0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Test af hindbærsnitter: Hold snitterne væk fra de billigste: Der er for langt mellem hindbærrene

En god mørdej, marmelade, der smager af hindbær, og glasur er det, en god hindbærsnitte er lavet af. Men testvinderen er den eneste snitte uden glasur.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Hindbærsnittens oprindelse fortaber sig, men ifølge madhistoriker Bettina Buhl er den formentlig fra 1970'erne eller 1980'erne.

Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Niveauet af hindbærsnitter skuffer Politikens testdommere, da de smager sig igennem seks forskellige udgaver af den klassiske kage. Den bedste smager dog vidunderligt af brunet smør og hjemmelavet hindbærmarmelade.​​​​​

Præcis hvor hindbærsnitten har sin oprindelse, ved man ikke. Men den er ganske populær i landets bagerbutikker og på tankstationerne, hvor den står klar til at friste med sin enkle form af plader af mørdej lagt sammen med en hindbærmarmelade og toppet med for eksempel glasur, harlekindrys eller frysetørrede hindbær.

Men en så simpel kage kræver, at ingredienserne og håndværket er i orden, mener Politikens to testdommere, der har smagt sig igennem seks forskellige hindbærsnitter – svingende i kvalitet fra det katastrofale til det fremragende.

»En god hindbærsnitte afhænger virkelig meget af kvaliteten af mørdejen og af marmeladen, at der faktisk er rigtige hindbær i, og at den ikke bare er rød. Det er jo der, karaktertrækkene på en hindbærsnitte viser sig«, siger konditor Torben Bang, den ene af de to dommere.

Og så skal der glasur på, mener Torben Bang. Men endelig ikke for meget, siger han.

Det samme mener testens anden dommer, madskribent Mira Arkin, der gerne ser en mere seriøs portion glasur på sin hindbærsnitte, end Torben Bang gør:

»Jeg er i den afdeling, der mener, at der godt må være temmelig meget glasur på. Og jeg elsker virkelig hindbærsnitter. Jeg kørte også min portion ind, da jeg var på barsel med mit første barn og nærmest spiste en hver dag. Der er nogle, der finder dem virkelig kedelige. Det er jo bare mørdej og syltetøj, og hvad sker der for al den glasur, siger de, men jeg synes bare, det er lækkert. De har en god mundfølelse«, siger hun.

Den bedste er uden glasur

Selv om begge testdommere fremhæver nødvendigheden af glasur på en hindbærsnitte, er det faktisk testens eneste snitte uden glasur, der ender som testvinder. Snitten fra Meyers Bageri er i stedet drysset med et lag stødt melis og har en intens smag og duft af brunet smør. Samtidig er hindbærsmagen markant i det tykke lag marmelade, der ifølge dommerne tydeligvis er hjemmelavet.

»Selve dejen smager virkelig godt, og fordi den har den her lækre brunede smørsmag, så savner jeg overhovedet ikke glasuren. Det er virkelig en god hindbærsnitte«, siger Mira Arkin.

I stedet er der rigeligt med hindbærsyltetøj, hvilket dommerne savner i flere af de andre testede snitter.

»Når man kigger på den fra siden og ser på snittet, så er der en tredjedel hindbærmarmelade. Og det er altså sjældent, at man ser det i en hindbærsnitte«, lyder det fra dem.

For få er rigtig gode

På trods af begejstringen for Meyers hindbærsnitte, der får topkarakter, er de to testdommere ikke synderlig imponerede over niveauet generelt af de testede snitter.

»Jeg synes godt, at niveauet kunne have været højere. Det er sådan klassisk dansk bagekunst, og alligevel synes jeg, at der er for få af dem, der er rigtig gode. Det er nok også derfor, at hindbærsnitter har ry for at være sådan en tankstationskage: De er lidt for ofte sådan nogle tørre og kedelige nogle«, mener Mira Arkin.

Og netop tankstationskager er også to af de testede hindbærsnitter, som stammer fra henholdsvis Circle K og 7-Eleven. De er begge testens dårligste, hvor især bundskraberen fra 7-Eleven får hårde ord med på vejen:

»Den lugter af vaniljeessens og smager overhovedet ikke af hindbær. Den er til gengæld afsindig sød, mens mørdejen er virkelig kedelig. Den er bare træls«, siger Mira Arkin.

Circle K’s snitte ser på overfladen god ud, synes begge dommere. Frysetørrede hindbær og hakket pistacie på toppen er indbydende og på papiret en god kombination. Men skinnet bedrager, erfarer de, da de sætter tænderne i den.

»Det er som at spise ren mørdej med glasur på. Den er virkelig pæn, men virkelig skuffende«, siger Torben Bang.

Kender ikke oprindelsen

Hvor klassisk dansk bagværk hindbærsnitten faktisk er, er det dog svært at svare entydigt på. Man kender nemlig ikke dens præcise oprindelse, fortæller madhistoriker og museumsinspektør Bettina Buhl fra Det Grønne Museum på Gl. Estrup nær Randers:

Selv om vi ser mørdejskager sammenlagt med syltetøj i 1700-tallets kogebøger, så er hindbærsnitten et 1970’er- eller 80’er-fænomen, vil jeg mene

»Oprindelsen af hindbærsnitterne figurerer lidt i det ukendte. Der er mange gisninger, men man ved faktisk ikke så meget. Mit eget bud er, at det er en lokal bager, der opfandt dem. Jeg tror, det stammer fra en bager, da man bruger temmelig meget glasur til en klassisk hindbærsnitte, og det tilhører ikke så meget det private køkken, men derimod en bager eller en konditor«, siger hun.

Nogle kilder hævder dog, at snitten stammer tilbage fra 1700-tallet, da den bestod af mange lag mørdej lagt sammen med hindbærmarmelade. En historie går også på, at Anna Anchers mor på Brøndums Hotel i Skagen var ekspert i at bage kagen, og at H.C. Andersen drog hele vejen hertil fra København for at spise dem. Men den historie kan ikke bekræftes, slår Bettina Buhl fast.

»Selv om vi ser mørdejskager sammenlagt med syltetøj i 1700-tallets kogebøger, så er hindbærsnitten et 1970’er- eller 80’er-fænomen, vil jeg mene. Vi har ikke brugt voldsomt meget hindbær i gamle dage, da hindbær er svære at dyrke og høstudnyttet beskeden. Kager med æbler var derimod mere udbredt«, forklarer madhistorikeren.

Mellemvare med et godt tvist

Tilbage hos Politikens testdommere er det især manglen på hindbærsmag, der får mundvigene hos dommerne til at vende nedad – og især i kombination med en kedelig, hård mørdej lavet på vegetabilsk fedtstof i stedet for smør.

Det gælder blandt andet også i en snitte som den fra Lagkagehuset, der ender midt i testfeltet.

»Den er tydeligvis ikke smørbagt, for man får den her særlige fedthinde i munden, der ikke smelter, som smør gør det. Og så er den lidt nærig med hindbær«, siger Torben Bang, der dog fremhæver Lagkagehusets tvist med at tilføje lidt citronsaft til glasuren til at bryde det ellers temmelig søde udtryk – en detalje, som også Mira Arkin bifalder:

»Den er så sød, at det næsten kradser i halsen, men så der et hint af syrlighed i glasuren. Det er egentlig meget lækkert«, siger hun.

Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

TESTVINDER: Meyers Bageri

Snitten: To lag mørdej, toppet med sukker. Ingen glasur.​​​​​

Pris: 25 kr. ​​​​​

Vægt: 147,5 g. ​​​​​

Artboard Copy 2 Created with Sketch.

Mira Arkin: Dufter og smager af karamelliseret brunet smør. Der er meget hindbær, og den er sindssygt lækker. Jeg savner ikke glasuren, fordi selve dejen smager virkelig godt. En virkelig god hindbærsnitte.​

Torben Bang: Dufter af hindbær, rigtige hindbær og hjemmelavet marmelade. Lækker smørbagt. Der er næsten en tredjedel hindbærmarmelade i, når man ser den fra siden.​​​​​

Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Emmerys

Snitten: To lag mørdej, toppet med glasur og frysetørrede hindbær. Økologisk​​​​​

Pris: 25 kr. ​​​​​

Vægt: 84,5 g ​​​​​

Artboard Copy Created with Sketch.

Mira Arkin: Dejen ser mørk og karamelliseret ud af brunet smør. Dufter af hindbær. En god karamelliseret smørsmag. Frugtsmagen forsvinder lidt og smager ikke så meget af hindbær. Mangler også noget sprødhed.​

Torben Bang: En pæn snitte. Man kan virkelig dufte smørret. Ikke voldsomt meget glasur. En dyb rød marmeladefarve. Hindbærsmagen forsvinder dog. ​​​​​

Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Rhein. van Hauen

Snitten: To lag mørdej, striber af lyserød glasur, toppet med frysetørrede hindbær.​​​​​

Pris: 19,50 kr. ​​​​​

Vægt: 118 g ​​​​​

Artboard Copy Created with Sketch.

Mira Arkin: Ser umiddelbart god ud. Lidt tyndt lag hindbær. Dufter af smør. Er meget salt, næsten som en digestivekiks. Den mangler hindbærsmag. Dejen er en smule sej.​

Torben Bang: Ser lidt nærig ud. Har en lidt underlig smag. Dejen kunne godt være bagt mere.​​​​​

Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Lagkagehuset

Snitten: Tre lag mørdej, pyntet med glasur og frysetørrede hindbær​​​​​

Pris: 22 kr. ​​​​​

Vægt: 126,5 g ​​​​​

Artboard Copy Created with Sketch.

Mira Arkin: Bundene ser ud til at være bagt perfekt. Et tykt lag glasur. Den er så sød, at den kradser i halsen. Lækkert med citron i glasuren. God mundfølelse og tilpas crumbly i munden.​

Torben Bang: Lidt nærig med marmeladen. Mørdejen er sprød, men også meget sej. Den er ikke smørbagt og giver en fedthinde i munden. Er lidt flaget i konsistensen, og det er faktisk meget lækkert.​​​​​


Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Circle K

Snitten: To lag mørdej, toppet med glasur, hakket pistacie og frysetørrede hindbær​​​​​

Pris: 18 kr. ​​​​​

Vægt: 107 g ​​​​​

Artboard Copy Created with Sketch.

Mira Arkin: Den er rigtig pæn. Hindbær og pistacie er en god kombination. Sprød og fast i det, men også meget tør. Kan ikke rigtigt smage hindbærrene. Ser meget bedre ud, end den er.​

Torben Bang: En flot snitte at se på. Den er hård at skære igennem. Hindbærrene er mere lim end marmelade. Er lidt trist – som at spise mørdej med glasur på. Virkelig pæn, virkelig skuffende.​​​​​


Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

7-Eleven

Snitten: To lag mørdej, toppet med glasur og harlekindrys​​​​​

Pris: 18 kr. ​​​​​

Vægt: 87 g ​​​​​

Artboard Created with Sketch.

Mira Arkin: Ser virkelig træls ud. Lugter af vaniljeessens. Smager overhovedet ikke af hindbær. Afsindig sød. Mørdejen er kedelig. Den er træls.​

Torben Bang: Den har et industrilook. Der er et ordentligt lag glasur på. Den smuldrer helt. Hindbærmarmeladen er bare rød og smager ikke af hindbær. Den er kedelig i dejen.​​​​​




Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter