Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ro. »At ro i kajak giver ldit den samme fornemmelse, som når jeg svømmer i havet. Der er en enorm ro over det, som jeg er rigtig glad for«.
Foto: Jacob Ehrbahn

Ro. »At ro i kajak giver ldit den samme fornemmelse, som når jeg svømmer i havet. Der er en enorm ro over det, som jeg er rigtig glad for«.

Triatlon
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarafine er blevet venner med sin krop: »Nu er intet uoverkommeligt«

At Klarafine Lildholdt sidste år overvandt sig selv så mange gange, har siden givet hende rygraden til at rydde op i fortiden.

Triatlon
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 21 måneder siden kunne to minutter i løb tage pusten fra hende. For 12 måneder siden kunne hun kalde sig jernmand, da hun gennemførte sit første maraton – efter at have svømmet 3,8 km i havet og tæsket pedalerne rundt på en 180 km cykelrute i Nordsjælland. Nu sidder Klarafine Lildholdt i sit køkken i Valby og ser tilbage på det år, der er fulgt efter.

LÆS ARTIKEL

»En gave, jeg har fået med fra ironman-projektet, er, at jeg nu er sikker på, at der ikke er nogen ting, der er uoverkommelige. Jeg giver ikke op«, siger hun, inden hun kommer ind på, hvad hun har brugt den styrke til.

43-årige Klarafine Lildholdt glæder sig over, at hun har fået motion ind i sit liv. Før hun i november 2011 fik det sponsorat, der gav hende mulighed for at træne op til at gennemføre triatlonstævnet Challenge Copenhagen, var overvægt og usund livsstil en kæphest, hun ikke magtede at tage kampen op imod.

Sidste forår knoklede hun så hver dag for at forandre sin krop og rykke sine grænser. Alligevel har hendes livs kamp først udspillet sig, efter at hun tårevædet krydsede målstregen 12. august 2012.

Spiseforstyrrelse
I oktober startede hun i behandling for tvangsoverspisning – en sygdom, der trækker tråde helt tilbage til 5-6-års alderen, og som er blevet det sted, hun har gemt sig for en fortid, der ikke var optimal, især på grund af en far, der drak og slog.

»Jeg vil hellere træne op til at lave en ironman, end jeg vil i behandling for en spiseforstyrrelse. Det har været rigtig, rigtig hårdt at sprætte sårene op«, siger Klarafine Lildholdt.

Hun stod allerede i kø til behandling, da ironman-forløbet begyndte, men undervejs havde hun så meget kostkontrol, at hun troede, spiseforstyrrelsen var ovre. I stedet lå den på lur.

»Bagefter kunne jeg overhovedet ikke styre mig i forhold til mad. Så jeg spiste. Alt«, siger hun, og så:

»Nu ved jeg godt, at hver gang jeg overspiser, så er det, fordi der er noget, jeg skal forholde mig til. Det gider man bare ikke altid. Det kan godt blive lidt tungt en gang imellem«.

Uden overvindelsen med at træne sig op til Challenge Copenhagen tror Klarafine Lildholdt, at hun havde opgivet sin behandling for længst. Og ud over at give hende råstyrke til at tage en kamp mere mod sig selv har forløbet også forandret hendes forhold til sin krop. De er blevet venner. Det hjælper i behandlingsforløbet:

»Jeg har ikke et grundlæggende had til min krop, men en grundlæggende glæde og forståelse af, hvad den faktisk formår. At den kan svømme, løbe og cykle, og at jeg kan presse den ud over alle grænser«.

Fem gange træning ugentligt

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Godt nok har spiseforstyrrelsen betydet, at Klarafine Lildholdt har taget 13 af de 28 kilo, hun tabte sidste år, på igen. Men hun træner stadig fem gange om ugen – både svømning, spinning og løb. Dertil kommer styrketræning, mavedans og kajaksejlads. Hun har gennemført Eremitageløbet, er tilmeldt svømmestævnet ’Christiansborg rundt’ senere på måneden, og kun en skade afholdt hende fra at løbe både en halv og en hel maraton i foråret. »For mig er træning glæde. Det er sjovt at brænde kroppen helt ud«, siger Klarafine Lildholdt.

LÆS OGSÅ I januar sluttede 22 måneders arbejdsløshed, da den 43-årige mor til to fik arbejde som konsulent i Bus og Tog. Klarafine Lildholdt er glad for forandringen og for kollegaerne. Da hun bliver spurgt, hvad der har været hendes største sejr i år, nævner hun da også sit job. Hvorefter hun sidder lidt og ser ud i luften, inden hun samler tråden op og fortæller, at sejrene føles små for tiden: »Det at ville noget så meget under tri-forløbet var fantastisk. Jeg ved ikke, om jeg igen kommer til at finde noget, jeg vil så meget, at det må koste, hvad det vil«.

Da hun har sagt det, tænker hun videre. For faktisk har hun det sidste år også brugt sin nye styrke til at blive bedre til at sige fra og til at sætte sig selv forrest. Så hun endelig kan finde ud af, hvem hun egentlig er, efter at hun i et helt liv har fokuseret på at magte alt og på, at alle omkring hende skulle trives.

»Jeg har brugt en stor del af mit liv på ikke at behandle mig selv særlig pænt. At jeg er blevet bedre til at passe på mig selv, er en stor sejr«, siger Klarafine Lildholdt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden