OPSYN. Træner Randi Negendahl hjælper med pulldowns og viden om, hvilke madvarer der er mest protein i. Men mest vigtig er hendes rolle som sparringspartner og motivator.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

OPSYN. Træner Randi Negendahl hjælper med pulldowns og viden om, hvilke madvarer der er mest protein i. Men mest vigtig er hendes rolle som sparringspartner og motivator.

Fitness

Fitnesskunder lægger store summer for personlig træning

Efter flere år med priskrig betaler flere og flere mindst 500 kroner i timen for at få individuel træningsvejledning.

Fitness

En vækst på 40 procent i salget af timer med personlig træner hos kæden fitnessdk fra 2014 til 2015. En firdobling af antallet af personlige trænere siden 2012 hos Fitness World. Og flere nye centre, der kun satser på personlig træning.

Over 800.000 danskere går til fitness, og en stadig voksende del af dem er nu villige til at betale flere tusinde kroner på fast månedsbasis for at få en coach til at holde dem i ørerne.

»Hvor mange tidligere købte 10 klip til en træner for at få justeret programmet, så er det nu blevet almindeligt, at man lægger en eller to timer ind om ugen, som man tilmelder betalingsservice, og så spekulerer man ellers ikke mere over det«, fortæller Christian Rau, salg og marketingdirektør hos fitnessdk.

LÆS ARTIKEL

Han erkender, at det er paradoksalt, at man efter år med priskrig nu pludselig kan få folk til at lægge fra 2.000 kroner og op per måned uden at få sved på panden. I hvert fald ikke over det økonomiske aspekt.

»Folk ser det som en investering i sig selv«, siger Christian Rau, der understreger, at man også har billigere tilbud, for eksempel et gratis 100-dages forløb og få ugers bootcamp med vægttab eller styrketræning til omkring 1.500 kroner.

Også hos kæden Fitness World mærker man behovet for individuel vejledning. Markedschef for personlig træning, Lars Kristensen:

»Vi oplever en stadig større efterspørgsel. Det kommer til udtryk i antallet af ansatte personlige trænere, som er gået fra godt 50 i 2012 til over 200 i dag. Interessen mærkes fra Stenløse til Aalborg, men den største efterspørgsel oplever vi i de større byer«.

Rekordmange fitnesscentre

Set på landsplan har Danmark ifølge Danmarks Idrætsforbund, DIF, nu 653 centre, det højeste antal nogensinde. Alene i år er 60 nye kommet til, mens kun 17 er lukket.

Blandt de nye centre er Fortius Fitness, der startede sit første center for to år siden i Søborg kun med personlig træning. De har nu knopskudt til Aarhus og lokaler i Københavns indre by og har i alt 19 fuldtidstrænere og planer om flere nye centre i år.

Forskningsansvarlig analytiker fra DIF, Kasper Kirkegaard, siger:

Folk vil træne én til én. Ligesom at bestille tid til tandlægen. Det bliver et transformationsprojekt

»Individuel træning er kommet i højsædet. Folk vil træne en til en. Ligesom at bestille tid til tandlægen. Det bliver et transformationsprojekt, hvor man på et halvt år kommer i sit livs form, hvor kost og træning går hånd i hånd med coaching og psykologisk bistand. Hvorefter man kommer ud på den anden side som en bedre version af sig selv«.

Den personlige træner skal altså ikke kun hjælpe med squats og skyr, men også med de mere dybtliggende personlige grunde til, at mange års kamp med overvægt og god form har været forgæves.

Snak er en del af træningen

Kasper V. Christensen og hans kone Joan Lang startede Fortius Fitness for seks år siden. Dengang lejede de sig ind hos andre centre, men for to år siden startede de deres første mere intime center:

»En person har tit udfordringer, mange er overvægtige. Det kan man ikke tale om, når der står en kødrand ved vægtene. Vi vil gerne tæt på, ikke bare om træning, men også om alt det, man ikke fortæller andre«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos Fortius Fitness kan et forløb vare fra nogle få timer op til flere måneder. Det mest populære er en måned med ’super fit’ til godt 12.000 kroner med opstartssamtale og 12 gange træning, mens den mindste pakke koster omkring 5.000 kroner.

»Det er jo ikke noget, man skal blive ved med. Vi vil helst have vores kunder ud af vagten igen. Det er en miniuddannelse i at klare sig selv, vi vil ikke gøre dem afhængige«, siger Kasper V. Christensen.

Fra DIF’s analyse kan man også se en vækst i små centre, især uden for de store byer. Det er både private enkeltmandsejede centre og 11 nye foreningsfitnesscentre. Birgitte Nielsen, næstformand i DGI, siger:

»Mange foreninger er blevet bedre til at udvikle målrettede aktiviteter til voksne, som vil have et fleksibelt tilbud. Samlet set står fitnesskulturen derfor meget stærkt, fordi vi alle ønsker at få flere til at dyrke motion. Det bliver et afgørende element i foreningsidrættens vision om, at 75 procent af befolkningen skal være idrætsaktiv i år 2025«.

Så mens væksten især i provinsen går mod små centre, så er man i de større byer mere villig til at lade dankortet tage en del stor af slæbet.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Per Munch eller Motion, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce