Viljestyrke. Peder Mondrup (th) og hans bror Steen Mondrup skal løbe et marathon sammen 18. august til Ironman Copenhagen. Foto:  Mikkel M. Beisner

Viljestyrke. Peder Mondrup (th) og hans bror Steen Mondrup skal løbe et marathon sammen 18. august til Ironman Copenhagen. Foto: Mikkel M. Beisner

Triatlon

Peder er spastiker - nu vil han være Ironman

Med tvillingebrors hjælp vil Peder Mondrup klare 42,195 km til Ironman i København.

Triatlon

'Team Tvilling' står der på en stor reklame-streamer på 33-årige Peter Mondrups handicapbil.

Han har lige gennemført BT Halvmarathon, og to gange om ugen er han ude at træne i sin 50.000 kroners specialbyggede løbestol med kulfiberpladehjul i OL-kvalitet. Og næste mål er løbedelen af KMD Copenhagen Ironman. 42,195 km langs hovedstadens havnefront i august.

Det strømlinede fitnesskøretøj er noget, der giver status i bofællesskabet i Jyllinge, hvor man ellers er vant til, at alle handicaphjælpemidler er grå og/eller grimme. Og at handicappede for det meste sidder stille og roligt.

Bag Peder Mondrups aerodynamiske løbestol kommer tvillingebroderen Steen. Der til hverdag træner i timevis på fitnesscentrets løbebånd med maksimum hældning 15 grader. For det er hårdt at være rugbrødsmotor.

Til gengæld er det sjovt at være en del af Team Tvilling. At få en fælles oplevelse.

LÆS ARTIKEL

»Jeg har altid haft lidt dårlig samvittighed over, at jeg fik fuld førlighed, og at min bror blev spastiker. Her får vi en mulighed for være sammen på lige fod. Samtidig med, at vi over for andre mennesker bryder barrieren mellem handicappede og normale«, siger Steen Mondrup.

»Vi vil gerne åbne folks øjne for, at man kan have ambitioner og et godt liv, også selv om man har nogle begrænsninger fysisk. Hvis man kun ser det, handicappede ikke kan, så ser man dem jo ikke som hele mennesker«.

Halvmaraton gav gennembrud
Han og tvillingebroderen blev født tre måneder for tidligt, og lægerne anede ikke, at der var to. Så Peter fik ikke ilt nok og har derfor nogle spastiske lammelser.

Peder Mondrup kan både tænke og tale og har 10,4 i snit på HF. Men han har været lidt ved siden af i familien, når det gælder fysiske aktiviteter.

Hans storebror er redningsdykker, og tvillingen Steen Mondrup dyrker masser af sport.

Derfor begyndte Steen og Peder Mondrup at finde på en metode, så de sammen kunne komme ud og opsøge fysiske udfordringer. Det blev den grundlæggende ide i Team Tvilling og i Peders indstilling til tilværelsen. At man ikke skal være et offer, men finde nye veje at gå.

LÆS ARTIKEL

Den første fælles tvillingeudfordring var BTs halvmaraton i april på 2 timer og 16 minutter i en løbestol, som de havde lånt.

Det ekstra bifald, som makkerparret høstede hele vejen, var med til at bære dem igennem, og tvillingerne kom hjem udmattede, men parate til mere. Og bagefter fortalte Peder sin bror, at han for en gangs skyld havde oplevet sig selv, sådan som han ser sig selv.

»Det gav mig blod på tanden med at opsøge Ironman. Men jeg kunne mærke, at stolen var for tung. Så hvis vi skulle gøre noget, så måtte jeg ud og skaffe en specialstol«, fortæller Steen Mondrup.

»Man skal ikke gå ned på udstyr. Det har jeg aldrig gjort, når jeg har fundet en ny sportsgren at kaste mig over. Og det skal han heller ikke«.

Overraskede sin bror

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I al hemmelighed begyndte han nu at etablere hjemmesiden Team Tvilling, fik kontakt med Wolturnus i Nibe, som laver stolen, og som gav et klækkeligt nedslag på prisen. Og så gik han igen med at finde sponsorer, så det kunne blive muligt at deltage i Ironman Copenhagen som en del af et hold, hvor Peder og Steen mondrup løber marathondistancen, mens to kvinder henholdsvis svømmer og cykler.

»Jeg kunne ikke fortælle Peder noget. For hvis man præsenterer ham for alt for mange håb og tanker kan det udløse epilepsi. Så jeg måtte vente, til pengene og stolen var i hus«.

Steen Mondrup får stadig gåsehud, når han tænker på den dag i slutningen af maj, hvor han kunne vise sin tvillingebror tegningerne til stolen og fortælle ham om startnummeret til Ironman Copenhagen.

Nu er det så kun tilbage at træne, så de 150.000 tilskuere har noget at klappe af, når Team Tvilling kommer løbende sammen. Steen Mondrup kan godt blive nervøs ved tanken om alle de mennesker, men han er sikker på, at de gennemfører. Sådan at hans bror Peder kan blive den første spastiker i Europa med en medalje fra Ironman.

»Motivationen sidder jo lige foran mig«, siger Steen Mondrup.

Team Tvilling vil fortsætte med at finde nye udfordringer også efter Ironman. Se mere om dem og projektet på deres hjemmeside TeamTvilling.dk eller på Facebook.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce