Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nikolaj (billede) og Klarafine har begge dedikeret sig til en ny livsstil - vi følger dem hele vejen.
Foto: LÆRKE POSSELT

Nikolaj (billede) og Klarafine har begge dedikeret sig til en ny livsstil - vi følger dem hele vejen.

challengenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fyrre kilo tabt, energi og selvtillid vundet

Nikolaj og Klarafine kæmper sig fra overvægt til jernmand. Følg dem på tjek.dk.

challengenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Planlægning, proteiner og plus på overskudskontoen. Om 6 måneder skal Nikolaj Damkjær være i form til at gennemføre Challenge Copenhagen-jernmanden. Han er kommet godt, men ikke sovende fra start.

Nikolaj har aldrig troet på skrønen om, at man fik mere overskud af at træne. Han er til sin egen overraskelse blevet klogere. Træningen har givet ham meget mere energi. Det er belejligt, for træningsprogrammet er hårdt, så han har brug for den nyvundne energi.

LÆS ARTIKEL Da hele programmet begyndte, var Nikolajs første udfordring hans vægt på 122 kilo. Det var ikke formålet at tabe sig, da han først meldte sig, men da han startede på programmet, var han nødt til at fokusere på sine madvaner, komme ned i vægt og begynde med en træningsmodel, der ikke var skadende for hans krop.

Stort fremskridt
Den hårde træning har for Nikolaj gået hånd i hånd med en total omlægning af hans livsstil. Nu står den udelukkende på sund mad og motion, ingen smøger, slik eller sodavand. Det har givet hurtige resultater. Så hurtige, at Nikolaj har haft svært ved at følge med. De første 20 kg har han allerede tabt, og vægttabet har givet ham et selvtillidsboost og et mentalt overskud. Han har dog svært ved at vænne sig til sin nye krop. Selv om han er gået flere buksestørrelser ned, hænger følelsen af at være tyk nogle gange stadig ved.

»Jeg syntes egentlig ikke, jeg var så tyk før. Men når jeg ser tilbage, tænker jeg, at det simpelthen er løgn«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Nikolajs garderobe er lige så stille ved at blive skiftet ud. Det kan godt kræve lidt tilvænning at se på den nye størrelse bukser uden at tænke: Dem kommer jeg aldrig ned i. Selv skostørrelsen er gået ned.

»Man taber sig alle steder og skal næsten lære sig selv at kende igen«.

Resultaterne af de seneste 11 ugers hårde træning er tydelige, men hans hverdag er langtfra den samme som før. Den begynder, mens de fleste andre sover.

En morgendukkert
Der er tomt i kantinen på Nikolajs skole. De andre elever er endnu ikke mødt. Men det er Nikolaj; det er han nødt til for både at nå træning og skole. Han sidder og spiser sine medbragte havregryn, som han har taget med for at være sikker på ikke at komme til at spise en af kantinens rundstykker. Hans dag startede for flere timer siden. Kl. 6.30 var han til svømmetræning i Hellerup. Nikolaj bor i Køge, men har valgt at træne i Hellerup, da det er nemmere at motivere sig, når han svømmer med et hold.

Ny rekord
Nikolaj har været i gang med træningen i 3 måneder, og enhver ny rekord, der sættes, er en sejr i sig selv.

»Forleden dag løb jeg 6 kilometer på 33 min. Det er min bedste tid indtil videre; jeg var helt vild glad«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Allerede nu er træningen blevet mere intens. Og når han har tabt sig yderligere, vil træningsprogrammet blive ændret og gjort hårdere. Motionen giver Nikolaj overskud både mentalt og fysisk. Men det meste af den ekstra energi, han har fået, bruger han på at planlægge næste skridt.

Nikolaj har prøvet at tabe sig før, men det har aldrig holdt særlig længe.

»Det sker også, at der kører en småkage ned, men så må jeg jo bare give den ekstra meget gas på løbebåndet senere«, siger han. Denne gang er det noget andet.

Nikolaj er målrettet, til august vil han gennemføre det 225 km lange løb.

Bare gør det

Sodavand, undskyldninger og 20 kilo er lagt på hylden. Træningen er nu for alvor i gang, og udfordringerne har meldt sig.

Klarafine har altid kunnet finde på en undskyldning, der holdt hende fra at begynde at træne. For hvad med ungerne, aftensmaden eller blæsevejret?

»Sandheden er, at der aldrig er et passende tidspunkt. Det handler bare om at gøre det«, siger Klarafine Lildholdt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Træningsprogrammet, der skal gøre Klarafine klar til at deltage i Challence Copenhagen-jernmanden til august, er hårdt. De 10 timers træning om ugen kræver viljestyrke og ikke mindst udholdenhed. Men Klarafine fik også brug for en god portion overvindelse, da hun kastede sig ud i træningen. Klarafines krop er kommet på en prøve, men mentalt føler hun sig stærkere end nogensinde før.

Det kommer til at gøre ondt
»Jeg stopper ikke nu«, siger Klarafine stædigt til sin fysioterapeut. Da han er ved at undersøge en knæskade, hun har fået under den løbetræning, som er en del af hendes program.

Den mandlige fysioterapeut, der tidligere i træningsforløbet har hjulpet Klarafine af med en skade i akillessenen, forsikrer hende om, at knæet også nok skal blive godt igen. Men han tilføjer, at hvis hun vil gennemføre et så hårdt træningsprogram, kommer det til at gøre ondt, meget ondt. Det slår ikke Klarafine ud. Hun giver ikke op, for kampen er gået i gang. Undskyldninger har hun brugt nok af, og hun har ingen planer om at finde på flere.

LÆS ARTIKEL

Min bil holder pænt stille
Klarafine er tre måneder inde i forløbet og må konstatere, at fysioterapeuten fik ret i sin forudsigelse: Smerter i led og muskler er begyndt at melde sig på banen. Hun har ondt steder på sin krop, hun ikke anede eksisterede. Hendes krop kæmper for at vænne sig til den pludselige ændring i hendes livsstil. Før projektet gik i gang, drak hun halvanden liter sodavand om dagen og kunne ikke drømme om at tage cyklen, heller ikke selv om det bare var rundt om hjørnet. I dag synes Klarafine, at cyklen er en befrielse.

»Det er fantastisk, at man altid bare kan cykle. Før var det uoverskueligt, og inden jeg var oppe på cyklen, tænkte jeg, at det sikkert ville regne og gå op ad bakke på hjemturen«.

Det er ikke kun Klarafines muskler, der siger fra. Hun døjer med kronisk betændelse i akillessenen, og da træningen startede, fik hun voldsom blærebetændelse.

LÆS ARTIKEL

»Det har jeg aldrig nogen sinde haft før. Det skyldes, at jeg stresser min krop helt vildt lige nu. Men sådan er det, den vænner sig til det, og allerede nu er det meget bedre. Til at starte med var jeg konstant øm over hele kroppen«.

Da Klarafine meldte sig til Challenge Copenhagen-jernmanden i oktober, var hun uden arbejde og havde derfor rigeligt med tid til træning. Nu ser hendes hverdag anderledes ud. Ud over de 10 timers træning om ugen har hun fået et midlertidigt job, så tiden til hendes familie og hjemlige pligter er reduceret en del.

Skyldfølelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klarafine har før haft for vane at lade andre menneskers behov komme før sine egne. Det skal være slut nu. Nu skal det handle om hende, også selv om det giver anledning til en del tanker om prioritering og skyldfølelse. Men, som hun siger; det er nødvendigt at prioritere sig selv, hvis man ønsker at begynde på et så omfattende projekt. Trods det faktum, at det kan mærkes af familien. »Min familie er heldigvis meget forstående og hjælpsomme, alligevel kan det godt give mig dårlig samvittighed, at jeg ikke har den samme tid som før. Jeg håber, de forstår, at det her er jeg bare nødt til at gøre, sådan er det bare«, siger hun. Alligevel var Klarafine lidt usikker, da hun første gang sad foran træningsvejlederen hos fitness.dk. »Der sad jeg og vidste jo godt, at jeg vejede 40 kg for meget og skulle sige, at mit mål var at gennemføre en jernmand. Jeg var sikker på, at han ville kigge mistroisk på mig og tænke: Hop i søen, det sker jo ikke«. Men fitnessinstruktørens reaktion var en helt anden end den, Klarafine havde frygtet. Han sagde: »Jeg synes, du er super sej«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden