Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Løbenation. Vi er at af de lande i verden, der har flest maratonløb og flest maratonløbere i forhold til befolkningstal.

Copenhagen Marathon
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne er blandt verdens mest løbende folkefærd

Copenhagen Marathon kommer formentlig med i top-30 over verdens største maratonløb.

Copenhagen Marathon
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke bare har vi verdens største motionsløb, DHL-stafetten, og et af verdens ældste motionsløb, Eremitageløbet.

Ikke bare kan vi blære os med, at hver tredje voksne dansker løber. Vi er også det land, der har flest maratonløb og flest maratonløbere i forhold til befolkningstal. Danmark har 36 maratonløbere per 10.000 indbyggere.

»Hvis vi sammenligner med Tyskland, så løber vi tre gange så ofte maraton i forhold til befolkningstallet. Og selv om det lyder imponerende med verdens største maraton, New York City med 50.000 deltagere, så skal man huske, at der alene i byen bor 8 millioner mennesker, hertil kommer alle løbeturisterne, der udgør halvdelen af feltet«, siger Henrik Lund Jensen, der er løbsskribent, personlig træner, løber gennem 41 år samt pressechef på Danmarks næststørste maraton HCA Marathon i Odense.

LÆS ARTIKEL

Han oplever, at der opstår en motionsinflation hos de danskere, der er blevet glade for at løbe. Efter 5 og 10 km begiver de sig videre til halv- og helmaraton. Især halvmaraton vokser kraftigt lige nu.

»Med VM halvmaraton i marts ender Danmark antageligt på en femteplads i år, når det gælder verdens største halvmaratonløb«, siger Henrik Lund Jensen.

Fordi det er sjovt
Der er en række gunstige forudsætninger for løbebølgen i Danmark. Peter Forsberg fra Idrættens Analyseinstitut, har lavet flere undersøgelser af danske løbere, og han siger:

»Generelt er der mange, der dyrker idræt i Danmark, og sundhed er for mange en central værdi i livet, som blandt andet kan forfølges gennem løb Og så kan vi se, at løb tiltaler folk med længere uddannelser, der sidder meget stille i løbet af dagen. For dem handler en løbetur også om at få frisk luft, stresse af og få rørt sig i en travl hverdag. Her passer det fleksible løb rigtig godt ind«.

Når Peter Forsberg spørger til løbernes bevæggrunde for at løbe, så svarer mange ud over sundhed, at de godt kan lide at have mål. Og at de kan lide at gøre fremskridt.

»Og så viser vores undersøgelser, at en ret stor del også synes, det er sjovt. Både at udfordre sig selv, men også det sociale element«, siger Peter Forsberg altså om nationen, der ikke bare elsker at løbe, men også at gøre det i flok.

Fra Norge er der næsegrus beundring for dansk løbeentusiasme. Kjell Vigestad, der gennem 25 år har været leder af Kondis, som er en stor norsk organisation for konditionsidræt, ser Danmark som et foregangsland.

»I går ikke op i jeres tider«
»Danmark er det land i verden, hvor flest løber med et startnummer på maven. Det skyldes blandt andet de store prestigeløb, broløb og VM Halvmaraton, men det er også en meget bredere forankring, som startede, da I fik Eremitageløbet i 1969. Vi i Norge fulgte først trop 10 år senere«, forklarer Kjell Vigestad fra Kondis.

Også DHL-stafetten (5 x 5 km) – som som blev grundlagt af Sparta i 1981 – med 125.000 løbere i København og omkring 75.000 i Aarhus, Aalborg og Odense cementerer løbebølgen dybt og bredt i befolkningen. Samtidig med at Danmark har et uhørt højt antal officielle maratonløb – ifølge American Road Racing Association er der tale om 478 sidste år.

De nationer, som Kjell Vigestad mener, kan nærme sig på løbefronten, er Holland, Sverige og Norge i nævnte rækkefølge, for i Norge bliver motionsløb presset af to andre folkediscipliner, terrænløb på cykel (med Birkebeineren som den største) og langrendsski. Men ingen steder stiller så stor en procentdel af befolkningen op til for eksempel maraton.

»Til gengæld går I ikke så meget op i jeres tider. Hvis en nordmand har løbet maraton, spørger kollegerne om mandagen, hvad tiden var. Det tager danskere ikke så nøje. I er fint tilfredse med at komme igennem«, siger Kjell Vigestad.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ud over at være den nation i verden med flest flittige maratonløbere rykker København søndag med stor sikkerhed ind i top 30 over verdens største maratonløb.

»Vi ryger ind i den europæiske superliga«, siger Dorte Vibjerg, direktør for Sparta Atletik og Motion, der har arrangeret Nykredit Copenhagen Marathon siden 1980.

Større løb, større opmærksomhed

Hun har hele foråret kunnet glæde sig over at ligge 30-40 procent over de sædvanlige tilmeldinger, hvilket blandt andet kan skyldes, at København med VM Halvmaraton i marts fik en masse opmærksomhed – og fik løberne hidset op til vintertræningen.

Dermed vil man ende på 14.000-15.000 løbere, hvilket er langt over den hidtidige rekord i 2010, hvor der var tilmeldt 12.644.

Henrik Lund Jensen fra Odense tror, det er realistisk for Copenhagen Marathon at blive en del af top 30 i verden.

»Kommer løbet op på 15.000 gennemførende, så vil København komme på niveau med Hamburg, Stockholm og Madrid, og det vil betyde øget opmærksomhed og profilering af løbet«, siger Henrik Lund Jensen.

LÆS OGSÅ

Dorte Vibjerg er enig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jo højere deltagerantal, jo bedre for løbet, for så får vi byen og folket endnu mere med os«, siger hun.

Direktøren for Sparta Atletik og Motion vil gerne være skulder om skulder med Stockholm, Hamburg, Frankfurt, Dublin og Amsterdam med omkring 15.000 deltagere, men er også godt er klar over, at København aldrig kommer op på Berlin og Londons cirka 35.000 deltagere.

»Vi vil gerne bevare vores særkende. At der er plads. At der er gode fartholdere. At man kan løbe en god tid her på en flad og hurtig rute, og at man selv bestemmer, hvor man vil stå i feltet«, siger Dorte Vibjerg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden