Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
GALBIATI SARA (arkiv)
Foto: GALBIATI SARA (arkiv)

ZOMBIELØB. Danmark har uhyggeligt mange løb. Meget af væksten skyldes nye koncepter som zombieløb, fun runs og trailløb, da løbere godt vil have op-levelser undervejs.

Løb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods rekordår: Det er sværere at lokke folk til motionsløb

Løberne er blevet kræsne og vil have mere øl, mudder, blod eller velgørenhed.

Løb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste år var der 1.305 motionsløb over hele Danmark. Fra Copenhagen Marathon over ultraløbet Hammer Trail på Bornholm til Color Run, Zombieløbet og Mandehørm. Det er cirka 100 løb mere end i det hidtil største løbsår 2012. Og det er næsten en fordobling siden 2007, hvor der var cirka 700 løb på landsplan, viser tal fra motionslob.dk (eksternt link).

Alligevel er der tale om en nedgang i antallet af løbere til klassiske løb, vurderer Dansk Atletikforbund. Og løbsarrangørerne skal være stadig mere opfindsomme, fordi løberne forlanger høj kvalitet og masser af oplevelser, mener Martin Bork fra motionslob.dk, der siden 2007 har drevet Danmarks største løbskalender.

SE OGSÅ

»2016 bliver mangfoldighedens år. Indtil nu har de traditionelle løb med tidtagning været det store, og så har der ellers været lidt småtteri udenom. Det nye bliver, at konceptløb som Color Run og Zombieløb vil vokse mere. Og så vil trailløb (hvor man løber markerede ruter i naturen, red.) fortsat blive mere populært«, siger Martin Bork fra motionslob.dk, der nu er Danmarks mest kvalificerede optæller af motionsløb, efter at Dansk Atletikforbund i 2013 nedlagde deres ’motionstæller’.

»Man er holdt op med at fokusere på tidtagningen, og det giver adgang til en ny og yngre målgruppe, der er ligeglad med tiden. Men som til gengæld er glade for fest og farver. Det gælder Color Run, de mange zombieløb og det nye Run to the Beat i Struer, hvor musikken og afterpartyet er lige så vigtigt som løbet«.

Stadig rift om nye broløb

Martin Bork understreger dog, at der ikke er nogen grund til at sælge sit gps-ur på Den Blå Avis. Der vil stadig være store løb på klassiske distancer som det nye Cph Half, der kan tiltrække 25.000 løbere til de 21,1 km. En række andre større byer har også deres eget halvmaratonløb.

»I år er der endnu en halvmaraton på Sydfyn, 3 Broer til august, hvor man løber over Langelandsbroen, dæmningen og lavbroen til Tåsinge. De 2.000 startnumre blev solgt på en måned. Og da de satte yderligere 600 startnumre til salg 1. januar, røg de på 36 minutter. På en dag, hvor alle folk har tømmermænd. Det er et godt eksempel på, at folk gerne vil have en unik løbeoplevelse«, siger Martin Bork.

SE OGSÅ

Han påpeger dog også, at de enkelte løb har færre deltagere, og at det bliver svært for de små idrætsklubber at lave ambitiøse løb, som er værd at rejse efter. Hvilket gør det svært at tjene de penge til klubben, som var drivkraften bag mange tidligere motionsløb. I dag er mange af arrangørerne professionelle eventfolk, der blot hyrer frivillige ind på løbsdagen til forefaldende arbejde.

Færre vil løfte olympisk arv

Fra Dansk Atletik Forbunds side har man valgt at bruge kræfterne på de 120 årlige løb i Danmark, som man certificerer med opmåling og tidtagning. Det vil sige, at de ikke har noget formaliseret samarbejde med for eksempel Color Run og zombieløb.

»Vi glemmer ikke, hvor vi kommer fra. Nemlig det olympiske stadion. For os er løb en idræt, ikke blot en adgangsbillet til en koncert. Løbet er det centrale for os, ligesom vi heller ikke vil reducere løb til motionsløb og et sundhedstiltag, det er jo langt mere end det«, siger Jakob Larsen fra Dansk Atletik Forbund, der fra 2013 til 2015 har haft en tilbagegang i deltagerantal på 5,5 procent på de klassiske landevejsløb.

Dog er nedgangen kun på 2 procent, hvis man lægger deltagerantallet for nye løb til. Og her kommer Cph Half ind som et flot flagskib, altså den halvmaraton i København, som blev videreførelsen af VM i halvmaraton i 2014.

»Vi nåede alle vores succeskriterier med knap 24.000 tilmeldte. Jeg havde i min vildeste fantasi drømt om 20.000 tilmeldte. Og vi fik synliggjort danske løbere i byen og i mediefladen med flere timers livetransmission på DR. Det er vores svar på at skabe et løbernes Tour de France eller formel 1. Men det står og falder med et højt deltagerantal, og vi bliver presset af de andre løb. Så vi er nødt til at optimere oplevelsen og kan ikke hvile på laurbærrene«, siger Jakob Larsen, der sammen med Dansk Atletik Forbund og Sparta er i gang med nye tiltag.

Han kan godt se, at der er et marked for løbere uden pulsbælte og ærmeløs singlet, men mener, at den trives bedre, hvis atletikforbundet ikke blander sig i alt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil godt være med til at præge den nye udvikling, men vi vil ikke kontrollere den. Det vil bare bremse udviklingen. Og det ville ikke udelukkende kunne ske med atletikklubber som drivere, der skal andre folk til udefra«, siger direktøren for Dansk Atletik Forbund.

At løbe for livet

Men det er ikke bare ’fun runs’, ølløb, mudder og skæve koncepter, der får danskerne ud at løbe.

I det forløbne år fik vi flere nye velgørenhedsløb, blandt andet Wings of Life i maj i Aarhus, en global kampagne for at samle ind til forskning i rygmarvsskader, hvor målstregen kommer bagfra og indhenter løberne. Mens man i samme måned i København havde You Run Copenhagen rundt om havnebassinet, en halv- og kvartmaraton, hvor man samler ind til gode formål via den digitale platform Betternow.

På Idan, Idrættens Analyseinstitut, er Martin Hedal ansvarlig for Idrætssektorens Udviklingsforum, Idan Forum. Og han ser mange muligheder i krydsfeltet mellem folkesundhed, velgørenhed og events.

»Ved You Run i København fik 1.500 løbere samlet 1,4 millioner kroner ind ved hjælp af velgørenhed på en måde, vi ikke rigtig har set før«, siger Martin Hedal.

Som et andet eksempel på løb brugt til at fremme en god sag nævner Martin Hedal SchoolOnTheRun, der startede i 2012 med 1.200 deltagere fra ungdomsuddannelserne i Aarhus og København, som kunne være med til en slags tunet DHL-stafet med 5 km løb og masser af musik og underholdning.

SE OGSÅ

I dag er konceptet vokset til 12.000 løbere i 4 byer, og man har nedtonet selve tidtagningsdelen og gjort det muligt at nøjes med at gå 3 kilometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det startede altså som klassisk 5 km stafet på tid, men har også fået et element af ’fun run’ efter input fra deltagerne. Man kan sige, at arrangøren har blandet DHL-stafetten med en festival på en professionel måde, og at det er det, som har skabt succesen«, forklarer Martin Hedal.

Ud over de nye koncepter og de klassiske landevejsløb er der en underskov af små motionsløb. For eksempel cannonball marathons, hvor en lille flok mødes, selv tager tid, løber 42,195 km og sørger for egen fortæring.

Den slags er der 20 af over hele Danmark. Alene i januar.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden