Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Madglad. Tidligere spiste Nikolaj Damkjær mange købepizzaer, men nu elsker han at sætte musik på og gå i køkkenet. I dag bliver hakkede gulerødder, squash, aubergine, peberfrugter, forårsløg og champignoner rørt op med oksekød og et væld af krydderier.
Foto: Simon Fals

Madglad. Tidligere spiste Nikolaj Damkjær mange købepizzaer, men nu elsker han at sætte musik på og gå i køkkenet. I dag bliver hakkede gulerødder, squash, aubergine, peberfrugter, forårsløg og champignoner rørt op med oksekød og et væld af krydderier.

Triatlon
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nikolajs liv er blevet 34 kilo lettere: »Ironman ændrede mit liv«

23-årige Nikolaj Damkjær har brugt det første år i sit nye liv på at nå endnu et modigt mål.

Triatlon
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luk øjnene og forestil dig en 21-årig Nikolaj Damkjær, der sidder foran sin computer. Mavens runding spænder T-shirten ud, 120 kilo trykker på stolesædet, og hans ene hånd holder om en toast.

Åbn dem så igen, og mød en ung mand på 23 år med et smalt, solbrunt ansigt, skælmske øjne og en lang, slank krop. En mand, der for få dage siden åbnede en kuvert med beskeden om, at han er optaget på Sundhed og Ernæring på Københavns Universitet, selv om hans snit er næsten to karakterer for lavt.

LÆS ARTIKEL

»Den største sejr det sidste år har været at komme ind på det studium. Min historie må have fanget deres opmærksomhed. Den ironman har givet min motiverede ansøgning noget fyld, fordi den har givet mig noget fyld – en karakter, der får mig til at skille mig ud«, siger Nikolaj Damkjær.

Hårdt arbejde for drømmestudiet
Det er nu ikke, fordi han det sidste år har lænet sig tilbage og levet højt på, at det lykkedes ham at aflive sin egen dovenskab og komme i form til at tilbagelægge 225 kilometers svømning, cykling og løb.

Straks efter ironman begyndte Nikolaj Damkjær at arbejde fuld tid som driftsansvarlig i Netto, imens han holdt løb og styrketræning ved lige. Pengene, han tjente, gik først til en uddannelse som fysiurgisk massør og siden til et højskoleophold på Suhrs Madakademiet.

Lige nu bruger han sommerferien på at komme på plads i sin nye lejlighed på Amager, læse kemi og være hjemmehjælper. Alt det, han har nået det seneste år, har været med til at åbne døren til drømmestudiet.

»Jeg åbnede min mail til midnat og fandt ud af, at jeg var optaget. Det var en fantastisk følelse«, siger Nikolaj Damkjær.

Ingen lyst til fastfood
Netop de to ord, der navngiver uddannelsen, ernæring og sundhed, er efter ironman forblevet nøgleord i Nikolaj Damkjærs liv. For selv da han havde krydset målstregen, kom lysten til fastfood foran computeren aldrig tilbage. I stedet vågner han nu med en drivkraft til at få mest muligt ud af sin dag.

»Hvis jeg for to år siden skulle have cyklet seks kilometer i skole hver dag for at læse kemi i min sommerferie, så kunne det godt være, at jeg var blevet træt af det. Havde bestilt mig et togkort, taget bussen eller pjækket. Men det er ikke en mulighed længere, for jeg har et mål«, siger han, og så:

»Jeg vil gerne leve et fedt liv. Jeg vil have penge, en fed lejlighed, leve af god, sund mad og have en lækker krop. Men du kan kun få det ved at arbejde for det«.

Hvor meget af den sætning er blevet en del af dit tankesæt, fordi du lavede en ironman?

»Hvert et ord«, svarer Nikolaj Damkjær straks.

Især sund mad er kommet i centrum. Efter at have været alverdens køkkener rundt under sit højskoleophold sprutter han af inspiration, når han står over spækbrættet, og Nikolaj Damkjær kan ikke huske, hvornår han sidst købte fløde. Samtidig har hans ændrede livsindstilling gjort det mere overkommeligt at prioritere tid ved gryderne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil hjælpe andre

»Når du ved, at du har cyklet 180 km og løbet et maraton lige bagefter, virker alting bare så småt. Så kan du let rejse dig fra sofaen og gå ud og lave en gang sund aftensmad«. På den anden side af sin uddannelse håber han at kunne få et job, hvor han hjælper andre med vægttab ved at videregive sin glæde ved de gode kostvalg.

LÆS OGSÅ Selv om succeserne har stået i kø i Nikolaj Damkjærs kalender de sidste 12 måneder, er der stadig et problem, der fylder. Når man taber sig 45 kilo på rekordtid, følger maveskindet ikke med. »Den sværeste udfordring i år har været at nå frem til at være glad for min krop. Der er jeg ikke endnu«, siger den 22-årige triatlet, der er træt af, at intens styrketræning for ham aldrig kan føre til en skåret overkrop.

Derfor har han søgt om, og fået bevilliget, en operation, der skal fjerne den løse hud. Det eneste, det kræver, er, at han kan holde sit vægttab et år endnu. Den sidste etape i kampen for at komme ind på et nyt spor i sit liv.

»Det er svært, når du hver gang, du kigger dig i spejlet, ville ønske, at du så bedre ud. Operationen vil være det sidste skridt til at fuldende min krop, så jeg kan være tilfreds med mig selv«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden