Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

SUNDHEDSTJEK. Der er nok at tage fat på, når det handler om danskernes sundhed, viser ny rapport.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De tykke er mere alene end slanke

Hvis Danmark var en tømmerflåde, var den sunket for længst. Så tykke er vi.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For meget fedt på sidebenene, for dårlig kondi og for højt blodtryk.

Det står skidt til med danskernes sundhedstilstand, viser en ny, stor undersøgelse ved navn KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion), som Statens Institut for Folkesundhed står bag.

DOKUMENTATIONLæs rapporten her ( eksternt link)

Mere end hver tredje dansker er moderat overvægtig – hver tiende er direkte fed – og halvdelen har et lavt kondital, konkluderer undersøgelsen.

Tykke er ulykkelige Godt 76.000 danskere har besvaret et spørgeskema, og 18.000 af dem blev yderligere helbredsundersøgt.

»At så mange danskere er svært overvægtige, er bekymrende, mener forskningschef ved Statens Institut for Folkesundhed«, Morten Grønbæk.

KRAM-undersøgelsen viser også, at svært overvægtige – med en BMI på over 30 – ikke ser venner og bekendte i samme omfang som normalvægtige og moderat overvægtige. Og at de oftere er ulykkelige og deprimerede.

Bliver kigget skævt til
»I nuet spekulerer de måske ikke så meget over, om de får type 2 diabetes om 10 år. De spekulerer over, om de har nogen venner. Men ofte har de ikke det samme sociale netværk, som andre har«, siger Morten Grønbæk og tilføjer:

»Tit bliver de kigget skævt til, og folk tænker måske, at tykke mennesker virker lidt dummere end alle andre. Og ofte bliver de udelukket fra arbejdsmarkedet måske udelukkende på grund af deres fedme«.

LÆS ARTIKEL

Undersøgelsen viser, at 11,6 procent af danskerne over 16 år er svært overvægtige.

»Det er et rigtig højt tal, og det er et stort sundheds- og samfundsproblem, at så mange danskere er så fede, fordi mange af dem døjer med eksempelvis type 2 diabetes og hjertesygdomme«, siger Morten Grønbæk.

Eneste undersøgelse af sin art
Der er ikke tidligere lavet en tilsvarende undersøgelse, hvor en bus har kørt rundt og taget et sundhedstjek på borgerne. Og hvor så mange danskere er blevet mål og vejet.

Derfor er der ikke tal, man direkte kan sammenligne med.

LÆS ARTIKEL

Men tal fra 2005 viser nogenlunde de samme tal i forhold til overvægt.

Børn skal have mere motion

Morten Grønbæk peger på flere ting, der kan afhjælpe fedmen. Blandt andet højere afgifter på sukker og mættet fedt. Og at få børn til at motionere mere.

Det var netop et af de råd, som Forebyggelseskommission, der afsluttede sit arbejde i foråret – og som Morten Grønbæk var med i – foreslog regeringen.

LÆS ARTIKEL

Og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har da netop også meldt ud, at regeringen vil lave en national handlingsplan, der sikrer, at alle skolebørn får mindst syv timers motion om ugen, mens de er i skole.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden