Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skarp. Nikolaj Damkjær har tabt sig 40 kilo og fået øget selvtilliden enormt, siden han begyndte træningen for otte måneder siden. Foto: Tobias Selnæs Rasmussen

Skarp. Nikolaj Damkjær har tabt sig 40 kilo og fået øget selvtilliden enormt, siden han begyndte træningen for otte måneder siden. Foto: Tobias Selnæs Rasmussen

challengenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jernmand: Klassens tykke dreng er kommet i topform

Studenterhuen er trykket ned over Nikolaj Damkjærs hoved, og Challenge Copenhagen-jernmanden er tæt på. Efter otte måneders kraftanstrengelse tror han på, han kan klare kæmpeudfordringen, ser muligheder i fremtiden og kæmper for at slippe af med ’tyk dreng’-mentaliteten.

challengenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gruset på stierne i Fælledparken i København sprøjter op bag Nikolaj Damkjærs løbesko, og stramme løbebukser afslører et sæt muskuløse lår og lægmuskler.

Hans lange, slanke ben trækker godt fra, og han overhaler flere andre løbere på vejen. Det er en af de få lune sommerdage, og solen bader Fælledparken i lys. Mange har smidt sig på græsset med madkurven.

Mens de nyder ferien på fleecetæppet, tilbagelægger den 22-årige nyudklækkede student den ene tur rundt på parkens stier efter den anden. For Nikolaj Damkjær giver ferien ham mulighed for at have fuldt fokus på træningen op til den jernmand, han skal gennemføre 12. august.

»95 procent af min opmærksomhed går med Challenge Copenhagen lige nu, og sådan tror jeg, det bliver resten af tiden. Jeg er sindssygt nervøs, men min motivation er på sit højeste, og det er fantastisk, at jeg kun skal træne lige nu, for så er det nemt at blive ved og ved«, siger han.

I de seneste måneder har Nikolaj Damkjær haft hovedet fuldt af regnestykker og fine formuleringer, fordi han har afsluttet gymnasiet. Efter sidste eksamen valgte den 22-årige ironman-aspirant med sin mentor, Anders Rørbæks, velsignelse at tage med på klassens lastbiltur og fylde maven med mad og øl, så han kunne sætte et festligt punktum for de fem år, det har taget ham at kunne trykke studenterhuen ned over sit karseklippede hår. For Nikolaj Damkjær er studentereksamen det andet af tre store målsætninger, han har nået i år.

LÆS OGSÅ For otte måneder siden fyldte han med sine 122 kilo en hel del i landskabet, tilbragte talrige timer foran computeren, meget sjældent mere end fem minutter på cyklen, og kørte ubekymret toast ind. Men så meldte Nikolaj Damkjær sig til at træne op til at gennemføre en ironman, begyndte at tælle kalorier og har nu tabt sig næsten 40 kilo. Vægttabet var den første af hans store målsætninger, Nikolaj Damkjær kunne sætte flueben ved. Nu er det hans udstråling og ikke en overvægtig krop, der fylder i rummet, når han træder ind. Sidste skub på social træningslejr Nikolaj Damkjærs løbetur startede i fitness dk på Nygårdsvej i København. Her myldrer folk i cykelshorts og spinningsko med triatloncykler hængende over skulderen ind ad døren. I stedet for at falde udmattet sammen i en sofa i loungeområdet efter den 90 km lange cykeltur, de netop er kommet hjem fra, knevrer de ivrigt om modvind og cykelruter, imens de skynder sig at skifte til løbesko. Før cykelturen har de trænet svømning i havet. Alligevel er de hurtigt ude ad døren for at løbe i små grupper. Nikolaj Damkjær løber af sted med træningskammeraten Line.»Det er super fedt at være i gang med træningen igen og have tid til at træne med andre. Det gør det nemmere at tage de lange træningspas, når man kan følges med nogle på sit niveau, og triatlonholdet er et godt sted at møde mennesker, man ellers aldrig havde talt med. Her er vi lige og har et fælles mål«, siger Nikolaj Damkjær.

Den tredje og sidste af den 22-årige triatlets store målsætninger er at gennemføre en ironman. For at kunne skrive jernmand på cv’et skal han svømme 3,8 km i havet, trampe pedalerne rundt på en 180 km cykelrute og løbe et maraton. Nikolaj Damkjær har de sidste otte måneder trænet 11-15 timer om ugen og føler sig efterhånden klar, men er alligevel taget på en uges intensiv træningslejr for at pudse teknikken og formen af.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Seks dage i træk har han sammen med 40 andre svømmet, cyklet og løbet intervaller, stafetter og langdistance fra tidlig morgen til sen eftermiddag. Han har lyttet til foredrag om at finde sin optimale løbestil og fastsætte det korrekte energiindtag og øvet skiftene fra våddragt til cykling og cykling til løb et utal af gange.

’Tyk dreng’-tankerne er i live

Når Nikolaj Damkjær spæner forbi i Fælledparken, er en lille delle af løs hud under løbetrøjen det eneste, der sladrer om hans tidligere overvægt. Triatleten selv er dog enormt irriteret over det sidste spor af den tykke mave, han har smidt over de seneste otte måneder. Det sætter sig på selvtilliden. »Når jeg kommer gående på stranden, så tænker jeg instinktivt, at dem, der ser mig, tror, at jeg er sådan en fyr, der spiller for meget computer. De kan ikke se, at jeg kan cykle 180 km og træner vildt meget, fordi jeg stadig er kvabset. Det irriterer mig ad helvede til. Jeg vil ligne en, der er i lige så god form, som jeg er«, siger Nikolaj Damkjær, der mener, han lider af det, han selv kalder en ’tyk dreng’-mentalitet, fordi han har tabt sig hurtigt, at selvopfattelsen ikke er fulgt helt med. Han tog især på, imens han gik på efterskole. Det år murede han sig inde på værelset. Alligevel ville han ikke ændre sin fortid, hvis han havde muligheden.LÆS OGSÅ »Hvis jeg kunne tale med den Nikolaj, jeg var dengang, ville jeg sige til ham, at det hele bliver bedre. Jeg ville ikke sige, at han skal skynde sig ud at løbe og tabe sig, for han er ikke klar. Det, at min selvtillid var lav og folk prikkede til mig, har gjort, at jeg kan bide tænderne sammen og kæmpe videre, når det bliver hårdt«, siger Nikolaj Damkjær. Netop den indstilling kan få ham over målstregen 12. august, mener han. »Jeg har ikke tænkt mig at give op. Så skal jeg brække benet. Men jeg vil ikke engang overveje tanken. Der er én vej, og det er at blive ved, også selvom jeg ikke kan mere. Jeg er ligeglad med min tid, jeg skal bare gennemføre og få succesoplevelsen«, siger Nikolaj Damkjær, der allerede har oplevet, hvordan de seneste måneders succeser har ændret hans livssyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Jeg er kommet over så mange grænser, at jeg har lært, der er meget færre ting, der begrænser mig, end jeg troede. Det giver ekstremt stor selvtillid og vilje til at prøve nye ting. Jeg ser allerede langt flere muligheder i fremtiden«, siger Nikolaj Damkjær. Han er i fuld gang med at finde det nye mål, der skal drive ham, når han om få uger, forhåbentlig, krydser målstregen til Challenge Copenhagen med armene over hovedet efter sit livs kraftanstrengelse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden