VÆSKEDEPOT. Du behøver ikke nødvendigvis drikke ved alle depoter, mener  Camilla Spagner, ernæringsekspert. For megen vand  i maven gavner ikke maraton- løberen. Men sørg for at få kulhydrater så tit som muligt.  Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

VÆSKEDEPOT. Du behøver ikke nødvendigvis drikke ved alle depoter, mener Camilla Spagner, ernæringsekspert. For megen vand i maven gavner ikke maraton- løberen. Men sørg for at få kulhydrater så tit som muligt. Foto: Finn Frandsen

copenhagenmarathonnyheder

Maraton: For meget vand kan være farligt

Drik kun, når du er tørstig, opfordrer ernæringsekspert. Lyt til kroppen.

copenhagenmarathonnyheder

Maratonråd nummer 1 har i mange år været, at man skal drikke så meget, man overhovedet kan. Men især motionister, der er ude på maratonruten i 4-5 timer, risikerer at få så store mængder vand i kroppen, at de kan dø af det.

Til gengæld kan man næsten ikke få kulhydrater nok, både før løbet og undervejs. Som motionist skal man derfor satse på energidrik i moderate mængder hele vejen – uden at drikke sig i hegnet.

LÆS ARTIKEL Det forklarer Camilla Spagner, der er cand.scient. i human ernæring, og som desuden selv er eliteløber på 5 og 10 km. »Det sker meget sjældent, at folk falder omkuld under et maraton, fordi de er dehydrerede. Derimod får mange alt for meget at drikke. Det betyder, at de skal mere på toilettet, de får ekstra vægt at bære rundt på, og i værste fald får de så stor ubalance i cellernes natriumindhold, at de risikerer at dø af det«, siger Camilla Spagner. Hendes råd er, at man skal lytte til kroppen og drikke, når man føler behov. Hun anbefaler, at man drikker skiftevis vand og den energidrik med 5-6 procent kulhydrat, som man bliver tilbudt undervejs ved væskedepoterne.

LÆS ARTIKEL

Hun råder desuden løberne til at tage højde for vejret på løbsdagen.

»Når det bliver varmere, skal der mere væske til. Drikker man væske med en høj sukkerkoncentration, kan kroppen ikke optage så meget væske. Så hvis temperaturen på dagen er i nærheden af eller over 25 grader, skal løberens fokus være mere vand og lave sukkerkoncentrationer, sammenlignet med en køligere dag, hvor man kan drikke væske tilsat mere sukker«, forklarer Camilla Spagner.

Hun vil ikke give et håndfast mål på, præcis hvor meget man skal drikke, men hun mener, at man ikke bør komme over en liter i timen, hvis temperaturen i København er under 20 grader.

Sørg for at få kulhydrater

Uanset vejr skal man indtage kulhydrater hele vejen. Og jo mere, des bedre. Men løbere skal have prøvet under træning, hvilke kulhydrater de tåler. Ellers kan man få problemer med maven. »Jeg synes, det er en god ide at holde sig til energidrikke. Lidt frugt kan være fint, hvis man kan tåle det, men ellers kan energidrik sagtens gøre det«, siger Camilla Spagner. »Lyt til dig selv. Hav dit behov for kulhydrater i baghovedet og mærk efter«.



LÆS ARTIKEL Når du er kommet halvvejs, mener Camilla Spagner, at det er fint med lidt fast føde som afveksling. Banan eller æble, hvis altså man har prøvet det af under træning. Og så er der muren ved 25-30 km. »Hvis du først rammer muren, er det for sent. Du kan kun optage 10-20 procent kulhydrat af det, du indtager på dagen. Så er det den hårde vej hjem«. Camilla Spagner anbefaler dog, at de uheldige, at de alligevel fortsætter med at indtage vand og kulhydrater på de sidste kilometer. »Det hjælper de fleste«. FACEBOOK Bliv ven med Politiken Motion











Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden