Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SEJR. Ethiopiske Aschalew Biru Hunde var den første til at løbe over målstregen ved dagens Copenhagen Marathon. Han løb sig til hæder, pengepræmier - og en obligatorisk dopingprøve.
Foto: Ivan Riordan Boll

SEJR. Ethiopiske Aschalew Biru Hunde var den første til at løbe over målstregen ved dagens Copenhagen Marathon. Han løb sig til hæder, pengepræmier - og en obligatorisk dopingprøve.

Copenhagen Marathon
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med maratonvinderne en tur på toilettet

Da årets vindere i Copenhagen Marathon løb over målstregen, stod dopingkontrollørerne klar med en flaske vand og en kop.

Copenhagen Marathon
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han tager sig god tid, ham Hunde.

Der skulle ikke gå meget mere end 10 minutter, fra Aschalew Biru Hunde fra Ethiopien havde vundet Copenhagen Marathon i tiden 2.20,47 minutter, før repræsentanter fra Anti Doping Danmark lagde en forsigtig hånd på ethioperens magre og svedige skulder.

Og nu er han så blevet sendt på toilettet. Alle medaljevinderne skal en tur forbi og levere en urinprøve.

»Vi indsamler urinprøver fra de tre mandlige og de tre kvindelige løbere, der får medaljer. Så det er om at holde tungen lige i munden og få fat i dem, når de vælter over målstregen«, fortæller Rikke Elers fra Anti Doping Danmark, der i dagens nær-sommerhede har fået til opgave at eskortere den kvindelige guldvinder Gladys Kibiwot fra Bahrain til dopingkontrol.

Hunde skulle først igennem en fire-fem flasker vand, før han overhovedet havde nok væske i kroppen til at kunne levere sin første prøve. Gladys Kibiwot klarede den i første hug. Og endda med et stort vindersmil.

»Vi er meget opmærksomme på, at det skal gøres ordentligt. De er under opsyn fra det øjeblik, de krydser målstregen, og til prøven er indsamlet«, forklarer Rikke Elers.

Forleden kunne Politiken berette, at vinderen af Copenhagen Marathon i 2014, kenyaneren Julius Mutai, havde afleveret en dopingprøve med spor af det forbudte steroid nandrolon, og derfor i realiteten var suspenderet og burde ikke have fået lov til at stille op i København.

Og det kan tænkes, at det var i kølvandet på dette, at Anti Doping Danmark var at finde i målområdet ved dagens løb.

»Når vi ikke har testet mere i de her løb hidtil, er det en ren prioriteringssag. Men i vores strategi for 2016-18 øger vi fokus på det her område, fordi vi i stigende grad er opmærksomme på, at der er et problem her, så vi i et rimeligt omfang også skal teste i nogle af de her konkurrencer«, har direktør i Anti Doping Danmark Michael Ask tidligere udtalt til Politiken i forbindelse med kritik af dopingkontrollen ved det københavnske marathon.

Tilbage på badeværelset måtte en udmattet Hunde gå fra toilettet med en tom kop. De fire-fem flasker vand var ikke nok. En hjælper hiver et par iskolde flasker og nogle bananer med til sejrherren. De satser på, at det lykkes i andet forsøg.

Folkene fra Anti Doping Danmark kunne i den forbindelse tørt konstatere, at der ikke blev nogen medaljeoverrækkelse, før Hunde havde fyldt koppen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden