Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Lærke Posselt
challengenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg hader havregryn langt ind i helvede«

Målet for Nikolaj Damkjær er at tabe 40 kilo, bestå gymnasiet og gennemføre en jernmand. Han træner 11 gange om ugen.

challengenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En knytnæve havregryn, 20 rosiner, 10 mandler og en slat minimælk. Sådan har Nikolaj Damkjær startet sine morgener i 11 uger, og han skal gøre det 27 uger endnu, selv om han »hader havregryn langt ind i helvede«.

Det er mandag morgen, klokken er 4, og mørket hænger stadig over Køge. Når Nikolaj har spist sine gryn, skal han ud at svømme, inden han møder i 3. g.

Efter skolen, når mørket igen har lagt sig, løber og går han 6 kilometer. Han har tabt 12 kilo. 12. august er målet at veje 40 kilo mindre end nu og at gennemføre en jernmand.

Nikolaj er en af de seks personer, der er blevet udvalgt af forretningsmanden Thomas Schwartz til at få sponsoreret sin deltagelse i triatlonstævnet Challenge Copenhagen. Et projekt, der hurtigt løber op i 100.000 kroner.

»Mit efterskoleophold stank«
Bag overvægten gemmer der sig en historie om mobning. Både i folkeskolen og igen på sin efterskole blev Nikolaj periodisk mobbet, og det betød, at han ikke følte, han passede ind. Han isolerede sig på sit efterskoleværelse under det meste af sit ophold.

»Der var udelukkende fokus på det sociale. Men jeg havde ikke noget socialt liv. Jeg syntes egentlig, mit efterskoleophold stank. Jeg sad bare og spillede computer og spiste toast og kom til timerne, når det passede mig«, siger han.

»Jeg tog 25 kilo på i det år«. Nikolaj gentager sætningen som for at understrege det absurde i det.

Hjemmeboende. Igen
Mobningen gjorde, at Nikolaj havde svært ved at hænge i fagligt. Senere droppede han ud af 3. g og tager nu året om på VUC. Til sommer er målet at bestå studentereksamen, at have tabt sig 40 kilo, at gennemføre en jernmand og flytte til København for at studere.

Han er allerede holdt op med at ryge, og han er flyttet hjem efter at have boet alene for at nå sine mål.

»Der er ekstremt stor opbakning hjemmefra. Hvis jeg boede i min lejlighed og selv skulle lave mad, passe skole og stå op kl. 4 om morgenen, var det aldrig gået«, siger han.

Hvid rom, vand og lime
Nikolajs kost bestod tidligere i høj grad af toast med ost og skinke, men nu taler han målbevidst om, hvor mange kalorier et broccolihoved indeholder, og opregner systematisk dagens 1.700 kalorier i et Excel ark. Al junkfood er væk fra den daglige madpyramide, og han savner den ikke.

»Du finder hurtigt ud af, at det ikke gør noget godt for dig. Hvis jeg skal padle i svømmehallen og til spinning bagefter, er det eneste, der fungerer, mange grøntsager«, siger han.

Han har kun syndet en enkelt gang til en julefrokost på skolen, hvor han drak en medbragt let drink lavet på hvid rom, sødestof, vand og lime.

Vendepunktet
Sponsoratet giver hver deltager en mentor, en kostomlægning og et træningsprogram. Nikolaj svømmer kl. 5 mandag, tirsdag og fredag.

Han løber og spinner tre gange ugentlig og styrketræner to, i alt 11 træninger om ugen. Han har næsten ikke set sine venner, siden projektet startede. Men de støtter ham og står ved mål 12. august.

»Det er et valg, jeg er nødt til at tage. Det er nu, vendepunktet i mit liv er. Det bliver det største at tabe 40 kilo og komme i mit livs form«, siger Nikolaj Damkjær.

LÆS CASE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden