrimmede, ranke dame i kort rød læderjakke svært ved at få armene op over hovedet. Fordi hun i sommer væltede på sin cykel (som hun udtaler »sikel«) og derfor har fået opereret nogle sener.

Men energien er intakt.

Badegæster og hornmusik

Hun blev inspireret til at danne Kaptajn Jespersen Instituttet, da Ruths Hotel i Skagen inviterede hende til hotellets 100-års fødselsdag forrige sommer, hvor hun skulle gøre morgengymnastik med staven på græsplænen ved flagstangen sammen med gæsterne. Ligesom hendes morfar gjorde, da familien kørte rundt om sommeren i 1920 og følgende årtier for at tjene til kost og logi ved at undervise badegæsterne på vesterhavskystens hoteller i stavgymnastikken.

»Han var jo dragon og kunne spille horn. Så han truttede til morgensamling på stranden, når de kørte rundt på deres arbejdsferie, for rigtig ferie holdt han aldrig. Men jeg blev rørt over, at folk stadig husker hans træning, og jeg er selv imponeret over, hvor meget af det moderne han havde fat i. Grundøvelsen var det, man i dag kalder squat (ned i hug, red.), som er en vigtig del af crossfit, og han lavede jo både coaching og networking og havde fokus på åndedrættet«, fortæller Margrethe Neergaard.

Hun erindrer, hvordan datidens store profiler – Niels Bohr, A.P. Møller og Storm P. – skridtede rundt i kaptajnens have på Brodersens Allé i Hellerup, mens de skiftevis trænede, udvekslede tanker om livets højere mening og røg pibe.

Margrethe Neergaard har lovet at vende tilbage og holde morgengymnastik på Ruths Hotel nytårsmorgen, så gæsterne kan gå ind i det nye år med rank ryg og god samvittighed. Og hun glæder sig over, at stavgymnastikken også har fået fat i de yngre generationer. Selv de allermindste kan opleve kaptajn Jespersens stavøvelser, for deres lærere kan hente inspiration på portalen ’Sæt skolen i bevægelse’, hvor et helt tema er helliget stavgymnastik.

»Det overraskede mig og gør mig rigtig glad, at de unge også kommer. For staven er genial. Man får øget sin kropsbevidsthed, når man har staven i hænderne, og den er god til at få fokus på skuldrene. Og især at få skulderbladene trukket sammen. Ligesom hvis man havde rynkebånd mellem skulderbladene. Hvis du ved, hvad rynkebånd er«, siger hun og kigger inkvisitorisk på motionsredaktøren.

Der dog godt kan huske, hvordan man kan rynke et gardin sammen foroven ved at trække i en snor, der løber inde i et påsyet bånd.

Kaptajnens hemmelighed

Ud over selve staven var grundpillen i kaptajn Jespersens system disciplin, ritualer og vaner. Som han prædikede med klar røst og rullende r’er hver eneste morgen. Men ikke mange ved, at hele Danmarks morgenmand selv var B-menneske med stort B. Hvilket han var meget skamfuld over, og han bekæmpede sit modvillige legeme med hård tugt og kolde afvaskninger.

Den unge pige i huset havde stående ordre om at fylde karret med iskoldt vand, så det var klar til kaptajnen klokken 5.

»Han brølede som en ko. Men han gjorde det. Uanset om han havde været i Jylland og holde to foredrag aftenen inden og havde sovet på postsækkene på vejen hjem i toget. Han var uhyre disciplineret«, nikker Margrethe Neergaard, inden hun som med morfarens stemme gentager:

»Rank Dem. Rejs Dem. Gør det nu«.

Faktisk var kaptajnen så viljestærk, at det kunne være overvældende for omverdenen. Som da han sprang af sporvognen i fart i København, snublede og slog skulderen af led. Hvorefter han råbte til den chokerede konduktør, der var sprunget af sporvognen for at hjælpe:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Træk i min arm, til skulderen kommer på plads. Vis Dem som et mandfolk!«.

Margrethe Neergaard lever selv efter principperne om at stå op og komme i gang. Hver morgen. Hun skal igennem tre ritualer, før hun griber staven.

Først strækker hun hele kroppen, inden hun går ud på badeværelset.

»Så vender jeg mig og kigger over skulderen, til jeg kan se revnen mellem mine balder. Hvis den ikke kan ses, er jeg enten blevet for stiv i kroppen eller for fed«.

Nu griber hun om håndvasken og laver dybe squats (ned i hug), som jo også var en af morfarens vigtigste øvelser.

Og så fortsætter hun ind i stuen og laver sine stavøvelser. Strakte arme. Skuldrene ned. Skulderbladene sammen.

»Fysisk træning skal være som at børste tænder. Noget, man gør hver dag uden at tænke over det«, siger Margrethe Neergaard. For som morfaren udtrykte det:

»Hvad nytter det, at sanserne jubler, når sjælen græder over kroppens forfald«.

Efter 25 år sagde kaptajn Jespersen op som morgenmand hos Danmarks Radio. Men han fortsatte med at undervise og inspirere. Og modtog som første lægmand nogensinde ridderkorset af guld for lang og tro tjeneste i sundhedens tegn.

Har De reelle hensigter?

Og han var brysk til det sidste.

Da hans yndlingsbarnebarn, Margrethe Neergaard, kom for at besøge ham i hjemmet i Hellerup med sin kommende mand, lagde kaptajnen ikke fingre imellem.

»Unge mand. Ret ryggen. Har De reelle hensigter?«, lød det fra indpiskeren. Og i dag er Margrethe Neergaard stadig overbevist om, at han havde ret i begge dele. Dels skal man huske kroppen hver dag, dels havde kæresten ikke reelle hensigter på det tidspunkt.

»Vi skal holde kroppen ved lige. Og være konsekvente. Det gælder mere nu end nogensinde. I gamle dage rørte alle mennesker sig på vej til og fra arbejde, og mange arbejdede med noget fysisk. I dag er folk så tykke, at de ikke kan samle deres ben«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For det er jo, som kaptajnen sagde:

»Man ejer kun det, man hver dag gør sig fortjent til«.

Hvilket gælder såvel kroppen som alle andre af livets forhold.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Per Munch eller Motion, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden