Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Her er det et modeshowsbillede, hvor modellen ikke har noget imod at vise sin krop frem iført bikini. Men 4 ud af 10 danskere har ikke lyst til at vise sig frem i badetøj. Arkivfoto.
Foto: MARTIN LEHMANN

Her er det et modeshowsbillede, hvor modellen ikke har noget imod at vise sin krop frem iført bikini. Men 4 ud af 10 danskere har ikke lyst til at vise sig frem i badetøj. Arkivfoto.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder tør ikke vise sig i badetøj

Hver fjerde kvinde tør ikke vise sig på stranden i bikini. Kønsforsker kalder det for »en forskruet selvopfattelse«.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Utrimmet og uegnet til offentlig fremvisning i badetøj.

Sådan lyder dommen over egen krop fra 37 procent af landets kvinder. Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Gallup for Urban fremgår det, at mere end hver tredje danske kvinde i år dropper strandturen, fordi de væmmes over eget udseende.

Samtidig kaster hver femte mand drømmen om en sommer som strandløve over bord af samme årsag.

Forskruet selvopfattelse På Århus Universitet kalder lektor og ph.d. Karen Klitgaard Povlsen tallene forskrækkende, men ikke overraskende. Hun har i mange år forsket i krop og køn og mener, at flertallet af de kvinder, som føler skam over alt lige fra bagdel til overarme, lider af en forskruet selvopfattelse.

»Kvinder reflekterer uafbrudt over, hvordan de opfattes. De har et konstant kritisk blik på egen krop og formåen - og selvom det også er det, der typisk får dem til at yde mere end mændene, så er det en faktor, som ofte fører til spiseforstyrrelser og anden selvskadende adfærd«, siger Karen Klitgaard Povlsen til Urban.

SKRIV:

I hendes øjne er der intet, der tyder på, at de 37 procent, som i år føler sig for utrimmede til offentlig fremvisning i badetøj, vil smide hæmningerne og springe i bølgerne sammen med alle andre sommerglade danskere.

Kvinder gemmer sig
»I dag er det desværre de færreste kvinder, der spiser, når de er sultne, og indtil de er mætte. For kvinder er stadig afhængige af deres udseende i kampen for anerkendelse - og derfor ender mange med at gemme sig, selvom det er sørgeligt«, siger hun til Urban.

Det er et kendt problem med danske kvinder, som mangler selvsikkerhed og selvtillid i forhold til deres krop, fortæller lektor på Københavns Universitet Birgit Petersson, som blandt andet forsker i sygdom og sundhed i dagligdagen samt kønsforskelle.

TEST:

Afsky og usikkerhed

»Over halvdelen af unge kvinder har et dårligt forhold til deres egen krop, ved vi fra undersøgelser, som jeg selv har været med til at lave med unge mellem 16 og 24 år. De har en stor afsky og usikkerhed omkring deres egen krop. Om man er noget værd, og om andre vil kunne lide en«, siger hun og gør opmærksom på, at det dog står endnu værre til andre steder.

For eksempel i USA, hvor 80 procent af kvinderne, ifølge Birgitte Petersson, ikke har det godt med deres krop.

Undersøgelsen, som er foretaget af Gallup for Urban, omfatter 1.055 danskere landet over, der er blevet spurgt mellem 12.-15. juni.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden